BACK TO
TOP
Διεθνή

Καταγράφηκε αύξηση στις εξαγωγές ηλιέλαιου της Ουκρανίας προς την ΕΕ

Σε μια εντυπωσιακή αύξηση που υπογραμμίζει τον ρόλο της Ουκρανίας στη γεωργική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εξαγωγές ηλιελαίου από τη χώρα ανήλθαν στους 969,95 χιλιάδες τόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023/24. Αυτή η επιτυχημένη απόδοση καταδεικνύει τη σταθερή πορεία της χώρας προς την ενίσχυση των εμπορικών της σχέσεων με την ΕΕ στον στρατηγικό τομέα των ελαιοκομικών προϊόντων.

alpke

62
0

Οι εισαγωγές σόγιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2023/24, ξεκίνησαν δυναμικά τον Ιούλιο, φτάνοντας τα 5,17 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΕ αποκαλύπτουν μια σχεδόν αμετάβλητη εικόνα σε σύγκριση με την περσυνή χρονιά, όπου ο όγκος των εισαγωγών είχε φθάσει τα 5,15 εκατομμύρια τόνους.

Οι εισαγωγές ελαιοκράμβης στην ΕΕ κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν συνολικά σε 2,56 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 27% από 3,48 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εισαγωγές σογιάλευρου ανήλθαν σε 6,83 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 11% από 7,65 εκατ. τόνους πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές φοινικέλαιου ανήλθαν σε 1,58 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 14% από 1,84 εκατ. τόνους πέρυσι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των εισαγωγών ηλιελαίου στην ΕΕ, που ανέρχονται σε περισσότερους από 1,05 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 13% σε σχέση με το περσινό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αύξηση διαδραμάτισε η Ουκρανία, που ανέβασε τις εξαγωγές της σε ηλιέλαιο στην ΕΕ στους 969,95 χιλιάδες τόνους, σε σύγκριση με τους 835 χιλιάδες τόνους του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τις εισαγωγές στην Ιταλία λείπουν από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η συνολική εικόνα αναδεικνύει διακυμάνσεις στο εμπορικό τοπίο των γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία