BACK TO
TOP
Διεθνή

Η ξηρασία απειλεί την επάρκεια και τις τιμές των τροφίμων για το 2024

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων τα τελευταία χρόνια ώθησαν τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να φυτέψουν περισσότερα δημητριακά και ελαιούχους σπόρους. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές πρόκειται να αντιμετωπίσουν το προοίμιο στενότερων προμηθειών μέχρι το 2024, καθώς η παγκόσμια παραγωγή επηρεάζεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, περιορισμούς στις εξαγωγές και αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα.

rice_20thai_20generic_2020231016_20231016134816_reuters_0

40
0

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, που έχουν σημειώσει ισχυρά κέρδη επί αρκετά έτη, παρουσιάζουν τάση προς απώλειες το 2023, οι οποίες αποδίδονται στη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στη Μαύρη Θάλασσα και των φόβων για παγκόσμια ύφεση. Οι αναλυτές και οι έμποροι προειδοποιούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν ευάλωτες σε πιθανούς κλονισμούς της προσφοράς και τον πληθωρισμό των τροφίμων το νέο έτος.

Σύμφωνα με τον Ole Houe, διευθυντή συμβουλευτικών υπηρεσιών στη γεωργική μεσιτεία IKON Commodities στο Σίδνεϊ, παρόλη την βελτίωση της εικόνας της προσφοράς των σιτηρών το 2023 λόγω μεγαλύτερων καλλιεργειών, η αγορά δεν έχει ακόμα εξέλθει από την αβεβαιότητα."

"Η πρόβλεψη του καιρού για το Ελ Νίνιο έχει επικρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, με τη Βραζιλία να αναμένεται να παράγει λιγότερο καλαμπόκι και την Κίνα να εκπλήσσει την αγορά, αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού και καλαμποκιού από τη διεθνή αγορά."

Ελ Νίνιο και Απειλή για την Παγκόσμια Παραγωγή Τροφίμων

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκάλεσε ξηρασία σε μεγάλες περιοχές της Ασίας φέτος, προβλέπεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως.  

Έμποροι και αξιωματούχοι αναμένουν ότι η παραγωγή ασιατικού ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα μειωθεί καθώς οι συνθήκες ξηρής φύτευσης και η συρρίκνωση των υδάτινων αποθεμάτων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει ήδη περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες ρυζιού φέτος, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των εξαγωγών από την Ινδία, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο.

Παρόλο που οι τιμές των άλλων σιτηρών υπέστησαν μείωση, οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών το 2023, με κέρδη που έφτασαν το 40% – 45% σε ορισμένες κόμβους εξαγωγών της Ασίας.

Η επόμενη σοδειά σιταριού της Ινδίας απειλείται επίσης από την έλλειψη υγρασίας, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή σιταριού στον κόσμο να αναζητήσει εισαγωγές για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, καθώς τα εγχώρια αποθέματα στις κρατικές αποθήκες έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι αγρότες μετά την κλιματική αναταραχή

Τον Απρίλιο, οι αγρότες στην Αυστραλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση του να φυτέψουν τις καλλιέργειες τους σε ξηρά εδάφη μετά από μήνες έντονης ζέστης, γεγονός που περιόρισε τις αποδόσεις για τη φετινή σοδειά και έθεσε τέλος σε μια σειρά τριών ετών ρεκόρ συγκομιδής.

Η κατάσταση αυτή πιθανόν να επηρεάσει τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδονησίας, που ενδέχεται να αναζητήσουν μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού από άλλους εξαγωγείς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η  Commerzbank προειδοποίησε ότι η κατάσταση της προσφοράς σιταριού μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου 2023/24, εξαιτίας των χαμηλότερων προβλέψεων για εξαγωγές από σημαντικές χώρες παραγωγούς.  

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι προοπτικές για την παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας στη Νότια Αμερική αναμένεται να βελτιωθούν το 2024, αν και ο ασταθής καιρός στη Βραζιλία αφήνει κάποιες αμφιβολίες. Στην Αργεντινή, οι άφθονες βροχοπτώσεις στις αγροτικές περιοχές είναι πιθανό να ενισχύσουν την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού.

Σύμφωνα με το ανταλλακτήριο σιτηρών Rosario (BCR) της Αργεντινής, το 95% του πρώιμου καλαμποκιού και το 75% της σόγιας βρίσκονται σε «εξαιρετικές έως πολύ καλές» συνθήκες, χάρη στις βροχοπτώσεις από τα τέλη Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή Pampas της χώρας.

Η Βραζιλία έχει οριστεί για σχεδόν ρεκόρ αγροτικής παραγωγής το 2024, αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού της χώρας έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του ξηρού καιρού.

Η παγκόσμια παραγωγή φοινικέλαιου είναι επίσης πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος λόγω του ξηρού καιρού στο Ελ Νίνιο, υποστηρίζοντας τις τιμές του μαγειρικού λαδιού που μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2023.

Παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις, η CoBank εκτιμά περισσότερη ανοδική πορεία των τιμών λόγω των στενών παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, καθώς και των κλιματικών αναταραχών που αναμένονται.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή της τάση. Οι διακυμάνσεις του δολαρίου επίσης προβλέπεται να συνεχίσουν την πρόσφατη πτώση τους, προσφέροντας περαιτέρω πολυπολιτισμικές προκλήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων. Οι επενδυτές και οι καταναλωτές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν την αστάθεια, ενώ οι παραγωγοί αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλίματος στη γεωργία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία