BACK TO
TOP
Διεθνή

Απογοήτευση Copa-Cogeca για τη συμφωνία της ΕΕ περί απομάκρυνσης άνθρακα

Απογοητεύμενες δηλώνουν οι Copa-Cogeca σχετικά με την προσωρινή συμφωνία για το πλαίσιο πιστοποίησης απομάκρυνσης άνθρακα της ΕΕ που ψηφίστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Μαρτίου. Από την αρχή της πρωτοβουλίας, η Copa και η Cogeca έχουν υποστηρίξει τη θέσπιση αυτού του πρωτοποριακού πλαισίου. Ωστόσο, η συμβιβαστική λύση που επετεύχθη δεν αντανακλά πλήρως τις αρχικές τους προσδοκίες, ιδίως όσον αφορά την κτηνοτροφία και τα πολύπλοκα επιπρόσθετα κριτήρια.

carbon-law

28
0

Στις 11 Μαρτίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε για την προσωρινή συμφωνία σχετικά με το πλαίσιο πιστοποίησης απομάκρυνσης άνθρακα της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία 56 ψήφων, 19 κατά και 5 αποχές. Η ψηφοφορία ακολούθησε την έγκριση του κειμένου από το Coperer, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Το κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στο Συμβούλιο, μετά από αναθεωρήσεις από δικηγόρους - γλωσσολόγους, προτού δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ.

Από την αρχή της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την Επιτροπή, η Copa και η Cogeca έχουν υποστηρίξει τη θέσπιση αυτού του πρωτοποριακού πλαισίου. Ωστόσο, η συμβιβαστική λύση που επετεύχθη δεν αντανακλά πλήρως τις αρχικές τους προσδοκίες, ιδίως όσον αφορά την κτηνοτροφία και τα πολύπλοκα επιπρόσθετα κριτήρια.

Το κύριο ζήτημα σε αυτή την πρόταση ήταν φυσικά ο καθορισμός του πεδίου εφαρμογής των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο τελικό πλαίσιο. Η συμφωνία επεκτείνεται στη μείωση των εκπομπών από το έδαφος και διατηρεί μια ανοιχτή οριοθέτηση των απομακρύνσεων άνθρακα, που αποτελούσε έναν κεντρικό παράγοντα έλξης για την υποστήριξή των Copa-Cogeca.

«Ωστόσο, λυπούμαστε που το προτεινόμενο πεδίο εφαρμογής δεν αναγνωρίζει επαρκώς και εγκαίρως τη σημασία των πρακτικών διαχείρισης της κτηνοτροφίας» λένε οι αγροτοσυνεταιριστικές – συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πράγματι, η περιλαμβανόμενη μείωση των μεθανίων θα εξεταστεί μόνο το 2026. Αυτή η πολιτική συμβιβαστική λύση επετεύχθη μέσω μιας κρίσιμης παραχώρησης στο διαπραγματευτικό πεδίο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πράξη, αυτή η απόφαση δεν έχει νόημα, καθώς για τις κτηνοτροφικές μονάδες που ήδη συμμετέχουν σε μηχανισμούς καλλιέργειας άνθρακα, αυτό είναι ένα βήμα προς τα πίσω, και για εκείνους που είδαν την καλλιέργεια άνθρακα ως ένα νέο εργαλείο, είναι μια νέα απογοήτευση.

Αυτή η συμβιβαστική λύση απλώς αδυνατεί να αναγνωρίσει τις προφανείς συνεργίες μεταξύ της κτηνοτροφίας, των πρακτικών διαχείρισης της γης ικανών να απορροφούν άνθρακα και της ενίσχυσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας! Ωστόσο, τουλάχιστον ζητήθηκε από την Επιτροπή να αναπτύξει τις μεθοδολογίες για να συμπεριλάβει τις εκπομπές από την εντερική και την ζυμογόνα αναπνοή των ζώων. Οι εν λόγω μεθοδολογίες θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το 2026.

Η καλλιέργεια άνθρακα αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην απλή μείωση των εκπομπών, αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τη συνολική υγεία του οικοσυστήματος.

Για τη Copa και τη Cogeca, είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες καλλιέργειας άνθρακα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στην προώθηση της βιοποικιλότητας και στη διατήρηση της υγείας του εδάφους, ενώ παράλληλα πρέπει να συμμορφώνονται με την αρχή της καταλογικής χρήσης της βιομάζας. Είναι σημαντικό να γίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι συνυπολογισμοί της βιοποικιλότητας πρέπει να θεωρούνται ως επιπρόσθετα οφέλη, και όχι ως υποχρεωτικές απαιτήσεις που επιβαρύνουν τους αγρότες.

Οι αγρότες και οι γεωργικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις, καθώς είναι ουσιώδους σημασίας για τη δημοφιλία του συστήματος να παραμείνει απλό στην κατανόηση και την εφαρμογή του.

Μετά την έγκριση και των δύο θεσμικών οργάνων, η Επιτροπή θα αναπτύξει εξατομικευμένες μεθοδολογίες πιστοποίησης μέσω αναθεωρημένων πράξεων. Το ειδικό επιτελείο θα έχει την επόμενη συνάντησή του από 15 έως 17 Απριλίου, όπου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη θέματα όπως οι παράγοντες για την θέσπιση μιας βάσης και η επιπλέον αξία. Θα πρέπει να δοθεί σοβαρή προσοχή στα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε τομέα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία