Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώθηκαν άμεσες ενισχύσεις, απλήρωτοι και παρακρατήσεις

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πίστωσης στους λογαριασμούς των αγροτών των άμεσων ενισχύσεων 2021, στην οποία περιλαμβάνονται το λεγόμενο πρασίνισμα, η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και τα νέα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα.

cash_60_euros_web

49432
121

Οι πληροφορίες θέλουν την υπόθεση των πληρωμών να έχει πάει καλύτερα απ’ ότι περίμεναν οι ίδιοι οι ιθύνοντες επί του θέματος, κι αυτό χάρη στην επεξεργασία των στοιχείων που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες και μετά την κατακραυγή του κόσμου για το φιάσκο της προκαταβολής στα τέλη Οκτωβρίου.

Ωστόσο δεν έλειψαν τα απλήρωτα δικαιώματα και οι χιλιάδες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τεχνικές δυσκολίες αναγνώρισης αγροτεμαχίων από τα μηχανογραφικά συστήματα του Κτηματολογίου και του TAXIS.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της 23ης Δεκεμβρίου αναφέρει:

Πληρωμή καθεστώτος Βασικής Ενίσχυσης, Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (πρασίνισμα) και καθεστώτος Νέων Γεωργών έτους 2021 

Σήμερα, 22.12.2021, καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις 2021, συνολικού ποσού 851.647.764,36 ευρώ. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν:

  • Υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης ύψους 332.332.959,15 ευρώ σε 594.463 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο συνολικό δικαιούμενο ποσό (100%). Από το ανωτέρω αναφερόμενο ποσό βασικής ενίσχυσης που χορηγείται σήμερα, περίπου το ποσό των 31 εκ. ευρώ αφορά δικαιώματα που προέρχονται από το εθνικό απόθεμα έτους 2021. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς ανέρχεται στο ποσό των 965.767.722,59 εκ. ευρώ.
  • Πράσινη ενίσχυση ύψους 491.308.426,18 ευρώ σε 600.137 δικαιούχους.
  • Ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 28.006.379,03 ευρώ σε 64.881 δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό καθαρό ποσό των 833.189.688,42 ευρώ που καταβάλλεται σήμερα, προκύπτει από το μικτό ποσό των 851.647.764,36 ευρώ, μετά την εφαρμογή παρακράτησης ποσοστού περίπου 1,66%, λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ, βάσει του Καν. (ΕΕ) 1306/2013) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από την Παρασκευή 24/12/21 να:

  • έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet) ή,
  • να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Επισημαίνεται τέλος ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο μέχρι 31/1/2022.

 
Δεσμευμένα τα ποσά για όσους τελούν υπό έλεγχο

Όπως αναφέρει στο Agronews ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, τα χρήματα που αναλογούν σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς ελέγχου, έχουν δεσμευθεί από τον οργανισμό, συνυπολογίζονται στο σύνολο του ποσού της πληρωμής και απλά δεν καταβάλλονται, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Με άλλα λόγια, τα ποσά ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα έχει κρατήσει στην άκρη και μόλις ανοίξει κάποιο διοικητικό παράθυρο, θα πιστωθούν σε αυτούς που τα αιτούνται, ακόμα δηλαδή και σε όσους 

Σημειώνεται ότι στην πληρωμή της 22ας Δεκεμβρίου, όσοι παραγωγοί είχαν προβλήματα με τις επιλεξιμότητες, τα ΑΤΑΚ και όλα εκείνα που σημάδεψαν την προκαταβολή του Οκτωβρίου, δεν θα πληρωθούν, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν σε λίγες περιπτώσεις τις οποίες πρόλαβε να επεξεργαστεί το σύστημα του ΟΣΔΕ. 

Αναφορικά τώρα με τις απαντήσεις που έδωσε γραπτώς στη Βουλή ο Δημήτρης Μελάς προ ολίγων ημερών, η παραδοχή του για οριζόντια μείωση με δική του απόφαση, αφορά στην παρακράτηση που έγινε στην εκκαθάριση του 2020 και στην προκαταβολή του 2021 της τάξης του 2,5% για την κάλυψη των απαιτήσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα. Η παρακράτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας (2,09% στην προκαταβολή του τσεκ τον Οκτώβρη του 2021 και 1,66% στην εκκαθάριση) αποτελούν κοινοτική οδηγία.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Φαίνονται στη βάση  του ΟΣΔΕ τα ποσά, άλυτα παραμένουν τα  προβλήματα, Τετάρτη  απόγευμα πιστώνεται η ενιαία ενίσχυση 

Απομακρύνεται, βάσει των τελευταίων ενδείξεων, το ενδεχόμενο καταβολής του υπολοίπου ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το βράδυ της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους αργά το απόγευμα της Τετάρτης. 

Το ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών επί του θέματος λέει ότι οι καταστάσεις με τα ποσά των δικαιούχων φαίνονται ήδη στο σύστημα, ωστόσο, οι δυσκολίες με την πληρωμή ενός πολύ μεγάλου αριθμού αγροτών που υπερβαίνουν τις 30.000 άτομα, συνεχίζουν να υφίστανται. Στις συνήθεις δυσκολίες που πηγάζουν από την απαρχαιωμένη ηλεκτρονική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το σαθρό σύστημα υποδοχής και επεξεργασίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έχουν προστεθεί αυτή τη φορά οι δυσκολίες ταυτοποίησης ενός μεγάλου αριθμού αγροτεμαχίων με τους κωδικούς ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) και τα στοιχεία του TAXIS (δηλώσεις E9).

Ένα άλλο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν, εφευρίσκοντας προς το παρόν διάφορες πατέντες, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει να κάνει με την πληρωμή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα. Ως γνωστόν, το θέμα συνδέεται με την εκτεταμένη απάτη που έχει αποκαλυφθεί με τα βοσκοτόπια και τα «φίλτρα» που τελικά θα ισχύσουν προκειμένου να αντιμετωπισθούν, έστω και σε κάποιο βαθμό,  οι καταχρηστικές πράξεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων.  

Πάντως, παρότι έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα τις τελευταίες 10 ηµέρες για να γίνουν «δοκιµαστικά», οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως δεν κατάφεραν να ελέγξουν όλες τις εκκρεµότητες που είχαν, και περιορίστηκαν σε δοκιµές που αφορούσαν το πρασίνισµα, δεδοµένου ότι σε αυτό το κοµµάτι οι «περιορισµοί» είναι λιγότεροι σε σχέση µε τη βασική ενίσχυση και η διαδικασία είναι πιο εύκολη. Αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι µπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις αγροτών που θα λάβουν το πρασίνισµα κανονικά, αλλά δεν αποκλείεται να δουν ψαλιδισµένη τη βασική ή ακόµα και καθόλου.

Mετά τα Χριστούγεννα η εξισωτική αποζηµίωση

Όσον αφορά τώρα την εξισωτική αποζηµίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πίστωση τις πρώτες εργάσιµες ηµέρες µετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή Τρίτη 28 µε Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου, µε ποσό αυξηµένο στα 272 εκατ. ευρώ. Κι ενώ πριν λίγο διάστηµα ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων  ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης έκανε λόγο µε δηµόσιες ανακοινώσεις του πληρωµή νωρίτερα, για ακόµα µια φορά η αδυναµία του µηχανογραφικού συστήµατος του Οργανισµού Πληρωµών να διεκπεραιώσει τις απαιτούµενες διαδικασίες έγκαιρα φαίνεται πως καθυστέρησαν την πληρωµή.

Σηµειωτέον, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που διαπίστωσαν µε έκπληξη στις καρτέλες τους ότι έχουν µεταφερθεί από τα ορεινά στα µειονεκτικά µετά την τελευταία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Αυτό σηµαίνει ότι αρκετοί θα δουν λιγότερα χρήµατα στο λογαριασµό τους, δεδοµένου ότι για τα ορεινά η εξισωτική δίνει 12,5 ευρώ το στρέµµα και για τις µειονεκτικές 8,1 ευρώ το στρέµµα.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου η μεγάλη πληρωμή αποζημιώσεων παγετού

Με μια πληρωμή λίγο πάνω από 50 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται για την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι «κλείνει» για το 2021 τις υποχρεώσεις του απέναντι στους αγρότες σχετικά με τον παγετό της άνοιξης.

Ωστόσο, τόσο από τα δεδομένα των εκτιμήσεων στα κατά τόπους υποκαταστήματα όσο και από τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων προκύπτει ένα ποσό πάνω από 70 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του συνόλου των παραγωγών.

Σημειώνεται ότι δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο οι παραγωγοί που πήραν τελευταίοι προκαταβολές για τη ζημιές του παγετού, στην πληρωμή δηλαδή που πιστώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί ή οι παραγωγοί βερίκοκων στη Θεσσαλία, ότι θα δουν ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους στην επερχόμενη πληρωμή.

Σχόλια (121)
Προσθήκη σχολίου

29-12-2021 02:38Παναγιώτης

Κάνω ΟΣΔΕ το ιδιο εδώ και 5 χρόνια μέχρι και πέρυσι όλα καλά φέτος από παντου έχουν κόψει και συνολικα 550 ευρώ κάτω από πέρυσι έχουν κόψει ο βασική έχουν κόψει από εξισωτικη έχουν κόψει από νέους γεωργόυς έχουν κόψει απο πρασινισμα γιατί ας πει κάποιος γιατί συνεβει αυτό να βγει επίσημα και να μιλήσει έχω το ίδιο ΟΣΔΕ ούτε ένα δασικό κομμάτι πάντα πληρώνομουν ένα σταθερό πόσο ήξερα το ποσό . Φέτος είδα σύνολικα 550 ευρώ κάτω και από παντου κόψανε γιατί περιμένω από κάποιον που να ξέρει και να μπορεί πράγματικα να με καλύψει

Απάντηση

25-12-2021 17:17ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ

Έχουν ξεφύγει φέτος προσπαθούν να κόψουν από όπου να ναι χωρίς να υπάρχει ο σωστός έλεγχος αλλά ποσά δηλώνουν για την βασική ενίσχυση στην καρτέλα του Αγρότη άλλα ποσά βάζουν στην Τράπεζα

Απάντηση

24-12-2021 17:06δημητρα βασιλακου

ςΜισή και η εξωτική

Απάντηση

24-12-2021 13:25ΘΑΝΑΣΗΣ

ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΓΩ ΜΕ 630 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΟΣΔΕ ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΙΑΙΑ+ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ+ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ 20€ . ΔΛΔ ΠΕΡΙΠΟΥ 30€ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠ ΑΠΟ ΤΟ 2014-2015 ΠΟΥ ΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 550 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ 60 € ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ. ΜΕ ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ + ΕΛΙΕΣ+ΛΙΓΑ ΔΕΝΔΡΩΔΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΡΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ.

Απάντηση

23-12-2021 17:44Paragwgosss

Παιδια ελέγξτε το.μπηκαν στην εθνικη σε εμενα!καλες γιορτες

Απάντηση

23-12-2021 17:41ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑΝ ΕΘΝΙΚΗ!

Απάντηση

23-12-2021 17:40Eua

Μπήκανε εθνική μόλις τώρα

Απάντηση

23-12-2021 16:37Σπαρτιατης

Τι εγινε με εθνικη;;;; μπηκαν;;;;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

23-12-2021 16:35Νίκος Σερρες

Κανένα νέο από εθνική μήπως είδε κάποιος χρήματα?

Απάντηση

23-12-2021 16:11Νεοδημοκράτης

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση στον υπουργό και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Όλα στην ώρα τους και χωρίς καθυστέρηση. Συνεχίστε το εξαιρετικό έργο σας για το καλό της πατρίδας. Έχετε τη στήριξη όλων μας. Να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές ευτυχισμένο το νέο έτος και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση μας. Η πατρίδα μας πλέον είναι σε καλά χέρια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία