Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δούλεμα τα 7.000 ευρώ για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό αγρότες

Με την περίπτωση του «ψευτογιατρού» και τη συστηματική χορήγηση φαρμάκου... δια πάσαν νόσον, αρχίζει να μοιάζει η υπόθεση με τις ειδικές ενισχύσεις μέχρι μέχρι 7.000 ευρώ που δύναται να χορηγηθούν για κάθε πληττόμενο από τον κορωνοϊό αγρότη, με ευθύνη των κρατών – μελών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό με τον οποίο θα στηριχθούν αυτές οι ενισχύσεις.

foto-eptaxiliaro

Γιάννης Πανάγος

73
15

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο παρέχεται επίσης ως δυνατότητα, είναι η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), πράγμα το οποίο στην περίπτωση της χώρας μας σημαίνει, ευρεία ανακατανομή ή αλλιώς περικοπή κονδυλίων από το εναπομείναν ΠΑΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η νέα προτεραιότητα, δηλαδή η ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία αγροτών. 

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 24 Ιουνίου επισφραγίστηκε και από το Συμβούλιο της ΕΕ η σχετική απόφαση, που πλέον μένει μέσα στα επόμενα 24ωρα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ

Πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ξεκαθαρίσει ότι  το 5χίλιαρο για το οποίο γίνονταν λόγος τότε και σήμερα έγινε 7χίλιαρο, είναι μέχρι 5.000 ευρώ (σήμερα μέχρι 7.000 ευρώ), δεν αφορά όλους τους αγρότες παρά μόνο τους πληγέντες και δεν υποστηρίζεται από καινούργια λεφτά αλλά δύναται να προέλθει από αναδιανομή κονδυλίων του ΠΑΑ.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη (22 Ιουνίου) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζει, γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση. Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ... κλπ.

Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Ότι στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια προς αξιοποίηση, το ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλισθεί ανέρχεται στο επίπεδο των 96 εκατ. ευρώ. Πως ερμηνεύεται αυτό;  Ότι αν εξαντληθεί το όριο των 7.000 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση θα ωφεληθούν περί τους 13.714 αγρότες. Αν το ποσό μείνει κατά μέσο όρο στα 3.500 ευρώ, τότε θα ωφεληθούνε περί τους 27.428 αγρότες

Και για να μην αφήσω με παράπονο τον φίλο μου το Βάκη, αν παρελπίδα η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι έχουν πληγεί και θα πρέπει να ενισχυθούν κατά κάποιο τρόπο όλοι οι αγρότες, δηλαδή οι 650.000 ΟΣΔΕ που έγιναν αυτές τις μέρες, τότε η διαίρεση μας δίνει μια μέση ενίσχυση 147 ευρώ για κάθε αγρότη (150 ευρώ λέει ο Βάκης που είναι και γαλαντόμος).

Κι όλα αυτά, χωρίς να ληφθεί υπόψη και η δεύτερη περίπτωση των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων (ποιες άραγε θα ήταν αυτές;) που θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ένα ποσό μέχρι 50.000 ευρώ η κάθε μια. Τότε, το ποσό που θα έμενε για τους αγρότες θα ήταν λιγότερο από 147 ευρώ για τον καθένα.

Με άλλα λόγια, η επινόηση του 7χίλιαρου για την οποία τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος δεν είναι παρά ένα πέπλο καπνού με το οποίο επιχειρείται να σκεπασθεί η γύμνια λύσεων και προτάσεων ενίσχυσης για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, είτε επλήγησαν άμεσα και  σοβαρά από την πανδημία, είτε δέχθηκαν εμμέσως πίεση από τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς. Το περίεργο είναι ότι οι εδώ ιθύνοντες, αντί να καυτηριάσουν το έλλειμμα μέτρων και ειδικότερου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση των αγροτών, χαιρετίζουν τις πομφόλυγες, δηλαδή τις φούσκες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο εις βάρος των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.   

Ο κανονισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη να προσδιορίσουν τους δικαιούχους και να προσαρμόσουν το ποσό των πληρωμών, καθορίζοντας όρους επιλεξιμότητας και ενδεχομένως κριτήρια επιλογής.

Στην περίπτωση των αγροτών, τέτοια κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν:
• τομείς παραγωγής
• τύπος εκτροφής
• αγροτικές δομές
• τύπος μάρκετινγκ προϊόντων
• αριθμός εποχιακών εργαζομένων

Στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν:
• τομείς
• τύπος δραστηριότητας
• περιοχή 

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα έχει ως εξής:

ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης: Εισακούστηκαν οι θέσεις μας- Σημαντική ενίσχυση Αγροτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

O ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης χαιρετίζει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.

Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ, γεγονός που δικαιώνει τη θέση και τις επιδιώξεις της πατρίδας μας για τη διάθεση επιπλέον πόρων υπέρ των αγροτών τις οποίες είχε εκφράσει ο κ. Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Μαΐου 2020.

Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε παράλληλα την επέκταση του χρόνου καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδας της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.

Με το δικό του, προσωπικό, εύγλωττο πάντα τρόπο, προσεγγίζει το θέμα ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Βάκης Τσιομπανίδης, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφέρει:

Ας αφήσουμε επιτέλους τα ψέματα και ας πάψει ο κύριος Βορίδης να παριστάνει τον αγρότη σπέρνοντας ψεύτικες υποσχέσεις στον αγροτικό κόσμο.Διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων,  Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν 7.000 € , ούτε 5.000€ , ούτε 50.000€ ευρωπαϊκά χρήματα ως αποζημίωση για τον Κορωνοϊό. Μην κοροϊδευόμαστε είναι ΕΩΣ 7000€ και το ποσό δεν μπορεί να υπερβεί το 2% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Άρα για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 97,777,776 € αν τώρα διαιρέσουμε το ποσό αυτό με τις 650.000 (περίπου ) αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ο κάθε αγρότης θα πρέπει να πάρει το τεράστιο ποσό των 150€ !!! Αυτή είναι η μοναδική μα και σκληρή αλήθεια κύριε Βορίδη.

Θα μπορούσαν φυσικά να μην ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι του Πρωτογενούς τομέα αλλά στοχευμένα αυτοί που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον Κορωνοϊο. Στην γειτονική Βουλγαρία για παράδειγμα η ΥΠΑΑΤ Τάνεβα έχει ήδη αποφασίσει το πως θα μοιραστουν τα χρήματα από το 2% του ΠΑΑ. Βοοειδή 53 λέβα, βουβάλια 63 λέβα, πρόβατα 10 λέβα, κυψέλη μελισσών 5 λέβα καθώς και οι χοίροι και τα κοτόπουλα, όπως και οι παραγωγοί κηπευτικών. Αυτά φυσικά συμβαίνουν στις σοβαρές χώρες που έχουν σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα και η υπουργός τους ενδιαφέρεται πραγματικά και δεν αισθάνεται σαν φαντάρος σε δυσμενή μετάθεση. Στην γειτονική Ελλάδα βγάζουμε ανακοινώσεις καλλιεργόντας ψεύτικες ελπίδες. ...

Επίσης ψέμα είναι και οι μικρό χρηματοδοτήσεις -δανεια έως 25.000€ .Είναι το 25% επί του του τζίρου κάθε εκμετάλλευσης, φανταστείτε πως το 80% του αγροτικού κόσμου δηλώνει εισοδήματά κάτω από 5000€ άρα το 80% δικαιούται δάνειο το ανώτατο κατω από 1250€ και αυτό αν φυσικά δεν χρωστάνε στις τράπεζες. Κραυγάζουν πώς δεν χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μας λένε όμως πως πρέπει να έχεις τραπεζική ενημερότητα, δηλαδή με απλά λόγια να μην χρωστάς....

Ψέμα στο ψέμα ροκανίζουν σαν τα τρωκτικά τον χρόνο, αλλά και την υπομονή του αγροτικού κόσμου.Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

08-07-2020 00:37Αρισταρχος

Ποσοι ειναι οι ενεργοι αγροτες η επαγγελματιες αγροτες και ποσοι οι δημοσιοι υπαλληλοι και λοιποι που κανουν τον αγροτη και τσεπωνουν επιδοτησεις; Δεν δικαιουνται οι πραγματικοι αγροτες στηριξη; Περιμενε κανενας ενισχυση απο αυτους που εχουν απληρωτα ενα σωρο προγραμματα και φαγανε τα λεφτα της δασωσης που περιμεναν οι αγροτες 3χρονια;

Απάντηση

25-06-2020 13:29Νέος αγρότης για ψίχουλα

Δεν θέλουν να έχουμε παραγωγή σε κανένα τομέα. Κηπευτικά καλλιεργώ που γνωρίζετε με τι κοπο, Αλλά αυτοί που ψηφίζετε μας καταστρέφουν μέρα τη μέρα. Έλληνες πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Ψήφος διαμαρτυρίας μόνο σε πατριώτες,με κάθε κόστος,διότι πεθαινουμε.

Απάντηση

24-06-2020 17:30Δημητριος

Μας γερασατε πριν καν πιασουμε τα 30 !

Απάντηση

24-06-2020 12:16Αγγελαινας δημητριος

Πάρτε μεγάλο τσουβαλι παιδιά.Επταχιλιαρο είναι αυτό.Πωωω θα μας πέσει η μέση να τα κουβαλάμε τα ευρα.Να πάρουμε και κάνα δυο λαθρομετανάστες κοντά για σεκιούριτι.

Απάντηση

24-06-2020 10:39Ιωαννης

Η μελισσοκομία στο έλεος του Θεού,κλίμα ταναθεμα,αποδεκατισμένες παραγωγές,κωρονοιος,κινέζικα μέλια,τιμή μελιού χοντρική 3 κιλά μέλι σε κάθε διόδιο,,κόστος παραγωγής στο θεο.έχουμε χιλιοδανειστη να ταιζουμε τις μέλισσες και να ταιζουμε όλο τον ντουνιά με τον ιδρώτα μας,ελάτε στα βουνά ρε καθάρματα να δείτε πως βγαίνει το μέλι μας έχεται ισοπεδωση

Απάντηση

24-06-2020 08:51Δημητρης

τα λεφτα θα ερθουν και οι πολιτικοι θα αποφασισουν πιοι ειναι οι πληγεντες.....δηλ. οπως παντα θα τα φανε...και θα δοθουν στους πληγεντες συνδικαλιστες γλυφτες....του κλαδου μας. Καλοφαγωτα Μπουτα κ Σια.

Απάντηση

24-06-2020 01:59Σταυρος Λ

σαν προεκλογικό τυράκι, που θα τα πάρουν οι γνωστοί άγνωστοι και όχι οι αγρότες γης

Απάντηση

24-06-2020 01:33Ο Λογικός

Ποιά αδιάθετα κονδύλια; Με τα μισά σχέδια βελτίωσης επιλαχόντα και απλήρωτα, σοβαρά μιλάμε τώρα;

Απάντηση

23-06-2020 23:00Χρηστος Σκουρας

Ακριβώς έτσι!!! Ροκανιζουν τον χρόνο και δεν έχουν κάνει τιποτα Τα αναφέρω όλα στα σχόλια μου! Τόσο ψέμα και δούλεμα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!!! Όλοι νας δουλεύουν αλλά αυτοί εδώ το παρακανανε!!!

Απάντηση

23-06-2020 22:55Χρηστος Σκουρας

Και κάτι ακόμη,,, ζητάνε τώρα από όλες τις επιχειρήσεις να πληρωσουμε προκαταβολή φόρου,,,, εδώ καταστράφηκε και διανύουμε δύο χρόνια καταστροφή στους ελαιώνες και όχι μόνο δεν έχουμε πάρει κάποιο βοήθημα αλλά νας ζητάνε να πληρωσουμε!!! Ψέματα, ψέματα, ψέματα,

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία