BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δημοσιονομική πειθαρχία Σεπτέμβρη, Οκτώβριο εκκαθάριση προγραμμάτων

Με «ψιλά» προς τους αγρότες θα περάσει το επόµενο διάστηµα όσον αφορά τις πληρωµές, αφού παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι «νεκρός» µήνας.

6-pin

Ελένη Δούσκα

8271
12

Δημοσιονομική πειθαρχία τον Σεπτέμβριο, μέσα Οκτωβρίου εκκαθάριση προγραμμάτων

Οι εξοφλήσεις των άµεσων ενισχύσεων και των προγραµµάτων του έτους 2021 έγιναν, οπότε τώρα µένουν µόνο µεµονωµένες πιστώσεις από διορθώσεις και ενστάσεις, καθώς και τα αποτελέσµατα όσων ήταν σε έλεγχο. Επίσης, σε τροχιά πιστώσεων φαίνεται να µπαίνει και η πρώτη δόση για τους Νέους Αγρότες του 2021 στις περιφέρειες στις οποίες εκδόθηκαν οι αποφάσεις ένταξης πράξεων και βρίσκονται στη λίστα δικαιούχων, µετά τη δηµοσίευση της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 20 Ιουλίου σχετικά µε τις «Οδηγίες για τη διαδικασία πληρωµής δικαιούχων του Υποµέτρου 6.1».

Μετά από αυτά, οι αγρότες έχουν να περιµένουν τη δηµοσιονοµική πειθαρχία, που δροµολογείται για µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου και τη δεύτερη εκκαθάριση για τα προγράµµατα, η οποία δροµολογείται για τον Οκτώβριο κατά το σύνηθες και πριν την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης της νέας χρονιάς.  

Ωστόσο, αν και µεσοκαλόκαιρο πολλή δουλειά περιµένει τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών, µετά την αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και τη µετάβαση των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο δηµόσιο ψηφιακό νέφος gov.gr που αναµφισβήτητα αποτελεί µεγάλη κατάκτηση. Τώρα χρειάζεται να τρέξουν έγκαιρα και σωστά όλες οι διαδικασίες, ώστε οι κοινοτικές ενισχύσεις να πληρωθούν στην ώρα τους στους πραγµατικά δικαιούχους αγρότες.

Το βαρύ αυτό έργο, µετά την αποµάκρυνση του ∆ηµήτρη Μελά, του οποίου η θητεία έληξε κάπως άδοξα, αναλαµβάνουν στη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τη θέση του προέδρου ο Βαγγέλης Σηµανδράκος και ως αντιπρόεδρος ο Κυριάκος Μπαµπασίδης.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη µετάβαση κατά κοινή οµολογία έχει πάει καλά. Βεβαίως, όπως συµβαίνει πάντα µε τις αλλαγές στα πληροφοριακά σύστηµα ένας χρόνος προσαρµογής είναι απαραίτητος, µέχρι να «κατακτηθούν» όλες οι διαδικασίες και να δουλεύονται πιο εύκολα. Το καλό είναι ότι αυτή τη φορά όλοι οι κρίσιµοι κρίκοι δείχνουν να το έχουν πάρει απόφαση και να ανταποκρίνονται στο έργο τους, µε στόχο τη  σωστή και έγκαιρη προκαταβολή του τσεκ.

Μέχρι στιγµής περί το 40% των δηλώσεων έχει οριστικοποιηθεί εγκαίρως και έχει λάβει αριθµό πρωτοκόλλου. Πιθανότατα θα χρειαστούν κάποιες διορθώσεις κυρίως όσον αφορά το θέµα του ΑΤΑΚ, το οποίο πέρυσι άφησε απλήρωτους χιλιάδες αγρότες. Προσµετρώνται και περί τους 20.000 δικαιούχους, οι οποίοι βάσει των κανόνων θα συµπεριληφθούν στους εκπρόθεσµους.

Μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία ορθής δήλωσης των ορίων των αγροτεµαχίων από την πλευρά των παραγωγών φαίνεται πως έφερε τελευταία στιγµή και η προσθήκη στο υπόβαθρο των ορθοφωτοχαρτών 2022, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 4 Ιουλίου. Και µπορεί σε πρώτη φάση το layer αυτό να περιλαµβάνει επικαιροποιηµένες ορθοεικόνες των ετών 2020 και 2021 για περιοχές όπως: Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Λήµνος, Ρόδος, Νησιά Ιονίου Πελάγους, Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος, Ηµαθία, Πιερία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς, Τρίκαλα, Λάρισα, Ιωάννινα, ωστόσο σηµειώνεται ότι στη συνεχεία θα αναρτηθούν αντίστοιχοι χάρτες και για τις περιοχές Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κω, Καρπάθου, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Παρέμβαση πρωθυπουργού για de minimis ζητούν από την Βραχυκερατική

Την έντονη αντίδρασή τους για το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει στηριχθεί μέσω ειδικής ενίσχυσης ή de minimis, όπως άλλα προϊόντα εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, με επιστολή στον πρωθυπουργό. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ως εκπρόσωποι πολυπληθέστερης ομάδας εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών της χώρας έχουμε στείλει δύο σχετικές με το θέμα επιστολές στον ΥπΑΑΤ για τη μη καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), καθώς ο κλάδος μας βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από το όριο της επιβίωσης και μισό βήμα πριν τον αφανισμό του».

Πλέον, «το ζήτημα άπτεται πλέον της δική σας και μόνον απόφασης κ. πρωθυπουργέ: Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ένωσή μας, σε συνεργασία με άλλη κτηνοτροφική οργάνωση εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών (το θέμα αφορά τέσσερις φυλές), κατέθεσε αίτημα, συνοδευόμενο από τη σχετική μελέτη, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Covid. Μετά από μήνες διεργασιών, συζητήσεων, εξηγήσεων και τεκμηριώσεων, ο τέως ΥπΑΑΤ Σ. Λιβανός, έκρινε, αποφάσισε και προώθησε στο ΥΠΟΙΚ το αίτημα για την καταβολή de minimis για τα αυτόχθονα βοοειδή. Με την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ, το αίτημα επιστράφηκε από το ΥΠΟΙΚ στον νυν ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά, για εκ νέου υπογραφή, αλλά μέχρι σήμερα, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι το δικό μας αίτημα ακυρώνεται, για ποιον λόγο όμως και με ποιο σκεπτικό δεν γνωρίζουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ως τέλος Σεπτεμβρίου 26 εκατ. του αποθεματικού 

Σε Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τοµέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν εντός του έτους 2022 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα (Ε.Π.), παραγωγούς οίνου στα νησιά (πλην Κρήτης), βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού καθώς και κορινθιακής σταφίδας θα κατευθυνθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι από το αποθεµατικό κρίσης. Όπως επισηµαίνει η επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτά τα 26 εκατ. αποτελούν την πρώτη κοινοτική βοήθεια σε αγρότες εξαιτίας των συνεπειών του πολέµου στην Ουκρανία. Να σηµειωθεί ότι καταληκτική ηµεροµηνία πίστωσης του ποσού αυτού στους δικαιούχους παραγωγούς ορίστηκε η 30η Σεπτεµβρίου. Υπενθυµίζεται ότι ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισµός 2022/467, δίνει τη δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης προς τα κράτη-µέλη, ώστε να αντιµετωπίσουν τις συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγής στον αγροτικό τοµέα.

 

 

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2022 19:19Στελλα

Ρε παιδιά εγώ περιμένω δεύτερη δόση από το 17 έχω κάνει τα χαρτιά το 18 μου μπήκε η πρώτη ξέρετε πότε? Ο γεωπόνος λέει όπου να ναι

Απάντηση

25-07-2022 16:03ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΟΥ 2016

Καμία ελπίδα...

Απάντηση

25-07-2022 15:47Farm3r

Αλλά σαιτ γράφουν πληρωμή της Α δόσης μέσα στη βδομάδα από 25 έως 29 Ιουλίου. Αλλά λένε πριν το 15αυγουστο άρα στις 12 Αυγούστου ημερα Παρασκευή αφού 15 πέφτει Δευτέρα. Ότι να ναι γράφουν για λίγα κλικ γαμω το φελεκι τους. Έγκυρη ενημέρωση κανείς....

Απάντηση

23-07-2022 22:12Κουλα

Για την Β δόση του υπομετρου για μικρές γεωργικές εκμεταλευσεις μούγκα . Κατά τα άλλα περιμένετε να τα πάρετε από τους αγρότες κοπροσκυλα.

Απάντηση

23-07-2022 13:20Ασιτες 1987

Αν δεν πληρωθούμε εμείς του 2016 δεν πληρώνετε κάνεις αυτά πάνε με την σειρά εγώ είμαι του 2016 και έχω βαλή υπογραφή τώρα ένα μήνα και ακόμα τίποτα από βδομάδα σε βδομάδα μας πανε

Απάντηση

23-07-2022 12:10Bill

Β δόση νέοι αγρότες 2016 ποτέ πληρονοντε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

23-07-2022 12:05Μάνος

Τέλη Ιουλίου λέει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.. Αρχές Αυγούστου πάμε τώρα..?

Απάντηση

23-07-2022 11:44Panos

Θα γίνει όντως η α' δοση πληρωμής την επόμενη βδομάδα??

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα