BACK TO
TOP
Πληρωμές

Καλή πληρωμή Ενιαίας έως Τετάρτη 19 Οκτώβρη και χωρίς παρατράγουδα

Η επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2022 εξελίσσεται µε απόλυτα οµαλό τρόπο, διαβεβαιώνει την Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

6_pin_98

Ελένη Δούσκα

31
19

Καλή πληρωμή χωρίς παρατράγουδα βλέπει ο Γεωργαντάς μέχρι Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στην Ενιαία Ενίσχυση         

Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι «θα γίνει µια καλή πληρωµή, χωρίς παρατράγουδα» και ότι είναι πολύ πιθανό η ηµέρα πίστωσης των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών να είναι η Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Η όλη διαδικασία, όπως έχει επανειληµµένως ειπωθεί αρµοδίως, είναι τεχνικά εφικτό να ολοκληρωθεί µε βάση το παραπάνω χρονοδιάγραµµα, καθώς µένουν απλά να «τρέξουν» οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών.

Εν τω µεταξύ, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να γίνουν και κάποιες πιστώσεις που θα αφορούν εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και των προγραµµάτων της περσινής χρονιάς, µαζί µε τη δηµοσιονοµική πειθαρχία του 2021 περί τα 16 µε 17 εκατ. ευρώ, προκειµένου να κλείσουν οι εκκρεµότητες του 2021 -όπως επιβάλλει ο κοινοτικός κανονισµός- για να µπει σε τροχιά η πληρωµή αρχικά της ενιαίας και κατόπιν των προγραµµάτων του 2022.

Μέσα στον µήνα, σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά και µετά την ολοκλήρωση της πληρωµής της πρώτης δόσης στους ενταγµένους του προγράµµατος των Νέων Αγροτών, πλέον παίρνουν σειρά οι εν δυνάµει δικαιούχοι και οι δικαιωµένοι από τις ενστάσεις. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία µέχρι τα µέσα του Οκτωβρίου ώστε να µπορέσουν µετά να γίνουν οι πιστώσεις. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να γίνουν ταυτόχρονα, καθώς θα µπορούσε να προηγηθούν είτε οι πληρωµές των δικαιωµένων ενστάσεων είτε οι αιτήσεις των εν δυνάµει δικαιούχων. Στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες οι σχετικές πληρωµές, αναµένεται να ολοκληρωθούν έως το Νοέµβριο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

∆ιορθώσεις σε αγρούς µε συγκυριότητα δηµοσίου έως 1η Νοεµβρίου

Εν τω µεταξύ, τα απαραίτητα έγγραφα, µεταξύ των οποίων και το σχετικό απόσπασµά του Κτηµατολογικού Πίνακα και του διαγράµµατος µέχρι την 1η Νοεµβρίου καλούνται να προσκοµίσουν οι αγρότες, για την επιδιόρθωση του σφάλµατος 54350 στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2022, το οποίο εµφανίζεται σε αγροτεµάχια µε συγκυριότητα δηµοσίου.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις διευθέτησης λαθών που εµφανίζονται στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε λόγω συγκυριότητας δικαιούχων ή ο εκµισθωτών των δικαιούχων µε κύριο φορέα του ελληνικού δηµοσίου. Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

«Προκειµένου να διευθετηθούν τυχόν ζητήµατα κατά τα οποία ο δικαιούχος ή ο εκµισθωτής του δικαιούχου είναι συγκύριος / συνδικαιούχος σε έκταση που στο λειτουργούν κτηµατολόγιο εµφανίζεται κύριος φορέας του ελληνικού δηµοσίου (εµφάνιση κωδικού λάθους 54350), θα πρέπει µέχρι την 01/11/2022 να αποσταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα εξής:

- Στην περίπτωση που συγκύριος / συνδικαιούχος µε τον φορέα του δηµοσίου είναι ο ίδιος ο δικαιούχος ΕΑΕ 2022, το σχετικό απόσπασµά του (Κτηµατολογικού Πίνακα και ∆ιαγράµµατος).

-Στην περίπτωση που συγκύριος / συνδικαιούχος µε τον φορέα του δηµοσίου είναι ο εκµισθωτής του δικαιούχου ΕΑΕ 2022, το σχετικό κτηµατολογικό απόσπασµα του εκµισθωτή (Κτηµατολογικού Πίνακα και ∆ιαγράµµατος).

Η παραπάνω διαδικασία αφορά αποκλειστικά σε περιπτώσεις συγκυριότητας όπου επί της εν λόγω έκτασης ο πολίτης / δικαιούχος είναι κύριος ποσοστού επί της έκτασης και αυτό έχει καταγραφεί στο λειτουργούν κτηµατολόγιο».

Τον άλλο μήνα το υπόλοιπο 30% για προανθικό

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ενστάσεων, θα προγραµµατιστεί πληρωµή για το υπόλοιπο 30% των πληγέντων από παγετούς Φεβρουαρίου-Απριλίου 2021 των οποίων οι καλλιέργειες ήταν σε προανθικό στάδιο, µαζί µε τους επιπλέον δικαιούχους που θα προκύψουν. Αυτό διαµήνυσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στον βουλευτή Πέλλας της Ν∆ Λάκη Βασιλειάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την προκαταβολή στους ζηµιωθέντες παραγωγούς λόγω των ακραίων καιρικών φαινοµένων της 23ης Ιουνίου στην Πέλλα, για την οποία ψηφίστηκε σχετική τροπολογία. Από το υποκατάστηµα της Βέροιας λένε ότι σύντοµα τελειώνει η εκτιµητική διαδικασία, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενηµέρωσε ότι ο φορέας έχει δώσει την έκθεσή του στο υπουργείο, καθώς όπως είναι γνωστό ο Κανονισµός δεν καλύπτει τη βροχόπτωση.

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

18-10-2022 10:49Nea

Υπάρχει κάποιος π να είδε εντολή πληρωμής;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-10-2022 18:25Γιώργος

Α ρε λαμόγια γιαούρτι που το θέλετε μας ξεφτιλισατε τους μικρομεσαίους αγρότες.

Απάντηση

11-10-2022 09:35Δωρα

Εμείς για τις πυρκαγιές στην Μεσσηνία θα δούμε λεφτά τέλος πάντων ηξεχαστηκαμε

Απάντηση

10-10-2022 19:16ΕΦΗ

Αγρότη πείνας!!! Γιατί τους προσκυνάς!!! Λαμόγια όλοι τους!!

Απάντηση

10-10-2022 18:27Γιώργος

Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να πληρώσουν τα λεφτά θα μπουν στης 26 Οκτωβρίου με πόλους να μένουν απλήρωτοι για ψεύτικα λαθάκια του συστήματος εξάλλου θά Φανή στην πράξη αυτό που λεο Μυλωνάς εκ πείρας για το πώς λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-10-2022 09:45Dim.Edi

Πως θα γίνει η πληρωμή της Ενιαίας χωρίς παρατράγουδα, όταν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-10-2022 14:13Σοφία καλαγασιδου

Εμείς στο νομό Κοζάνης πότε θα πληρωθούν οι ζημιές από τον παγετό στα όσπρια

Απάντηση

09-10-2022 10:39Μικρός αγροτης

Εύχομαι και ελπίζω το υπόλοιπο 30% της ενίσχυσης στο προανθηκο να μην πάει για το 2023.αυτο θα είναι ξεφτίλα όπως και όλα τα άλλα στις πληρωμές τους.Υπαρχει όμως και ένα μικρό ελαφρυντικό ποιόν και που να πρωτοδωσει όταν όλη η Ελλάδα έχει καταστραφεί σε παραγωγές από ακραία καιρικά φαινόμενα.Το λέω για να παριγοριεμαι........

Απάντηση

08-10-2022 21:18Ενας

Αν δεν πέσουν η τιμές στα εφόδια δεν μας σώζει τίποτα αυτά είναι να μας πουλάνε ελπίδα μέχρι να μας ξεκανουν έναν έναν

Απάντηση

08-10-2022 20:30Δημητρης

Βρε δε μας σώνει τίποτα .Παρηγοριά στον αρωστο..

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα