BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εν αναμονή της εξόφλησης σε όλες τις δράσεις των βιολογικών

Μέχρι την Πέμπτη οι πληρωμές Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας,  στην ατζέντα προκαταβολή της ενιαίας.

2-Viologika_2

Ελένη Δούσκα

63
8

Για την επόµενη Πέµπτη 25 Ιουνίου δείχνει ο προγραµµατισµός του Οργανισµού Πληρωµών να δροµολογεί τη διαδικασία εξόφλησης της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του 2019. Βέβαια, µε δεδοµένη τη δυνατότητα που δίνει ο κοινοτικός κανονισµός η πληρωµή να γίνει έως το τέλος Ιουνίου, χωρίς πρόστιµα και το «τράτο» που δίνεται µηχανογραφικά από την εγγραφή της επίσηµης ηµεροµηνίας πληρωµής µέχρι την πίστωση των λογαριασµών των παραγωγών δεν αποκλείει το ενδεχόµενο η όλη διαδικασία να πάει για τη µεθεπόµενη εβδοµάδα έως τις 3 Ιουλίου. Να σηµειωθεί ότι τα περιφερειακά υποκαταστήµατα έχουν ήδη στείλει τις καταστάσεις συµµόρφωσης για να «τρέξουν» από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να βγει παρτίδα πληρωµής. Σε κάθε περίπτωση σηµειώνεται ότι δεν αναµένονται τα περσινά προβλήµατα µε τις καθυστερήσεις στις πιστώσεις της Βιολογικής Κτηνοτροφίας σε ορισµένες περιφέρειες, καθώς έχει εγκριθεί η πίστωση 29,2 εκατ. ευρώ και 26,9 εκατ. ευρώ για την εξόφληση παραγωγών για το έτος εφαρµογής 2019.

Αµέσως µετά οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ θα κληθούν να καταπιαστούν µε την προκαταβολή του τσεκ του 2020, µετά και τις τελευταίες δηλώσεις Βορίδη από το βήµα της Βουλής ότι το θέµα της άµεσης προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης τελεί υπό σκέψη. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήµατος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, κατόπιν των πιέσεων που του ασκήθηκαν από την πλευρά του ερωτώντος βουλευτή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσµεύθηκε να επανεξετάσει µε τις υπηρεσίες του υπουργείου, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την τράπεζα Πειραιώς, ως χειρίστριας του λογαριασµού για τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών και να επανέλθει µε νεότερα επί του θέµατος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «εξετάζει το ενδεχόµενο το τσεκ να δοθεί στους παραγωγούς από την τράπεζα πρόωρα κατά τρεις µήνες ως δάνειο χωρίς τη µεσολάβηση του δηµοσίου, αλλά αυτό θα κοστίσει είτε στο κράτος, είτε απευθείας στους παραγωγούς». Όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός «κάποιος πρέπει να δανείσει τώρα στο ελληνικό ∆ηµόσιο το ποσό, το ελληνικό ∆ηµόσιο να το δώσει εν συνεχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ µε εγγύηση τις µελλοντικώς καταβληθεισόµενες ενισχύσεις στους παραγωγούς. Ο άλλος τρόπος είναι να µην µεσολαβήσει το ελληνικό ∆ηµόσιο, αλλά να πάνε απευθείας οι παραγωγοί να λάβουν δάνειο, το οποίο µε εγγύηση την µελλοντικώς, πάλι, καταβληθεισόµενη ενίσχυση να εξασφαλιστεί. Εξετάζουµε τη δυνατότητα αυτών των µηχανισµών, που σηµαίνει ότι δεν έχω αποκλείσει αυτό το ενδεχόµενο».

Αναδροµικά τον Ιούλιο εξισωτικές του 2019 για τους κοµµένους λόγω σύνταξης χηρείας

Το δρόµο για αναδροµική πληρωµή της εξισωτικής του 2019 σε περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφους, που έµειναν εκτός επειδή ελάµβαναν σύνταξη χηρείας, ανοίγει εγκύκλιος του γενικού γραµµατέα του υπουργείου, µετά την επανένταξή τους στο πρόγραµµα. Ειδικότερα, αποσαφηνίζεται  ότι «ο όρος επιλεξιµότητας «Ενεργός επαγγελµατική δραστηριότητα», που αναφέρεται στους αιτούντες παραγωγούς έως 67 ετών ως «η µη καταβολή άµεσης σύνταξης προς το πρόσωπο του δικαιούχου από τον ασφαλιστικό του φορέα», ως προς το ότι άµεση σύνταξη ορίζεται η κύρια σύνταξη σύµφωνα µε τον ΕΦΚΑ προς το πρόσωπο του δικαιούχου από τον ασφαλιστικό του φορέα, µε εξαίρεση τις συντάξεις λόγω θανάτου, καθόσον οι τελευταίες αποτελούν κύρια σύνταξη εκ µεταβιβάσεως, οι εµπλεκόµενες υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες στο Πληροφοριακό Σύστηµα που υποστηρίζει το Μέτρο 13, ώστε να τροποποιηθούν οι σχετικοί πίνακες πρώτης και τελικής κατάταξης έτους 2019, σύµφωνα µε την ανωτέρω διευκρίνιση του όρου».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.
Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

02-07-2020 12:59Δήμητρα Τουρλίδα

Εντάχθηκα στη βιολογική κτηνοτροφία το 2019 μετά από ένσταση . Δεν πληρώθηκα το Νοέμβριο το 70%.Τώρα δεν μου καταβληθεί όλο το ποσό που περίμενα. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Απάντηση

30-06-2020 22:35Ανδρέας

Ακόμα τίποτα εδώ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Απάντηση

26-06-2020 19:50Μαρία Ζαικα

πληρώθηκε κάποιος βιολογικη γεωργία?

Απάντηση

24-06-2020 17:12 Β

Θα πληρώσουν τα βιολογικά τελικά αυριo;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-06-2020 15:58Χρήστος

Για να πληρωθεί το τσεκ του 2020 πρέπει πρώτα να πληρώσουν το τσεκ του 18 και 19 που εκκρεμεί αφού έγιναν διορθώσεις στους δασικούς όπως είχανε πει. Διαφορετικά χάνονται τα δικαιώματα όσων είχαν θέματα με τους δασικούς. Πρώτα αυτά και μετά το 20.

Απάντηση

20-06-2020 12:33Αγροτης

Αμεσως μετα,δηλαδη μετα τις 3 Ιουλιου,ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ.οχι οτι θα πληρωθει αμεσως μετα τις 3 Ιουλιου,απλα μετα τις 3 θα καθησουν στι τραπεζι να το συζητησουν.ε δε θα παρει και η συζητηση ενα μηνα περιπου;;;;;;;;;ω μωρε,τι κριμα πεσαμε στον Αυγουστο πανω στις αδειες.οποτε μιλαμε για σεπτεμβρηηηηηηηη!!!!!!!!!!!!!!!!!ααααααχχχχ βρε ατιμοι,ααααααχχχχχ.θεωρειτε τον αγροτη χαμηλου επιπεδου μορφωσης!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα