BACK TO
TOP
Διεθνή

Mε ρυθμό ανάπτυξης 12,5% ο αγροτουρισμός ως το 2032

Ανεβάζει ρυθμούς ο αγροτουρισμός, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας, που ενσωματώνει γεωργικές πρακτικές και εμπειρίες με δραστηριότητες αναψυχής.

vasilikia-1024

38
0

Αυτή η αγορά έχει κερδίσει τελευταία τεράστια προσοχή καθώς οι τουρίστες αναζητούν όλο και περισσότερο αυθεντικές, βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον εμπειρίες. Ενδεικτική είναι πρόσφατη έρευνας αγοράς (Allied Market Research), σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια αγορά αγροτουρισμού δημιούργησε αξία 33,8 δισ. δολάρια το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 111,1 δις έως το 2032, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης  την εν λόγω περίοδο αναφοράς (CAGR) 12,5%.

Σύμφωνα με έρευνα η επιθυμία για αυθεντικές εμπειρίες έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση, με τους ταξιδιώτες να αναζητούν απευθείας συναντήσεις με τους δημιουργούς των αγροτικών προϊόντων μετουσιώνοντας κυριολεκτικά την φιλοσοφία «από το αγρόκτημα στο τραπέζι».

Επιπλέον, ευθυγραμμιζόμενοι με τις τάσεις της βιωσιμότητας και του οικοτουρισμού, πολλοί αγροτουριστικοί προορισμοί δίνουν έμφαση σε περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές, προσελκύοντας περαιτέρω ευσυνείδητους τουρίστες.

Η Βόρεια Αμερική κατέχει την πιο δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό ανάπτυξης (CAGR)  11,3%. Η ευρεία χρήση των υπηρεσιών αγροτουρισμού στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό συμβάλλει στην εδραίωση της κυριαρχίας. Η αυξημένη επιθυμία των καταναλωτών για προσιτό, φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο τουρισμό ωθεί τον κλάδο.

Η Ευρώπη κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά αγροτουρισμού, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε αξία τα 27,090 δις. δολάρια έως το 2030 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,5%. Μάλιστα οι χώρες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αυτό το πεδίο είναι οι: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Iσπανία Ρωσία, Φινλανδία κλπ.

Η Ασία-Ειρηνικός είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στην παγκόσμια αγορά αγροτουρισμού και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με CAGR 16,9%, που αποδίδεται στην αυξανόμενη οικονομική και τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης για τον αγροτουρισμό και στην αυξημένη ζήτηση για τοπικά τρόφιμα.

Η άνοδος του γαστροτουρισμού συμβάλλει επίσης σημαντικά στην επιτυχία του αγροτουρισμού, επιτρέποντας στους επισκέπτες να συμμετέχουν σε γαστρονομικές εμπειρίες, όπως οινογευσία σε αμπελώνες ή τυροκομία σε γαλακτοκομικές φάρμες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία