BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου η mega εμπορική συμφωνία Νικαράγουα και Κίνας

Η Νικαράγουα και η Κίνα ξεκίνησαν επίσημα τη Τρίτη 2 Ιανουαρίου τις συναλλαγές στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, επιτρέποντας στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να εξάγει περίπου το 71% των προϊόντων της στη μεγαλύτερη ασιατική αγορά και χωρίς δασμούς.

nicaragua

39
0

Οι εξαγωγές, όπως μετέδωσε το Reuters θα περιλαμβάνουν κρέας και θαλασσινά, όπως ψάρια, γαρίδες, αστακούς και αγγούρι της θάλασσας, καθώς και ζάχαρη, φιστίκια και ρούμι, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των μη εδώδιμων ειδών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι δέρμα, κάρβουνο και ξύλο, καθώς και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Η συμφωνία εξαιρεί κινεζικά προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι προβληματικά για τις βασικές βιομηχανίες της Νικαράγουας, όπως το κρέας και τα παραπροϊόντα του, ο καφές, το ρύζι και η ζάχαρη.

Ο πρόεδρος Ντάνιελ Ορτέγκα, ο οποίος κυβερνά τη Νικαράγουα τα τελευταία 17 χρόνια, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες χαρακτήρισε τη συμφωνία «το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο» κατά την ομιλία του στις 22 Δεκεμβρίου.«Τα αδέρφια μας είναι εδώ για να δώσουν τα χέρια, όχι για να μας επιτεθούν», είπε. «Ας μάθουν οι ιμπεριαλιστές της γης πώς να κυβερνούν, πώς να εργάζονται για την ειρήνη».

Η Νικαράγουα τερμάτισε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν στα τέλη του 2021 και έκτοτε στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα. Η συμφωνία υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου σε μια εικονική συνάντηση και από τότε έχουν δημοσιοποιηθεί λίγες πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο γιος του Ortega, Laureano Ortega, σύμβουλος του προέδρου που επιβλέπει τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα και τη Ρωσία, είπε τότε ότι ήταν πεπεισμένος ότι η εμπορική συμφωνία θα «δημιουργούσε οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις οικογένειες της Νικαράγουας, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα στη Νικαράγουα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία