BACK TO
TOP
Διεθνή

Με τον καθηγητή Peter Strohschneider πρόεδρο ξεκίνησε ο διάλογος για την γεωργία του μέλλοντος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινίασε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας, ένα νέο φόρουμ με εντολή να διαμορφώσει ένα κοινό όραμα για το μέλλον του συστήματος γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ.

ff9e4648843ffc44dc4909322e663db6

35
0

Ο στρατηγικός διάλογος, ο οποίος ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, θα εξετάσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έθεσαν οι συμμετέχοντες στον διάλογο, όπως ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες, η στήριξη της γεωργίας εντός των ορίων του πλανήτη μας και των οικοσυστημάτων της, η αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών που προσφέρουν η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία και η προώθηση ενός ακμάζοντος μέλλοντος για το σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.

Ο καθηγητής Peter Strohschneider διορίστηκε πρόεδρος, με βάση τη μακρόχρονη πείρα του, ιδίως ως πρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της γερμανικής «Επιτροπής για το Μέλλον της Γεωργίας».

Ο στρατηγικός διάλογος φέρνει σε επαφή βασικά ενδιαφερόμενα μέρη από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των συνεταιρισμών, των επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων διατροφής και των αγροτικών κοινοτήτων· καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση θα διοργανωθεί σειρά θεματικών συνεδριάσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν στη διαδικασία και ο πρόεδρος, καθηγητής Strohschneider, θα ενημερώνει τακτικά και θα ανταλλάσσει απόψεις με τα δύο θεσμικά όργανα σχετικά με τον διάλογο.

Με τον συνδυασμό διαφορετικών προοπτικών, ο διάλογος αποσκοπεί στην προώθηση της δημιουργίας νέων λύσεων και στην επίτευξη ενός κοινού οράματος για το μέλλον του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων της ΕΕ έως το καλοκαίρι του 2024. Ο πρόεδρος, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες στο διάλογο, θα καθορίσει την ακριβή μορφή των συμπερασμάτων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Είναι καιρός να επιτευχθεί νέα συναίνεση σχετικά με τα τρόφιμα και τη γεωργία μεταξύ των γεωργών, των αγροτικών κοινοτήτων και όλων των άλλων παραγόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας της ΕΕ. Οι γεωργοί και η βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ παρέχουν στους πολίτες μας υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα και συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία μας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Καταβάλλουν επίσης τεράστιες προσπάθειες για να συμβάλουν στη συλλογική μας πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ταυτόχρονα, όμως, αντιμετωπίζουν ευρύ φάσμα προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή έως τον πληθωρισμό έως τις ασταθείς επιπτώσεις στην αγορά. Με αυτόν τον στρατηγικό διάλογο, δημιουργούμε ένα φόρουμ για την επίτευξη ενός σαφούς οράματος για το μέλλον, προς όφελος όλων.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία