BACK TO
TOP
Διεθνή

Κονβόι τρακτέρ προς Ρώμη για μια άνευ προηγούμενου αγροτική κινητοποίηση

Ιταλοί αγρότες από διάφορες περιφέρειες κατευθύνονται με κονβόι τρακτέρ στη Ρώμη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν στις 8 Φεβρουαρίου μια «κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο» αλλά και «κομματική ταυτότητα» - όπως λένε – και κεντρικό στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα τους που αφορούν την υψηλή γραφειοκρατία, τα υψηλά ενεργειακά κόστη, τις φθηνές εισαγωγές και τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ε.Ε.

LYNXMPEK140NW-1

36
0

Μια ομάδα αγροτών, στις 5 Φεβρουαρίου μετέφερε μια αγελάδα στο κέντρο της βόρειας πόλης του Μιλάνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ πολλοί άλλοι από την Τοσκάνη και πολλά άλλα μέρη της Ιταλίας ξεκίνησαν την πορεία τους προς την πρωτεύουσα. Αναμένεται να φτάσουν στα προάστια της Ρώμης την 8η Φεβρουαρίου.  «Θα περικυκλώσουμε τη Ρώμη, όχι μόνο με τα τρακτέρ και όχι μόνο για μια μέρα», δήλωσε ο Ντανίλο Καλβάνι, ένας από τους ηγέτες των διαδηλώσεων των αγροτών, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έχουν οργανώσει οι Ιταλοί αγρότες τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μικρότερα επεισόδια αναταραχής σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αγρότες είπαν ότι δεν σκοπεύουν να μπουν στο κέντρο της πρωτεύουσας με τα τρακτέρ.

Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni είπε ότι η κυβέρνησή της έχει λάβει μέτρα για να στηρίξει τον ταλαιπωρημένο τομέα, αν και αναγνώρισε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. «Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Είμαι πάντα πρόθυμη να ακούσω τα αιτήματα των εργαζομένων που είναι απαραίτητα για εμάς», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ιαπωνία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της διατήρησε τις επιδοτήσεις καυσίμων για τους αγρότες, ενώ τις μείωσε για άλλους, και ότι αποφάσισε να αυξήσει το ποσό των κονδυλίων Ανάκαμψης της ΕΕ για τον τομέα σε 8 δις από 5 δισ. ευρώ. . «Προσπαθήσαμε για το θέμα των καυσίμων, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να στηρίξουμε τα άριστα γαστρονομικά μας προϊόντα, όπως με την απόφαση για απαγόρευση των λεγόμενων συνθετικών τροφίμων[…]μπορούν πάντα να γίνουν περισσότερα και καλύτερα πράγματα.» σημείωσε δηλώνοντας έτοιμη να ακούσει τα αιτήματα των αγροτών.

«Κανένα κομματικό σύμβολο ή σύμβολο συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν θα υπάρχει, αλλά αντ' αυτού θα είναι ευπρόσδεκτοι πολίτες διαφόρων κοινωνικών καταβολών που είναι αφοσιωμένοι στην πραγματική κυριαρχία των αγροδιατροφικών προϊόντων για την υπεράσπιση του πολιτισμού και της παράδοσής μας που συνδέονται με αυτό". Δεν είναι εκδήλωση δεξιών, κεντρώων ή αριστερών, αλλά η ιταλική σημαία θα γίνει αποδεκτή με υπερηφάνεια για όποιον επιθυμεί να την επιδείξει. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους.», αναφέρει μεαξύ άλλων η ανακοίνωση κάλεσμα του αγροτικού κινήματος  CRA (Comitato Agricoltori Traditi).

Από το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η μεγάλη εθνική κινητοποίηση «χωρίς προηγούμενο», εγγυώνται οι διοργανωτές. «Η εκδήλωση γίνεται για να προστατεύσει τον τομέα των τροφίμων και γενικότερα ολόκληρη την ιταλική οικονομία, αλλά "οποιοσδήποτε στην Ιταλία καλείται θερμά να συμμετάσχει"». Παράλληλα, κινητοποίηση προγραμματίζεται και στο Σανρέμο, έξω από την Γένοβα, όπου σήμερα ξεκινά το Ιταλικό Φεστιβάλ Τραγουδιού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία