BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ, Σεπτέμβρη οι πληρωμές των ειδικών ενισχύσεων

Σε εκκρεμότητα Σχέδια Βελτίωσης και Νέοι Αγρότες, καθώς το πληροφοριακό σύστημα δεν μπορεί να «στηρίξει» προς το παρόν τον όγκο των αιτήσεων των παραγωγών.

6_pin__3_

Ελένη Δούσκα

59
5

Ότι ο Αύγουστος είναι, κατά το σύνηθες, µήνας αδειών, χωρίς πληρωµές προς τον αγροτικό κόσµο είναι γνωστό. Ευτυχώς διευθετήθηκε το θέµα του υπολοίπου 35% των αποζηµιώσεων του 2019, αν και µε πάνω από ένα χρόνο καθυστέρηση, καθώς πιστώθηκαν την περασµένη Τετάρτη 67 εκατ. ευρώ σε 57.056 αγρότες και κτηνοτρόφους. Τις υπόλοιπες ηµέρες θα γίνονται µόνο κάποιες µεµονωµένες πιστώσεις από διορθώσεις σε παλιά ενιαία και παλιά προγράµµατα, µέχρι τον Σεπτέµβριο οπότε και θα λήξει η προθεσµία υποβολής αιτήσεων από την πλευρά των παραγωγών για τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού (αιγοπρόβατα, σπαράγγια, αλιεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).

Το µεγάλο πρόβληµα, ωστόσο, µε το οποίο δεν φαίνεται να ασχολούνται «σοβαρά» για την ώρα οι αρµόδιοι, είναι τα αιτήµατα πληρωµής για τα Σχέδια Βελτίωσης και τους Νέους Αγρότες. Αιτία, το πληροφοριακό σύστηµα, το οποίο δεν φαίνεται να µπορεί να υποστηρίξει το πλήθος των δικαιούχων, προκειµένου να υποβάλλουν τα αιτήµατά τους στο κεντρικό ΠΣΚΕ, κρατώντας πίσω την πληρωµή των δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης. Όλο το ζήτηµα φαίνεται να µπλέκει µε το Μέτρο των γεωργικών συµβούλων και τους ανάδοχους αυτού, για το οποίο ακόµα αναζητείται λύση από τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, λένε ότι µια καλή εξέλιξη αναµένεται µετά το ∆εκαπενταύγουστο.

Σε δυσµενή θέση, τέσσερα χρόνια µετά την προκήρυξη, βρίσκονται και οι νέοι αγρότες του 2016, καθώς ακόµα δεν είναι σε εφαρµογή η σχετική εφαρµογή, στην οποία θα µπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις πληρωµής για τη β’ δόση. Σύµφωνα µε την τελευταία τροποποιητική απόφαση, οι δικαιούχοι νέοι αγρότες δεν έχουν δικαίωµα µαζί µε το αίτηµα 2ης πληρωµής να προχωρήσουν σε τροποποίηση του σχεδίου τους, αφού υποχρεούνται να έχουν καταθέσει τα χαρτιά της τροποποίησης ένα µήνα πριν το αίτηµα πληρωµής της β’ δόσης. Μάλιστα, το πληροφοριακό σύστηµα θα έπρεπε βάσει θεσµικού πλαισίου να είχε ανοίξει στα τέλη Ιουλίου µε αρχές Αυγούστου, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανότερο να ξεκινήσει η διαδικασία από το ερχόµενο Σεπτέµβριο.

Σηµειωτέον ότι, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι-µελετητές, αν δεν πραγµατοποιηθεί το σχετικό αίτηµα πληρωµής δεν µπορεί να πληρωθεί κανένας νέος αγρότης το υπόλοιπο ποσό που του αναλογεί. Εν τω µεταξύ, στα γραφειοκρατικά της υπόθεσης, πρέπει να σηµειωθεί ότι µετά το αίτηµα πληρωµής των νέων αγροτών που θα συντάξουν οι µελετητές, ακολουθεί ο απαραίτητος έλεγχος από τους αρµόδιους υπαλλήλους των κατά τόπους ∆ΑΟΚ, προκειµένου να αποσταλεί η σχετική λίστα στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για να βγει καρτέλα πληρωµής.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-08-2020 21:51Koula lianeri

Θέλω να μάθω γιατί δεν παίρνω αποζημίωση για της ελιές λόγο καιρικών φαινομένων. Θα ήθελα απάντηση. Ενώ πληρώνω ασφάλεια. Φταίει ο συναιτερισμος που ανήκει η περιοχή μου;;;;

Απάντηση

13-08-2020 17:07ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Που είναι τα χρήματα ρε ξεφτιλες..??? παλιό λυνατσες

Απάντηση

13-08-2020 16:14Giorgos

Πολλά λεφτά δίνετε ρε παιδιά γιατί δεν βοηθάτε και τους μικρομεσαίους αγρότες ελεοπαραγογους που δεύτερη χρονιά είμαστε χωρίς εισόδημα και υποφέρουμε δεν έχουμε να ζήσουμε της οικογένειες μας δεν έχουμε Εμείς ψυχή,όπου θέλετε τα δίνετε αυτά τα εκατομμύρια ευρό εσείς....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-08-2020 14:32Kostas

ποιος Έλγα; O Έλγα είναι μια απάτη, πληρώνω 600 ευρώ υποχρεωτικά κάθε χρόνο χωρίς να πάρω φράγκο!! Δήθεν και καλά ότι δεν καλύπτονται οι ζημιές

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα