BACK TO
TOP
Διεθνή

Αναθεώρηση προγραμμάτων ΚΑΠ, και κίνητρα σε αγρότες για νέες τεχνολογίες ζητά η CEMA

Σχετικά με τη συζήτηση σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις φορολογικές απαλλαγές για το γεωργικό ντίζελ, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων-CEMΑ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας εν μέσω εξελισσόμενων πολιτικών απαιτήσεων.

60A3244

39
0

Υπό το σκεπτικό αυτό η CEMA συνηγορεί υπέρ της δημιουργίας συνθηκών πολιτικού πλαισίου της ΕΕ που παρέχουν στους αγρότες αξιόπιστες προοπτικές και κίνητρα για την πλοήγηση στο μεταβαλλόμενο αγροτικό τοπίο.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που θέτει η CEMA είναι να μειώσει την εξάρτηση της γεωργίας από τα ορυκτά καύσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών CO2. Ως προς αυτό, η CEMA εξέδωσε έγγραφο με τις θέσεις της: https://www.cema-agri.org/publication/position-papers/1035-renewable-and-low-carbon-fuels-forclimate-smart-eu-agricultural-machinery-circular-agriculture-in-action

Σε αυτό το έγγραφο η CEMA αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο των ανανεώσιμων καυσίμων στη μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο γεωργικό τομέα. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, ο κλάδος μας προσφέρει διάφορες τεχνολογίες που αντιπροσωπεύουν μια πολλά υποσχόμενη οδό για τη μείωση της εξάρτησης της γεωργίας από τα ορυκτά καύσιμα και τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος CO2 του κλάδου βραχυπρόθεσμα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η αγροτική κοινότητα και την προθυμία της να αγκαλιάσει την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Οι αγρότες επιδιώκουν ενεργά να λειτουργούν αποτελεσματικά και βιώσιμα για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και η CEMA πιστεύει ότι η υποστήριξη των προσπαθειών τους είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της γεωργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η CEMA τονίζει τη σημασία των ενεργειακών επιδοτήσεων για τις εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ασφάλεια των γεωργικών επιχειρήσεων. Εν μέσω των τρεχουσών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης επαρκών κινήτρων και υποστήριξης για την υιοθέτηση βιώσιμων ενεργειών και σύγχρονων τεχνολογιών, η CEMA προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προγραμμάτων επιδοτήσεων που στοχεύουν στην καλύτερη υποστήριξη της υιοθέτησης βιώσιμων ενεργειών και σύγχρονων τεχνολογιών. Ορισμένες από αυτές τις λύσεις έχουν αναπτυχθεί -ή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής- από τους κατασκευαστές γεωργικού εξοπλισμού που αποτελούν μέρος της CEMA, και κάποιες είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά.

Επιπλέον, η CEMA ζητά μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την υποστήριξή τους για βιώσιμες ενέργειες, καθώς και την αντοχή των προοδευτικών ενεργειακών πολιτικών, όπως τα ανανεώσιμα καύσιμα. Αυτά τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα. Η CEMA υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της κοινωνικής κατανόησης και υποστήριξης για τους αγρότες. Αναγνωρίζοντας τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τον ρόλο τους ως προμηθευτών πολυάριθμων εμπορευμάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τον γενικό πληθυσμό και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη και πέραν αυτής, η CEMA προτρέπει για δίκαιες αποζημιώσεις για τα γεωργικά προϊόντα, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών διατηρώντας παράλληλα τις δραστηριότητές τους.

Τέλος, η CEMA υπογραμμίζει τις δυνατότητες των πρακτικών κυκλικής οικονομίας στη γεωργία, τονίζοντας τον ρόλο των αγροτών στην παραγωγή των εναλλακτικών καυσίμων τους για τη συντόμευση των διαδρομών μεταφοράς και τη μείωση της εξάρτησης του κλάδου από ορυκτά καύσιμα για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αποτυπώματος CO2. Δηλώνει, επίσης, ότι  παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη πολιτικών και πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία