BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε κίνδυνο εξαγωγές ρυζιού Ινδίας μετά από πρόσθετη δασμολογική απαίτηση

Οι ινδοί εξαγωγείς ρυζιού αντιμετωπίζουν νέα απειλή μετά από απαιτήσεις από το τμήμα τελωνείων για πρόσθετους δασμούς.

eksagoges-ruziou-indias-dasmologish

32
0

Τέσσερις εξαγωγείς που αναφέρονται στο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου indiatoday.in επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν ειδοποιήσεις που απαιτούσαν την πληρωμή διαφορών δασμών στο ρύζι που εξήχθη τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτή η απροσδόκητη φορολογική απαίτηση αποτελεί σημαντική απειλή για τις αποστολές ρυζιού από την Ινδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε εξαγωγικό δασμό 20% στο λευκό ρύζι τον Σεπτέμβριο του 2022, ακολουθούμενο από παρόμοιο δασμό στο ρύζι μισοβρασμένο τον Αύγουστο του 2023, ως μέτρο για τον έλεγχο των εγχώριων τιμών του ρυζιού. Προηγουμένως, οι εξαγωγείς πλήρωναν δασμό 20% με βάση την αξία του ρυζιού Free on Board (FOB).

Ωστόσο, το τμήμα τελωνείων απαιτεί τώρα να λάβουν υπόψη την αξία της συναλλαγής, με αποτέλεσμα να καταβληθούν πρόσθετοι δασμοί.

«Ενημερώνεται να πληρώσει τον εξαγωγικό δασμό μαζί με τους ισχύοντες τόκους από τους εξαγωγείς για τα ποσά που εισπράχθηκαν πέραν της αξίας FOB που δηλώνεται στους λογαριασμούς αποστολής», ενημέρωσε το τελωνείο τους εξαγωγείς, σε ειδοποιήσεις φορολογικής απαίτησης που είδε το Reuters.

Οι εξαγωγείς, που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να πληρώσουν τη διαφορά δασμών για σχεδόν δύο χρόνια. Ένας εξαγωγέας από την Άντρα Πραντές δήλωσε ότι η απαίτηση πρόσθετου δασμού από αγοραστές από το εξωτερικό θα καθιστούσε την επιχείρησή τους μη βιώσιμη.

«Η κυβέρνηση απαιτεί τώρα πρόσθετο δασμό, που κανένας αγοραστής από το εξωτερικό δεν θα μας πληρώσει. Πώς θα μπορούσαμε τότε να πληρώσουμε τον πρόσθετο δασμό στην κυβέρνηση;» ρώτησε ο εξαγωγέας.

Για την ώρα, δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από το υπουργείο Οικονομικών και το Κεντρικό Συμβούλιο Έμμεσων Φόρων και Τελωνείων.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς της κυβέρνησης, οι εξαγωγείς θα πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο δασμό περίπου 15 δολαρίων ανά μετρικό τόνο (περίπου 1.249 Rs) στο ρύζι που εξήχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος με έδρα το Νέο Δελχί με έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εκτιμώμενο συνολικό κόστος περίπου 1.500 crore, πρόσθεσε ο αντιπρόσωπος.

Η Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού σχεδιάζει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το μη πρακτικό της τρέχουσας ζήτησης δασμών. Ο Πρόεδρος BV Krishna Rao τόνισε την ανάγκη επιβολής ενιαίου δασμού στις μελλοντικές εξαγωγές για να αποφευχθεί παρόμοια σύγχυση.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγείς εξετάζουν το ενδεχόμενο νομικής δράσης αντί να συμμορφωθούν με την απροσδόκητη φορολογική επιβάρυνση, επικαλούμενοι τα ήδη μικρά περιθώρια στον κλάδο των εξαγωγών ρυζιού.

Πηγή: Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία