BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους αγρότες εγκαινιάζει η Γαλλία για να μπει στοπ στην εγκατάλειψη

Γενναία πολιτική μετασχηματισμού της γαλλικής γεωργίας ακολουθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 η κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα εξόδου από τον τομέα και να συναφθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

B9733596902Z_1_20230227181631_000_GBBMA8OHH_2-0

756
0

Όπως μεταδίδει το Γραφείο ΟΕΥ του Παρισιού, «αποτελεί επείγουσα ανάγκη να συμφιλιωθεί η γεωργία με την κοινωνία». Πράγματι, η γαλλική γεωργία βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση: Μέχρι το 2030, οι μισοί αγρότες αναμένεται να έχουν συνταξιοδοτηθεί. Το 60% των ενεργών Γάλλων αγροτών είναι άνω των 50 ετών. Ο αγροτικός πληθυσμός, από 1,6 εκατομμύρια το 1970, μειώθηκε το 2023 σε 389.000. Τα τελευταία δέκα χρόνια εγκαταλείφθηκαν περισσότερα από 10.000 αγροκτήματα. Ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας, Μαρκ Φεσνό, πραγματοποίησε επαφές με δασκάλους, ερευνητές, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς γεωργικών συμβούλων, βουλευτές, τοπικούς αιρετούς, αγροτικά επιμελητήρια, νέους από γεωργικές σχολές και επαγγελματίες της γεωργίας, στην περιοδεία του στην αγροτική περιοχή του Σέιν Μαριτίμ. Στις αρχές Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το αρχικό σχέδιο εν νέου ανάπτυξης της γεωργίας, με την προσέλκυση της νέας γενιάς Γάλλων. Οι διαβουλεύσεις και τα συμπεράσματα του υπουργού Φεσνό θα συμπεριληφθούν στη σχετική έκθεση. Προτεραιότητα είναι η προσαρμογή της γεωργίας στην οικολογική μετάβαση, στη διατροφική ασφάλεια, την επισιτιστική κυριαρχία και στη δημιουργία στρατηγικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το τελικό σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17 Ιανουαρίου 2024.

Ενιαία πολιτική ασφάλειας τροφίμων και σύσταση Ταμείου Επισιτιστικής Κυριαρχίας

Παράλληλα, σχεδιάζεται ενιαία πολιτική ασφάλειας τροφίμων από την 1η Ιανουαρίου 2024. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Αύξηση κατά 80% των επιθεωρήσεων για την εφαρμογή από το» χωράφι στο πιρούνι» («from farm to fork») που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με ενίσχυση των αρμόδιων μηχανισμών κατά 190 εργαζόμενους και κρατικό κονδύλι 38 εκατ. ευρώ. Παράλληλος στόχος είναι η επανατοποθέτηση της γεωργίας ως βασικός παράγοντας για την απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, με τη συγκρότησης σώματος παρακολούθησης εκπομπών και ενημέρωσης φορέων.
  • Στον εκπαιδευτικό τομέα, προωθείται η μεθοδολογία της «Ανακάλυψης Επαγγελμάτων Ζωής», ήδη από το δημοτικό σχολείο. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο γεωργικό επάγγελμα. Το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων έχει συμφωνήσει με 1.000 ειδικούς σε ρομποτική, αρδευτικά έργα, αγροτικό εξοπλισμό, μηχανολογικό μετασχηματισμό, ώστε να υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς σε πρακτικό – βιωματικό επίπεδο. Επιπροσθέτως, θεσπίζεται το «Agro Bachelor Bac +3», πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για ολοκληρωμένη αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, με παράλληλη εφαρμογή πρακτικών «πράσινης» οικονομίας.
  • Συστήνεται Ταμείο Επισιτιστικής Κυριαρχίας, με προϋπολογισμό 580 εκατ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 180 εκατ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα για το 2024, για την αναδιάρθρωση αγροτικών τομέων και κατηγοριών καλλιεργειών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία