BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με 15 ευρώ/πρόβατο και 210/αγελάδα επιδοτεί η Ισπανία ζωοτροφές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι έκτακτες παρεμβάσεις που δρομολογούνται από τα υπόλοιπα κράτη μέλη στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, με τους Ισπανούς να αποφασίζουν ενίσχυση κτηνοτρόφων με 15 ευρώ το κεφάλι στα πρόβατα, 10 ευρώ στις αίγες και έως 210 ευρώ ανά αγελάδα.

aigoprovata

Πέτρος Γκόγκος

7149
5

Την ίδια στιγμή, στη χώρα της Ιβηρικής προωθείται η καλλιέργεια των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση (περίπου 8,5 εκατ. στρέμματα) με καλαμπόκι και ηλίανθο, κάτι που δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με κάποιου είδους ενίσχυση προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής εξαιτίας της συνθήκης του πολέμου αλλά και της πληθωριστικής συγκυρίας που ήδη προηγούταν. Στο πεδίο αυτό, τον δρόμο έχουν ήδη στρώσει οι Ιρλανδοί, οι οποίοι είναι έτοιμοι να λάβουν ενίσχυση έως 40 ευρώ το στρέμμα για κάθε επιπλέον εκτάριο που θα σπαρθεί με κτηνοτροφικά ψυχανθή και καλαμπόκι. Μάλιστα το εν λόγω μέτρο έχει προϋπολογισμό μόλις 12 εκατ. ευρώ, τα οποία εστιάζουν αποκλειστικά σε όσους καλλιεργούν ζωοτροφές για ιδιοπαραγωγή και συνοδεύεται από ένα επιπλέον κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση βοσκοτόπων.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία, η χώρα ανακοίνωσε ένα πακέτο έκτακτων κρατικών ενισχύσεων που θα συνοδεύεται και από τα διαθέσιμα κονδύλια του αποθεματικού κρίσης. Συνολικά η Ισπανία έχει διαμορφώσει έναν επίσημο προϋπολογισμό 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 169 εκατ. θα κατευθυνθούν στον τομέα της αλιείας και 68,18 εκατ. στις υδατοκαλλιέργειες. Από τα 193 εκατ. που περισσεύουν για τον αμιγώς αγροτικό κλάδο, τα 124 εκατ. προορίζονται για τον τομέα της κτηνοτροφίας, για την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών ανά κεφάλι ζώου στις μονάδες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, η ενίσχυση θα πιστωθεί άμεσα τις επόμενες ημέρες. Συμπληρωματικά σε αυτό το μέτρο, έρχεται και μια έκπτωση στο κόστος του diesel επί της αντλίας, της τάξης των 20 λεπτών του ευρώ. Με τη μέση τιμή diesel στην Ισπανία, στα 1,85 ευρώ το λίτρο, το αγροτικό πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 1,44 ευρώ, ποσό από το οποίο αφαιρούνται επιπλέον 20 λεπτά. Άρα οι Ισπανοί αγρότες μπαίνουν στα χωράφια την περίοδο αυτή γεμίζοντας τρακτέρ και δεξαμενές με περίπου 1,24 ευρώ το λίτρο για πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται και σχέδιο ενίσχυσης της αγοράς λιπασμάτων που έχει καταρτίσει η Πολωνία, το οποίο ανέρχεται σε 10,6 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 5,3 ευρώ το στρέμμα για τα βοσκοτόπια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, η χώρα προτίθεται να επιδοτήσει τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων με 312 ευρώ τον τόνο. Το πλάνο έρχεται να επιδοτήσει τις ανάγκες θρέψεις των καλλιεργειών, με όριο τα 500 στρέμματα η εκμετάλλευση. Δηλαδή διαμορφώνεται ένα πλαφόν ενίσχυσης στα 5.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται και οι πιέσεις από την Ευρωβουλή, ώστε να διευκολυνθούν τα κράτη μέλη προς μια ουσιαστική διευκόλυνση των αγροτών τους. Εν προκειμένω, συντηρείται ζεστό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μέτρου 21, με την Ευρωβουλή να έχει ψηφίσει και επίσημα την πρόταση που έφερε προ ολίγων ημερών η αρμόδια επιτροπή του σώματος και πλέον αναμένεται να διαβιβαστεί το αίτημα στην Κομισιόν και στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με αρκετά κράτη μέλη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να τίθενται υπέρ μιας τέτοιας διευκόλυνσης.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2022 23:18Kostas

Απ' ότι φαίνεται, η κυβέρνηση δεν έχει καμία όρεξη να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο. Βλέπουν τα χειρότερα που έρχονται, και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους! Τώρα που φάγαμε τις παχουλές αγελάδες και τα χρηματικά αποθέματα του Τσίπρα τον οποίο κατηγορουσαμε για υπερβολικές περικοπές, τώρα που έχουμε μπροστά μας τις ισχνές αγελάδες και τη φουρτούνα, ο καπετάνιος ετοιμάζεται να πηδήξει από το πλοίο...!

Απάντηση

31-03-2022 20:06Ιωάννης Ρουμπεδακης

Καιρός είναι να ξυπνήσει και η δική μας κυβέρνηση να βοηθήσει την αγροτο κτηνοτροφία, γιατί τα άσχημα είναι πίσω.

Απάντηση

31-03-2022 15:06Μηχαλης Μ

Τα ίδια σκατα είναι όπως και εδώ και η Ισπανία και όλη η Ευρώπη το μόνο που σκέφτονται είναι το 10χιλιαρο τον μήνα το κλέψιμο και η καρέκλα για όσο περισσότερο μπορούν να κάτσουν κοροϊδεύουν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους όπως και όλον τον κόσμο. Σκεφτείτε εκτός από κοροϊδίες με τις επιδοτήσεις και το περιβόητο επίδομα καυσίμων 13ευρω τον μήνα για να καταλάβετε όλοι πόσο μεγάλα αρχιδια ειναι

Απάντηση

31-03-2022 10:32Teo

Αυτά στείλτετα στον κουλη...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία