BACK TO
TOP
Διεθνή

Προβλέψεις για μείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή εσπεριδοειδών το 2023/24

Για τη σεζόν 2023/24, προβλέπεται ότι η συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ θα ανέλθει σε 9,9 εκατομμύρια τόνους, έναντι πολύ παρόμοιων επιπέδων με την προηγούμενη χρονιά, αλλά κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο παραγωγής.

portokalia-esperidoeidh

49
0

Ο φετινός γεωργικός κύκλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους παράγοντες που έχουν περιορίσει το δυναμικό παραγωγής εσπεριδοειδών για τη σεζόν 2023/24. Ο συνδυασμός ξηρασίας, περιορισμών άρδευσης νερού και ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια των φάσεων της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είμαι μερικοί από αυτούς τους παράγοντες.

Η προβλεπόμενη παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ για το τρέχον εμπορικό έτος αναμένεται να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη σεζόν, η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Ωστόσο, η αύξηση στην παραγωγή λεμονιού και γκρέιπφρουτ στην ΕΕ αντισταθμίζει τη μείωση που σημειώθηκε στην παραγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών.

Σε ένα πλαίσιο ασθενούς ζήτησης λόγω του πληθωρισμού, οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιό τους, αντικαθιστώντας την εγχώρια παραγωγή. Οι παραγωγοί και οι εμπορικοί φορείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις προσαρμογής σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ενώ οι  καταναλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές και περιορισμένη διαθεσιμότητα ορισμένων ποικιλιών εσπεριδοειδών.

Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, που αποτελούν συνολικά το 85% της παραγωγής εσπεριδοειδών της ΕΕ, σημειώνουν πτώση περίπου 2 % και 5% αντίστοιχα. Αντίθετα, τα γκρέιπφρουτ αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%, ενώ τα λεμόνια ξεχωρίζουν με αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής τους κατά περισσότερο από 15% το εμπορικό έτος 2023/24.  

Η συνολική μείωση της παραγωγής προβλέπεται να εκδηλωθεί κυρίως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία αναμένεται να έχει μεγαλύτερη συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών σε σύγκριση με την χαμηλή παραγωγή του 2022/23.

Κατά το εμπορικό έτος 2023/2024, οι αγρότες σε όλη την ΕΕ συνέχισαν να αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη, καλύπτοντας ποικίλους τομείς όπως το κόστος ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια) μέχρι λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Από θετική άποψη, οι υψηλότερες τιμές στο αγρόκτημα μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των παραγωγών και να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της δεύτερης διαδοχικής σύντομης περιόδου καλλιέργειας εσπεριδοειδών στην ΕΕ. Εν τω μεταξύ, οι αυξημένες τιμές στα φρέσκα φρούτα και τα γενικά τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, αναμένεται να περιορίσουν την κατανάλωση στην ΕΕ. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη μικρότερη παραγωγή εσπεριδοειδών που προβλέπεται για την ΕΕ, προβλέπεται ότι μικρότερη ποσότητα θα διατεθεί για σκοπούς μεταποίησης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία