BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στασιμότητα πληρωμών, έλεγχοι επικαλύψεων, αργούν και οι συνδεδεμένες

Κι άλλη υποµονή, καθώς φαίνεται, θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες όσον αφορά τις πληρωµές. Από τη µία είναι ακόµα σε εξέλιξη οι διαδικασίες των διορθώσεων και από την άλλη οι διοικητικοί υπάλληλοι των περιφερειακών υποκαταστηµάτων του Οργανισµού Πληρωµών δεν έχουν ενηµερωθεί ακόµα για το πως να προχωρήσουν.

6_pin_66

Ελένη Δούσκα

8893
2

Κι ενώ υπό κανονικές συνθήκες, η πολυαναµενόµενη πληρωµή µε εκκρεµότητες της περσινής ενιαίας και το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων θα έπρεπε να δροµολογούνταν για την τελευταία εβδοµάδα του Φεβρουαρίου, αυτό που φοβούνταν οι συντελεστές της πρωτογενούς παραγωγής, να µην επαναληφθεί δηλαδή η περσινή καθυστέρηση πάνω του ενός µήνα, δείχνει να επαναλαµβάνεται.

Το µόνο σίγουρο είναι ότι οι πρώτες πληρωµές που θα γίνουν θα αφορούν την εξόφληση υπολοίπων από γεωργοπεριβαλλοντικά προγράµµατα, µετά και την έκδοση των αποφάσεων µε την έγκριση πίστωσης 15 εκατ. ευρώ για τη Νιτρορύπανση, καθώς και 137.514,56 ευρώ για τον αµπελώνα Θήρας και 226.032,86 ευρώ για τους τους Ελαιώνες Άµφισσας, για τους δικαιούχους της 1ης πρόσκλησης κάθε δράσης. Αντίστοιχες αποφάσεις αναµένονται και για τα Βιολογικά και τις Σπάνιες Φυλές, προκειµένου να δοθεί µια πρώτη ανάσα στον αγροτικό κόσµο. Μαζί µε τις ανωτέρω πληρωµές, το επόµενο διάστηµα να σηµειωθεί ότι δροµολογείται και η πίστωση των ενισχύσεων για τα ειδικά καθεστώτα για τα µικρά νησιά του Αιγαίου. 

Το ζητούµενο είναι ότι µε νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο επανέλεγχος στα αιτήµατα επιλεξιµότητας από τις αρµόδιες ∆ιευθύνσεις παρατείνεται µέχρι τις 29 Μαρτίου, µε βάση την «τρίτη τροποποίηση της υπ’ αριθ. 43889/29-07-2021 εγκυκλίου διαδικασιών υποβολής και ελέγχου αιτηµάτων άρσης επικάλυψης, επιλεξιµότητας, ένταξης σε περιφέρεια έτους αιτήσεων 2021».

Όπως αναφέρεται «ο έλεγχος από τις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 18/02/2022. Σε περίπτωση που είχε υποβληθεί ηλεκτρονική ένσταση επιλεξιµότητας, εξετάστηκε και απορρίφθηκε και ο παραγωγός διαφωνεί και µε το απορριπτικό αποτέλεσµα ελέγχου, µπορεί να υποβάλλει έντυπο αίτηµα ως 25/02/2022 στις αρµόδιες Π∆ και ΠΜ, προσκοµίζοντας πρόσθετα δικαιολογητικά που ενισχύουν την ορθότητα του αιτήµατός του, ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φωτοερµηνευτικά η επιλεξιµότητα του αγροτεµαχίου, σύµφωνα µε τα στοιχεία της δήλωσης. Οι αρµόδιες Π∆ και ΠΜ εφόσον εξετάσουν τα πρόσθετα στοιχεία δύναται να αλλάξουν το αποτέλεσµα επανελέγχου της επιλεξιµότητας έως τις 29/03/2022». Αυτό µπορεί να σηµαίνει ότι µετατίθεται πιο πίσω η διορθωτική πληρωµή ή ότι τα αιτήµατα επιλεξιµότητας δεν θα συµπεριληφθούν στην εν λόγω πληρωµή.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Εν τω µεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις των παραγωγών για την καθυστέρηση στο πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων, που δείχνει να πηγαίνει στην καλύτερη περίπτωση για τα µέσα Μαρτίου, δεδοµένου ότι ακόµα δεν έχουν καν εκδοθεί ούτε οι σχετικές αποφάσεις που ορίζουν το ύψος των ενισχύσεων. Βέβαια, υπενθυµίζεται ότι πέρυσι που έφτασε τέλος Μαρτίου για να πιστωθούν τα χρήµατα στους λογαριασµούς των δικαιούχων, η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων αυτών έγινε τελευταία ώρα κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της πίστωσης.  

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πακέτο συνδεδεµένων είθισται να περιλαµβάνει σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία από τα καλλιεργούµενα στρέµµατα του 2021, η τιµή για τη συνδεδεµένη στο σκληρό σιτάρι υπολογίζεται περί τα 5 ευρώ το στρέµµα και για την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι πάνω από τα 70 ευρώ το στρέµµα.

Για 10 Μαρτίου νέο πακέτο παγετού από ΕΛΓΑ

Για τον άλλο µήνα και µάλιστα µέχρι την Πέµπτη 10 Μαρτίου δροµολογείται από τον ΕΛΓΑ η επόµενη πληρωµή. Εκτός από ζηµιές από τον παγετό της άνοιξης του 2021, καταβάλλεται προσπάθεια από τους αρµόδιους να συµπεριληφθούν και ζηµιές από παγετούς που συνέβησαν µέσα στο 2022. Αυτό που είναι ακόµα σε εκκρεµότητα είναι να βρεθεί λύση στο θέµα µε τις αποζηµιώσεις των καλλιεργειών που βρίσκονταν στην ολοκλήρωση του προανθικού σταδίου και στην έναρξη της ανθικής περιόδου. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά µε τον Περιφερειάρχη ∆υτ. Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και βουλευτές Κοζάνης της Ν∆, αναφέρθηκε ότι θα χρειαστεί επιπρόσθετη δαπάνη ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο υπουργός δεσµεύθηκε ότι εντός του εποµένου 10ηµέρου θα κάνει συγκεκριµένες ανακοινώσεις ώστε να αποζηµιωθούν και οι εν λόγω παραγωγοί.

Αποζημίωση 530 ευρώ για γίγαντες και 420 ευρώ για πλακέ στην Καστοριά

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων φασολοπαραγωγών της περιοχής των Πρεσπών Φλώρινας πιστώθηκαν, το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου, περί τα 3,7 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για μείωση παραγωγής που υπέστησαν το 2021, από ακραία καιρικά αίτια, ενώ σειρά θα πάρουν οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς. Όπως ανέφερε στην Agrenda ο Κων. Ναλμπαντίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πρεσπών «Πελεκάνος», για τους γιγαντοελέφαντες, το ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται στα 508 ευρώ, ανά στρέμμα, ενώ για τα μεγαλόσπερμα των Πρεσπών,  όσα αλωνίστηκαν πριν τις βροχές έλαβαν 285 ευρώ το στρέμμα και τα υπόλοιπα 390 ευρώ το στρέμμα.

Όσον αφορά τους παραγωγούς Καστοριάς, όπου καλλιεργούνται περί τα 12.000 στρέμματα με φασόλια, οι πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ Κοζάνης είναι ότι τα πορίσματα για ζημιές από παγετό, καύσωνα και έντονες βροχές του 2021, όπως και στις Πρέσπες,  θα έχουν σταλεί μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου κι ότι ο νομός
θα περιληφθεί στην επόμενη πληρωμή, οποτεδήποτε γίνει αυτή, ανέφερε ο Δημήτρης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου.

Για το ύψος της αποζημίωσης στην Καστοριά οι σχετικές πληροφορίες λένε ότι ίσως να είναι κατά τι μεγαλύτερη από αυτή που δόθηκε στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στα 520 – 530 ευρώ ανά στρέμμα στους γίγαντες και στα 420 ευρώ ανά στρέμμα στα πλακέ φασόλια. Ωστόσο, μένει αυτό να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-02-2022 12:27Ο ΜΑΛΑΚΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ 2Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ 2016???ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ???ΠΟΤΕ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ???ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ!!!ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!!

Απάντηση

20-02-2022 09:11Βασιλης

Κρίμα.... πίστευα πως η αλλαγή και η τοποθέτηση στην θέση του Προέδρου τον κ. Μελα θα άλλαζε την εικόνα του οργανισμού και θα τον βελτίωνε σημαντικά Τελικά μια απο τα ίδια και χειρότερα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα