BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέες εμπορικές ευκαιρίες για εξαγωγείς αγροδιατροφικών προϊόντων δημιουργεί το εμπόριο της ΕΕ

Μια μελέτη που αξιολογεί τον δυνητικό αντίκτυπο δέκα συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (που συνήφθησαν πρόσφατα ή βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση), επιβεβαιώνει ότι η εμπορική προσέγγιση της ΕΕ δημιουργεί νέες εμπορικές ευκαιρίες για τους εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ. Η συμμετοχή σε προτιμησιακές εμπορικές σχέσεις διαφοροποιεί τις πηγές εισαγωγών, βελτιώνοντας έτσι την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ.

european_commission_building

30
0

Η ανάπτυξη νέων αγορών μέσω προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων θα συμβάλει στην εδραίωση της θέσης της ΕΕ ως κορυφαίου εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως: το 2022, το θετικό γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ ανήλθε σε 58 δισ. EUR. Πρόσφατη έκθεση σχετικά με τη διαφοροποίηση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έδειξε ότι η θέση της ΕΕ ως κορυφαίου εξαγωγέα παγκοσμίως και ως ενός από τους κορυφαίους εισαγωγείς γεωργικών προϊόντων διατροφής επιτρέπει ισορροπημένες και ευνοϊκές εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες.

Εξαγωγές

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής επικεντρώνεται στις συμφωνίες με την Αυστραλία, τη Χιλή, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη — συμφωνίες που είτε αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο διαπραγμάτευσης είτε έχουν συναφθεί αλλά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Εκτιμάται ότι η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ θα ήταν μεταξύ 3.1 και 4.4 δισ. EUR υψηλότερη το 2032 από ό, τι θα ήταν χωρίς αυτές τις δέκα εμπορικές συμφωνίες. Αναμένεται να αναπτυχθούν εμπορικές ευκαιρίες για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής της ΕΕ, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (+ 780 εκατ. EUR), ο οίνος και άλλα ποτά (+ 654 εκατ. EUR) και τα μεταποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα (+ 1.3 δισ. EUR). Αυτές οι σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες πιστοποιούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απολαμβάνουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ χάρη στα υψηλά πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και βιωσιμότητας, τα οποία ενισχύουν την παγκόσμια φήμη τους.

Εισαγωγές

Μετά την έναρξη ισχύος των δέκα εμπορικών συμφωνιών που καλύπτονται από τη μελέτη, η αξία των εισαγωγών της ΕΕ αναμένεται να είναι μεταξύ 3.1 και 4.1 δισ. EUR υψηλότερη το 2032 από ό, τι θα ήταν χωρίς τις εν λόγω συμφωνίες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόρροπη αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, με αποτέλεσμα το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ να αυξάνεται ελαφρώς.

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι ορισμένοι ευαίσθητοι τομείς, ιδίως το βόειο κρέας, το πρόβειο κρέας, τα πουλερικά, το ρύζι και η ζάχαρη, αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό από τους δέκα εταίρους που αναφέρονται στη μελέτη. Το συμπέρασμα αυτό επικυρώνει την τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ για τη συστηματική προστασία ευαίσθητων τομέων με προσεκτικά σταθμισμένες δασμολογικές ποσοστώσεις (ΔΠ). Αυτό το βασικό εργαλείο στις εμπορικές συμφωνίες μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό πιθανών διαταραχών της αγοράς, παρέχοντας έτσι προστασία στους γεωργούς και τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ.

Για πρώτη φορά, η μελέτη της Επιτροπής εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο στη γεωργία της ΕΕ των εμπορικών συμφωνιών που συνήψε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα κράτη μέλη της συνολικής και προοδευτικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Ειρηνικού (CPTPP). Η μελέτη δείχνει ότι οι εν λόγω εμπορικοί εταίροι θα λάβουν ορισμένα μερίδια από παραγωγούς της ΕΕ στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο αντίκτυπος που θα προκύψει θα είναι περιορισμένος και η ΕΕ αναμένεται ακόμη να παραμείνει μεταξύ των κύριων προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, αναμένονται ορισμένες επιπτώσεις σε τομείς όπως το βόειο κρέας, ο οίνος και άλλα ποτά (και ο καπνός), τα μεταποιημένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το πρόβειο κρέας. Ωστόσο, ο συνολικός θετικός αντίκτυπος των δέκα εμπορικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ θα αντιστάθμιζε τις απώλειες της αγοράς από το εμπορικό θεματολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Καταδεικνύει τη σημασία της διαφοροποίησης τόσο των εξαγωγικών αγορών όσο και των πηγών εισαγωγών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία