BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε υψηλό 15ετίας το ρύζι, σε κίνδυνο η προφορά

Οι τιμές του ρυζιού έφτασαν σε νέο υψηλό 15ετίας λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι η αυξημένη ζήτηση και ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα συσφίξουν περαιτέρω τις προμήθειες του δημητριακού που αποτελεί βασικό στοιχείο διατροφής για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ασία και την Αφρική.

1200x800_2

83
0

Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης, ένα σημείο αναφοράς για την Ασία, ενισχύθηκε κατά 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 650 δολάρια ανά τόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Πιο πρόσφατα, οι τιμές αυξήθηκαν σε αυτό το ορόσημο στις αρχές Αυγούστου, στον απόηχο των σαρωτικών περιορισμών των εξαγωγών από την κορυφαία ναυλωτή της Ινδίας και καθώς ο ξηρός καιρός απειλούσε την καλλιέργεια της Ταϊλάνδης. Μετά την υποχώρηση για το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, τα κέρδη των τιμών επιταχύνθηκαν τον Νοέμβριο. Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, ειδικά σε χώρες που εξαρτώνται από το ρύζι, όπως οι Φιλιππίνες.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi ανησυχεί επίσης για την επιτάχυνση του πληθωρισμού των τροφίμων πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Το κόστος του ρυζιού αυξάνεται παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές, την καλή σοδειά και τα άφθονα κρατικά αποθέματα, σύμφωνα με το υπουργείο Τροφίμων. Το βασικό προϊόν αυξήθηκε περίπου 12% ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια, και οι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους μυλωνάδες να μειώσουν τις τιμές λιανικής.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Ινδονησία σχεδιάζει να αγοράσει 2 εκατομμύρια τόνους από τη χώρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι τοπικοί αλευροποιοί καθυστέρησαν τις πωλήσεις μετά τα νέα σχετικά με τις ελπίδες για υψηλότερες τιμές, δήλωσε ο Chookiat Ophaswongse, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης, προσθέτοντας ότι το ισχυρό ταϊλανδικό νόμισμα συνέβαλε επίσης στην άνοδο των τιμών.

Οι διαφαινόμενες προμήθειες από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη ενδέχεται να περιορίσουν τις πιθανότητες για οποιαδήποτε απότομη ανοδική πορεία στην αγορά, είπε ο Chookiat, σημειώνοντας ότι η Ταϊλάνδη έχει επαρκή αποθέματα νερού για να εγγυηθεί μια καλή δεύτερη καλλιέργεια. Οι υψηλές τιμές θα ενθαρρύνουν επίσης τους αγρότες να επεκτείνουν τη φύτευση, είπε τηλεφωνικά την Πέμπτη.

«Παρόλα αυτά, αναμένουμε ότι η τιμή θα παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα στις αρχές του επόμενου έτους λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων και της απαγόρευσης της Ινδίας», δήλωσε ο Chookiat.

Η αύξηση του κόστους των σιτηρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλα βασικά προϊόντα - σιτάρι και καλαμπόκι. Η τιμή του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης αυξήθηκε κατά 36% το περασμένο έτος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο μειώθηκαν κατά 20% και οδεύουν προς την πρώτη πτώση σε επτά χρόνια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού έχουν χάσει περίπου 30% φέτος.

Πηγή: Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία