BACK TO
TOP
Διεθνή

Μόνο με τέσσερα τρακτέρ διαδήλωσαν οι αγρότες στην Αιώνια Πόλη

Σύμφωνα με ανακοίνωσή, οι Ιταλοί αγρότες που ανήκουν στη συντονιστική ομάδα «Αγροτική Απελευθέρωση» (Riscatto Agricolo) έκαναν γνωστό ότι το πρωί της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Ρώμης έφτασαν, τελικά, μόνον τέσσερα τρακτέρ με άλλους τόσους αγρότες, αλλά χωρίς τη μαζική διαδήλωση χιλίων πεντακοσίων ανθρώπων, που είχε προγραμματισθεί.

65c0ff48c5685_image

96
0

Οι Ιταλοί αγρότες επιμένουν. Θέλουν να συναντηθούν το γρηγορότερο δυνατόν με την Τζόρτζια Μελόνι και με τον υπουργό Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα.

Φτάνουν στην Ρώμη συμβολικά τέσσερα τρακτέρ με είκοσι διαδηλωτές. Την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε μαζική διαδήλωση 1.500 ατόμων για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και μειωθεί η στήριξη της κοινής γνώμης προς το κίνημα των τρακτέρ.

Το βράδυ της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου όμως έχει προγραμματισθεί μαζική πορεία με αγροτικά οχήματα στον περιφερειακό δρόμο της Ρώμης Ρακόρντο Ανουλάρε ενώ υπάρχει ένα επιπλέον αίτημα: οι αγρότες θέλουν να ανέβουν στην σκηνή του Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σανρέμο, το οποίο μεταδίδεται μέχρι και αύριο από την τηλεόραση της Rai, με τηλεθέαση, η οποία ξεπερνά το 60%. Δεν θέλουν μόνο να διαβαστεί μια ανακοίνωσή τους, ζητούν να παρέμβουν ζωντανά στον διαγωνισμό.

Τελεσίγραφο στον υπουργό Γεωργίας

Σε πολιτικό επίπεδο οι κινητοποιήσεις βάζουν όλο και σε δυσκολότερη θέση την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι. Αρχικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι κατανοεί την διαμαρτυρία και ότι αυξάνει τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Γεωργίας έως τώρα αρνείται να δεχτεί τους διαδηλωτές, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στηρίζει τις κινητοποιήσεις και είναι σε στενότατη επαφή με τους αγρότες. Χθες ο Σαλβίνι τούς συνάντησε στην πόλη της Λ΄ Άκουιλα. Στόχος της συγκυβερνώσας Λέγκας είναι να αποδυναμώσει την Μελόνι και να αυξήσει τα ποσοστά της ενόψει Ευρωεκλογών.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα επιβεβαιωθούν πληροφορίες της εφημερίδας Corriere della Sera σύμφωνα με τις οποίες, από την ερχόμενη εβδομάδα στις διαμαρτυρίες του αγροτικού τομέα μπορεί να προστεθούν και αλιείς, οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών, όπως και γενικότερα πολίτες που χρησιμοποιούν δελτία παροχής υπηρεσιών.

Πριν από λίγο, τέλος έγινε γνωστό ότι οι αγρότες δίνουν περιθώριο στον Ιταλό υπουργό Γεωργίας Λολλομπρίτζιντα μέχρι Σάββατο μεσημέρι για να πει αν εννοεί να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο. Διαφορετικά θα θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας και θα ξεκινήσουν πορεία με τα τρακτέρ τους προς όλες τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κονβόι με εκατοντάδες  τρακτέρ «κυκλώνουν» την Αιώνια Πόλη

Μεγάλο μέρος των Ιταλών αγροτών που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, συγκεντρώνονται την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Φλεβάρη σε διάφορα σημεία της χώρας, με προορισμό την ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να φτάσουν κοντά στην Ρώμη την Πέμπτη 8 Φλεβάρη και, αν τους δοθεί η σχετική άδεια, να προχωρήσουν σε διαδήλωση στην Αιώνια Πόλη, την Παρασκευή.

«Οι μέχρι τώρα συναντήσεις με τους υπεύθυνους της αστυνομίας και της νομαρχίας ήταν θετικές. Θέλουμε να διαδηλώσουμε κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής και ζητάμε την στήριξη της κυβέρνησης Μελόνι. Δεν πρέπει να ευνοούνται οι πολυεθνικές, σε βάρος της παραγωγής μας», δήλωσαν εκπρόσωποι των διαδηλωτών.

Αναμένεται να εξακριβωθεί αν, η κινητοποίηση στην ιταλική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί ως πορεία στην οποία οι αγρότες θα πάρουν μέρος με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους, ή χωρίς.

«Η Ρώμη, όπου θα διαδηλώσουμε, είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή. Οι εκκλήσεις μας δεν πρέπει να αγνοηθούν, αρχίζοντας από την ανάγκη να εγκριθεί, αλλά και να διατηρηθεί, σειρά φοροαπαλλαγών», προσθέτουν οι Ιταλοί αγρότες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Δεν λέει να κοπάσει το κύμα αγροτικών κινητοποιήσεων στις Ευρωπαϊκές χώρες

Παρά τις παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες πρώτα με την ετήσια παράταση της αγρανάπαυσης και μετά με την απόσυρση της πρότασης περιορισμού των φυτοπραστατευτικών, αλλά και τα εθνικά μέτρα που λαμβάνουν κάποιες κυβερνήσεις δεν λέει να κοπάσει το κύμα αγροτικών διαμαρτυριών σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, οι αγρότες με αίτημα αιχμής τα υψηλά αγροτικά κόστη και τις παρενέργειες της ΚΑΠ, διαμαρτύρονται εδώ και αρκετές εβδομάδες, προχωρώντας σε αποκλεισμού δρόμων και προγραμματίζοντας κάθοδο στην πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη Βουλγαρία διαδηλώνουν για την έλλειψη υποστήριξης ενόψει του αυξανόμενου κόστους και των χαμηλών τιμών για τα προϊόντα τους. Οι αγρότες εκεί είναι επίσης εξαγριωμένοι με τους οικολογικούς κανονισμούς της ΕΕ.

«Βγαίνουμε στους δρόμους λόγω της περιβόητης Πράσινης Συμφωνίας, που μας περιορίζει να εργαζόμαστε, δεν μπορούμε να δουλέψουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχου χωράφια που δεν έχουμε οργώσει ακόμα γιατί μας το έχουν απαγορεύσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Πουλάμε σε τιμές ίδιες με πριν από 10 χρόνια, λιπάσματα, καύσιμα, μισθοί όλα έχουν πολλαπλασιαστεί» δήλωσε ένας αγρότης από τη Βουλγαρία.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην Ισπανία, όπου οι αγρότες έχουν αποκλείσει δρόμους σε 20 περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν πρόσφατα στη Γαλλία σταμάτησαν με την κυβέρνηση να συμφωνεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα παράπονα του κλάδου. Πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν για παρόμοιες ενέργειες και σε άλλες χώρες.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στην Ολλανδία, προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων κι ανάβοντας φωτιές, σύμφωνα με την αστυνομία και ολλανδικά ΜΜΕ.

Aντίστοιχα, στην Ιταλία κονβόι με εκατοντάδες τρακτέρ κατευθύνεται από τις αρχές της εβδομάδας προς την Ρώμη για «ηχηρή» κινητοποίηση στις 8 Φεβρουαρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία