BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πολιτική βούληση για πληρωμές στα ζωϊκά πριμ πριν από το Πάσχα

Τη διαβεβαίωση ότι πριν το Πάσχα θα πιστωθεί το επόµενο πακέτο µε τις συνδεδεµένες και δη οι ενισχύσεις στα ζωικά έδωσε πριν λίγες µέρες και µετά το δηµοσίευµα της εφηµερίδας Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε Κρητικούς βουλευτές, µέσω τηλεδιάσκεψης.

6_pin_72

Ελένη Δούσκα

12747
6

Δεδομένη πολιτική βούληση για πληρωμές στα ζωϊκά πριμ πριν από το Πάσχα, αγώνας δρόμου σε ΟΠΕΚΕΠΕ

Και µπορεί ο κ. Γεωργαντάς να αντιλαµβάνεται την επιτακτική ανάγκη, λόγω των τρεχουσών συγκυριών, για µια έγκαιρη και άρτια πληρωµή, ωστόσο ακόµα δεν είναι βέβαιο αν το χρονικό διάστηµα που ακολουθεί είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρµόδιους (έλεγχοι και διασταυρώσεις µε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες), προκειµένου να βγει η λίστα των δικαιούχων και το ύψος των ενισχύσεων, ώστε να τρέξει η πίστωση µέχρι τη Μεγάλη Πέµπτη 21 Απριλίου.

∆εν είναι λίγοι µάλιστα και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι φοβούνται µην επαναληφθούν τα περσινά, που έφτασε 20 Μαΐου για την πίστωση των συνδεδεµένων στα ζωικά. Πρόκειται για περίπου 50 εκατ. ευρώ για τα αιγοπρόβατα, των οποίων πέρυσι η ενίσχυση ανήλθε στα 10,53 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και περίπου στα 33 εκατ. ευρώ για τα βοοειδή µε την ενίσχυση στα 140,8 ευρώ το ζώο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες συνδεδεµένες, οι παραγωγοί έχουν να περιµένουν ενισχύσεις για ρύζι, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια και ροδάκινα προς χυµοποίηση και βιοµηχανική ντοµάτα.

Εν τω µεταξύ, φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια στην ίδια πληρωµή να συµπεριληφθούν και όσοι βαµβακοπαραγωγοί -λόγω ζηµιάς από το χαλάζι- δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση στην προηγούµενη πίστωση του Μαρτίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 10 µε 15 εκατ. ευρώ, µε τους Καρδιτσιώτες παραγωγούς, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΟΑΣ Κώστα Τζέλα, να αναφέρουν ότι έλαβαν προφορικές διαβεβαιώσεις από τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι γίνεται προσπάθεια για πληρωµή των κοµµένων σε νέα πληρωµή του ΟΠΕΚΕΠΕ λίγο πριν το Πάσχα. Βέβαια, όπως δηλώθηκε, Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η πληρωµή θα µετατεθεί για τον Μάιο.

Να σηµειωθεί ότι το ζήτηµα αφορά περίπου 1.000 παραγωγούς από το νοµό Καρδίτσας, οι οποίοι ήταν σε έλεγχο µε τη µέθοδο «Τεχνικές Παρακολούθησης Γης», προκειµένου να επιβεβαιωθεί η δηλούµενη καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αυτή η πληρωµή, πρέπει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να ολοκληρώσουν την εκτιµητική διαδικασία και να αποστείλουν τα σχετικά πορίσµατα για τις ζηµιές από το χαλάζι στα κεντρικά, ούτως ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία µε αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να βγει η τελική λίστα πληρωµής όσων τελικά παραγωγών καταστούν δικαιούχοι ενίσχυσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ενστάσεις από νέους και νεοεισερχόµενους που δεν έλαβαν Απόθεµα

Τη διαδικασία σύµφωνα µε την οποία νέοι και νεοεισερχόµενοι µπορούν και φέτος να υποβάλλουν αιτήσεις αναθεώρησης, δηλαδή ενστάσεις σε σχέση µε το αίτηµά τους να λάβουν δικαιώµατα από το εθνικό απόθεµα ορίζει νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά όσους κόπηκαν από τις πληρωµές ενιαίας ενίσχυσης έτους τόσο τον περασµένο Οκτώβριο στην προκαταβολή, όσο και στην εξόφληση του ∆εκεµβρίου, αλλά και στη συµπληρωµατική πίστωση της περασµένης εβδοµάδας του Μαρτίου.

Εντός των επόµενων ηµερών αναµένεται και ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών µε την ηµεροµηνία έναρξης της διαδικασίας. Η διαδικασία αφορά  αγρότες, στους οποίους γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσµα της αίτησής τους.

Σύµφωνα µε την εγκύκλιο η αίτηση υποβάλλεται για µη χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το απόθεµα λόγω µη ένταξης του γεωργού στην κατηγορία των γεωργών νεαρής ηλικίας και των νεοεισερχόµενων γεωργών.

Ακόμα η συνδεδεμένη βάμβακος του 2019 σε πρώην δασικά 

Στην αναμονή και το χειρότερο με αδιόρατο το πότε και αν θα γίνουν τελικώς οι πληρωμές, εξακολουθεί να κρατά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δικαιούχους συνδεδεμένης του 2019 για βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και άλλα. Πρόκειται για καλλιέργειες σε κτήματα τα οποία είχαν χαρακτηριστεί δασικά, εκείνη την περίοδο, με συνέπεια να μην καταβληθούν στους διαχειριστές τους η ενιαία ενίσχυση, η εξισωτική και η συνδεδεμένη.

Δύο χρόνια μετά όμως, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2021, που δικαίωσε τους παραγωγούς, τα χωράφια αυτά «καθάρισαν» και κάποια στιγμή τους δόθηκε ένα τμήμα των επιδοτήσεων, το οποίο αφορούσε την ενιαία και την εξισωτική.

Για το θέμα έχει σταλεί εδώ και περίπου 2 μήνες υπόμνημα στο παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, αλλά επίσημη έγγραφη απάντηση δεν έχει δοθεί. «Το μόνο που έγινε ήταν να λάβουμε ένα τηλεφώνημα από κάποιο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο συστήθηκε ως υπεύθυνος και ενημερωθήκαμε πως είναι κάτι που θα το δουν και ίσως να πληρωθούμε. Για την ώρα ωστόσο όπως μας ανέφερε, στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζουν άλλες εκκρεμότητες του 2014», τόνισε στην Agrenda παραγωγός από την Ημαθία, ο οποίος διεκδικεί τη συνδεδεμένη του 2019.

Τροποποιήσεις στον Ελαιώνα Άμφισσας έως 30/4

Μέχρι τις 30 Απριλίου ηλεκτρονικά µπορούν να υποβάλλουν αιτήµατα τροποποίησης για λόγους εκτός ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων και αιτήµατα µεταβίβασης µε ιδία βούληση του δικαιούχου, τα οποία αφορούν το τέταρτο έτος εφαρµογής (2022), οι δικαιούχοι της δράσης 10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας».

Σύµφωνα µε τη σχετική εγκύκλιο, ο δικαιούχος υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση τροποποίησης στο ΠΣ της δράσης και δύναται να υποβάλει το πολύ ένα αίτηµα τροποποίησης ανά έτος εφαρµογής και εντός του χρονικού διαστήµατος από τις 20/2 έως και τις 31/3 έκαστου έτους εφαρµογής. Αίτηση τροποποίησης µε πρώτο έτος ισχύος π.χ. το 2020 (δεύτερο έτος εφαρµογής της δράσης 10.1.02), υποβάλλεται από την 20.02.2020 έως και την 31.03.2020. Η αίτηση αφορά και όλα τα επόµενα έτη εφαρµογής της δράσης και ισχύει µέχρι τη λήξη των δεσµεύσεων του δικαιούχου.

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

05-04-2022 22:31Γιώργος Π.

Τι γίνεται με τις πληρωμές για την χαλαζόπτωση στην περιοχή της Νάουσας την 11 Ιουνίου 2021.

Απάντηση

03-04-2022 22:42αδικος

συνδεδεμες παιρνεται, μαυρα αγοραζετε, μαυρα πουλατε, ειδικο καθεστως εχετε, φπα δεν δινεται θελετε και αποζημειωσεις παραπανω απ αυτα που λενε. ολα δικα σας δεν γινετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-04-2022 15:54Gianis87

Με τα οψιμα κεράσια της Πτολεμαΐδας για τον παγετό του 21, που βρίσκεται το θέμα, ό λυκουρετζος είπε ότι θα αποζημιωθούν και μετά τίποτα καμία πληροφορία, ο Απρίλιος του 21, στην δυτική Μακεδονία ήταν ο χειρότερος άφησε ολική καταστροφή, και εμας μόνο χρέη, πληρώνουμε και τον Ελγα 80 ευρώ το στρέμμα ασφάλιστρα για αποζημίωση αλλά μάλλον μας κοροϊδεύουν.

Απάντηση

02-04-2022 11:23ΑΓΡΟΤΗΣ

Ε μετά όλα αυτά που έδωσε στην κτηνοτρόφια ειδικά η κυβέρνηση ήρθε η σειρά των συνδεδεμένων αλλά ακόμα αγώνα δρόμου κάνουν λέει λίγη ντροπή να είχατε θα είχατε αυτοκτονήσει όλοι σας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα