Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Η θέση της Ελλάδας ανάμεσα στους 27 στην επισκόπηση της Εurostat για την αγροδιατροφή

Η Eurostat δημοσιοποίηση την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου την ετήσια έκθεσή της για το 2023 με στοιχεία για την ευρωπαϊκή αλυσίδα τροφίμων, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία και κάποιες πανευρωπαϊκές…πρωτιές αλλά και ιδιαιτερότητες για την Ελλάδα.

European_food_chain

56
0

Η δημοσίευση παρέχει μια επισκόπηση της συνυφασμένης και πολύπλοκης φύσης της αλυσίδας από το «χωράφι στο πιάτο»ΕΕ και παρέχει σχετικά επίσημα δεδομένα

Η έκδοση χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

 • Η πρώτη ενότητα παρέχει μια επισκόπηση της γεωργίας και της αλιείας. Ενώ η κύρια εστίαση είναι στην παραγωγή γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, αυτή η ενότητα περιλαμβάνει επίσης διαρθρωτικές πληροφορίες για τις εκμεταλλεύσεις και τον αλιευτικό στόλο και για την απασχόληση σε αυτές τις δραστηριότητες, καθώς και βασικά οικονομικά δεδομένα. Ενώ ορισμένα προϊόντα πωλούνται ωμά ή μεταποιημένα απευθείας από τις φάρμες, τα περισσότερα περνούν από μια πολύ πιο περίπλοκη τροφική αλυσίδα.
 • Η δεύτερη ενότητα της δημοσίευσης αντικατοπτρίζει αυτές τις δραστηριότητες και καλύπτει τη μεταποίηση, το εμπόριο, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων και ποτών.
 • Η τελευταία ενότητα αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα στα διάφορα στάδια της τροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής απορριμμάτων τροφίμων.

Τα περισσότερα σύνολα δεδομένων που περιλαμβάνονται στα βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής αλυσίδας παρουσιάζονται λαμβάνοντας στοιχεία του 2021 και του 2022, χρησιμοποιώντας έξυπνες απεικονίσεις.

Σταχυολογώντας κάποια από τα στοιχεία για την Ελλάδα προκύπτουν τα εξής:

 • Κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων επί του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με ποσοστό πάνω από 99%, λίγο πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία.
 • Κατέχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό εριφίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας το 26,2% επί του συνόλου της ΕΕ (δεύτερη η Ισπανία με 21,8%).
 • Κατέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες πρόβειου γάλακτος που παραδόθηκαν σε γαλακτοκομεία με 715.000 τόνους το 2022 (δεύτερη είναι η Ισπανία με 623.000 τόνους).
 • Έχει την μεγαλύτερη αύξηση στην μέση προστιθέμενη αξία του αγροτικού τομέα ως προς το ΑΕΠ μεταξύ 2007 και 2022 (+0,7%, δεύτερη η Λετονία με +0,5%).
 • Κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό αλιευτικών σκαφών (17,8% του συνόλου της ΕΕ).
 • Μαζί με την Κύπρο, είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου περίπου τα δύο πέμπτα των εργαζομένων στη μεταποίηση δουλεύουν στην επεξεργασία τροφίμων και ποτών.
 • Κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό 34, 4% εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών.
 • Οι δραστηριότητες εμπορίου και υπηρεσιών τροφίμων και ποτών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό 16% επί του συνόλου της προστιθέμενης αξίας.
 • Μαζί με την Ρουμανία, είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών 30%  νοικοκυριού για τρόφιμα-ποτά και υπηρεσίες catering.
 • Μαζί με την Ιταλία, είναι οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων οι κάτοικοι δαπανούν περισσότερα χρήματα για μη αλκοολούχα ποτά, παρά για αλκοολούχα.
 • Είναι η μοναδική χώρα όπου το ποσοστό των ανδρών που καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών (συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό των ανδρών είναι 9,8% και των γυναικών 14,9%)

Αναλυτικά η επισκόπηση της Eurostat εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία