BACK TO
TOP
Διεθνή

Ιστορική εμπορική συμφωνία Ε.Ε. και Κένυας με ισχυρές διατάξεις για τη βιωσιμότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κένυα υπέγραψαν στις 18 Δεκεμβρίου τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ), στοχεύοντας στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου αγαθών, την αύξηση των επενδυτικών ροών και τη συμβολή στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Κένυας.

κενυα

21
0

Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με αναπτυσσόμενη χώρα όσον αφορά τις διατάξεις για τη βιωσιμότητα, όπως η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα και η ισότητα των φύλων. Αυτή η συμφωνία οικονομικής σύμπραξης, η διαπραγμάτευση της οποίας διήρκεσε καιρό, εγγυάται στα κενυατικά προϊόντα πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις, καθώς και μειώσεις δασμών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα με προορισμό τη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ναϊρόμπι με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο της Κένυας Δρ. Γουίλιαμ Σαμόει Ρούτο.

Η ΕΕ είναι ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός της Κένυας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, με συναλλαγές συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ το 2022 – αυξημένες κατά 27% σε σύγκριση με το 2018. Η ΣΟΕΣ θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς της Κένυας, καθώς θα ανοίξει πλήρως την αγορά της ΕΕ για τα κενυάτικα προϊόντα και θα παράσχει κίνητρα για επενδύσεις της ΕΕ στην Κένυα χάρη στην αυξημένη ασφάλεια δικαίου και της σταθερότητας.

Η Κένυα διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στην προώθηση των προσπαθειών βιωσιμότητας στην αφρικανική ήπειρο και αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ηγείται από κοινού, μαζί με την ΕΕ και άλλους εταίρους, της πρωτοβουλίας «Συνασπισμός Υπουργών Εμπορίου για το Κλίμα» που δρομολογήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η ΣΟΕΣ μεταξύ ΕΕ και Κένυας βασίζεται σε αυτό το ισχυρό ιστορικό επιδόσεων και αποτελεί την πρώτη συμφωνία με αναπτυσσόμενη χώρα στην οποία αντικατοπτρίζεται η νέα προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, η οποία λαμβάνει υπόψη τις αναπτυξιακές ανάγκες της Κένυας, παρέχοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς της και της παρέχει διασφαλίσεις για τη γεωργία και προστασία της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Στη συμφωνία, έχει συμπεριληφθεί ένα ειδικό κεφάλαιο για την οικονομική και αναπτυξιακή συνεργασία, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Κένυας. Σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ, αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και θα βοηθήσει την Κένυα να εφαρμόσει ομαλά τη ΣΟΕΣ, ενώ παράλληλα θα παρασχεθεί στήριξη στους τοπικούς γεωργούς ώστε να συμβαδίσουν με τα πρότυπα της ΕΕ και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχει η εν λόγω συμφωνία.

Η συμφωνία αντιστοιχεί στη δέσμευση της Επιτροπής να εντείνει τις σχέσεις της με εταίρους και περιοχές στην Αφρική. Στόχος είναι η ενίσχυση των βιώσιμων εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο ηπείρων και εντός της ίδιας της Αφρικής, επιτυγχάνοντας έτσι βασικούς στόχους τόσο για τη σχέση ΕΕ-Αφρικής όσο και για την πράσινη μετάβαση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Κένυα είναι βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αφρική. Η νέα Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης θα τονώσει ακόμη περισσότερο το διμερές εμπόριο, θα στηρίξει τις επενδύσεις και θα δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας στην Κένυα. Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει επίσης στη βιώσιμη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη, φέρνοντας νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες. Περιλαμβάνει τις ισχυρότερες κοινωνικές και κλιματικές δεσμεύσεις από οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία της ΕΕ με μια αφρικανική χώρα».

Επόμενα βήματα

Η ΣΟΕΣ θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έγκριση. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ στη συνέχεια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία