BACK TO
TOP
Πληρωμές

Έως Τρίτη διορθώσεις στο ΟΣΔΕ για να ξεκινήσει πληρωμή προγραμμάτων

Στην κατεύθυνση της πληρωµής της προκαταβολής των προγραµµάτων πριν βγει ο Νοέµβριος, σύµφωνα µε τις οδηγίες του αρµόδιου υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, προχωρούν αυτό το διάστηµα οι αρµόδιοι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών.

6_pin_103

Ελένη Δούσκα

11632
8

Φέτος, η προκαταβολή θα αφορά για όλα τα προγράµµατα το 70% της ενίσχυσης ενός συνολικού ποσού ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ και 84.000 δικαιούχους παραγωγούς. Να σηµειωθεί ότι µαζί µε τα νέα προγράµµατα θα πληρωθούν και οι δεσµεύσεις από προηγούµενα που δεν έχουν λήξει.

Εν τω µεταξύ, οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ, µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες καλούνται να ολοκληρώσουν διορθώσεις, µε διοικητικές πράξεις από την πλευρά των παραγωγών, αλλά και διασταυρώσεις στοιχείων από τις µηχανογραφικές βάσεις της ΑΑ∆Ε, των τραπεζών, των ΚΥ∆ κ.α. Στόχος εκ πρώτης να βγει έγκαιρα και µε όσο δυνατόν λιγότερα λάθη – άρα και απλήρωτους δικαιούχους παραγωγούς – η προκαταβολή των προγραµµάτων, που αφορά κυρίως τα Βιολογικά, τα Νιτρικά, τις Σπάνιες Φυλές Ζώων, το Κοµφούζιο. Αφετέρου, οι όποιες διορθώσεις γίνουν, αφορούν και όσους δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή του τσεκ, µε στόχο να µην µείνουν εκτός από την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του ∆εκεµβρίου.

Ενδεικτική είναι η τελευταία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που καλεί τους παραγωγούς µέχρι την ερχόµενη Τρίτη 15 Νοεµβρίου να προχωρήσουν σε µεταβολές στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2022. Μάλιστα, κάποιες διορθώσεις σχετικά µε την άρδευση και τη χλωρά λίπανση σχετίζονται µε τη Νιτρορύπανση, ενώ άλλες που αφορούν επιλεξιµότητα του αγροτεµαχίου και την κάλυψη της καλλιέργειας συνδέονται µε το πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας.

Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλαγές µπορούν να γίνουν σε ό,τι αφορά:

  • Μεταβολές που δεν εµπίπτουν σε έλεγχο
  • Για όσες δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας.
  • Συγκατάθεση GDPR, µε τις µεταβολές στις σχετικές επιλογές να καταχωρίζονται απευθείας.

Στην κατηγορία περιλαµβάνονται τα παρακάτω:

  • Γενικά στοιχεία αιτούντα: Για τη µεταβολή όλων των προσωπικών στοιχείων του αιτούντα δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας. Εξαιρούνται τα στοιχεία του ΑΦΜ, είδος προσώπου και όλων των στοιχείων στον πίνακα του οικονοµικού διαχειριστή για τα οποία απαιτείται έγκριση.
  • Τραπεζικά στοιχεία: Η αλλαγή Τραπεζικού λογαριασµού ΙΒΑΝ πραγµατοποιείται χωρίς έγκριση από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ. ∆ιευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η αλλαγή ΙΒΑΝ σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει «Κάρτα Αγρότη».
  • Μέτρα ∆ράσεις – Επιχειρησιακά προγράµµατα: Τα αιτήµατα συµµετοχής σε Επιχειρησιακά Προγράµµατα µεταβάλλονται χωρίς να απαιτείται  έγκριση από ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Συγκατάθεση GDPR: Οι µεταβολές στις σχετικές επιλογές καταχωρίζονται απευθείας στη ΕΑΕ.
  • Καρτέλα Οµάδα Παραγωγών - Συµβάσεις µε Επιχειρήσεις Παραγωγής Βιοκαυσίµων - Παροχή Ηλεκτροδότησης - Στοιχεία Νοικοκυριού: Για τη µεταβολή δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας.

Στοιχεία αγροτεµαχίων αλφαριθµητικά

Γενικά στοιχεία αγροτεµαχίου: Η υποβολή ένστασης επιλεξιµότητας ή/και περιφεριοποίησης καταχωρίζεται απευθείας στην ΕΑΕ.

Άρδευση: Για µεταβολή στοιχείων άρδευσης, τύπος ενέργειας (χρήση νερού, κωδικός ΤΟΕΒ), γεώτρηση δεν υποβάλλεται αίτηµα διοικητικής πράξης, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας.

Χλωρά λίπανση: Για τη µεταβολή στοιχείων χλωράς λίπανσης δεν υποβάλλεται διοικητική πράξη, η µεταβολή καταχωρίζεται απευθείας.

Κάλυψη Καλλιέργειας: Η µεταβολή στοιχείων κάλυψης καλλιέργειας καταχωρίζεται απευθείας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Προς επίλυση οι απλήρωτοι του monitoring

Σχεδόν ενάμιση μήνα έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί -κυρίως της Θεσσαλίας- προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις που αφορούν τα αγροτεµάχια που ελέγχονται µε τη µέθοδο monitoring, τα οποία δεν υπολογίστηκαν για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Το θέμα συζήτησαν ο Τρικαλινός βουλευτής Αθανάσιος Λιούτας με τον νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευ. Σημανδράκο, με τον δεύτερο να ενημερώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλθούν στα email των παραγωγών, που υπέβαλαν online τις αιτήσεις και στα ΚΥΔ στα οποία οι παραγωγοί υπέβαλαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ειδοποιήσεις σφαλμάτων που θα αφορούν τα «κομμένα» λόγω monitoring αγροτεμάχια. Για παράδειγμα, εάν σε ένα αγροτεμάχιο υπάρχει μια πομόνα ή κάποιος θάμνος, τα οποία εμπόδιζαν την καταγραφή από το monitoring της καλλιέργειας, τότε θα μπορέσει αυτό να διορθωθεί και ο παραγωγός να λάβει την ενίσχυση που δικαιούται.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανακοινώσει ότι από 1η Νοεμβρίου ανοίγει το σύστημα και
σε συνεργασία με τα ΚΥΔ, και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, θα προχωρήσουν οι διορθώσεις που χρειάζονται. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλοί που αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και φοβούνται το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν σωστά ούτε την προκαταβολή των Βιολογικών,
που αναμένεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο κ. Λιούτας επισημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει να επισκεφθούν τα γραφεία, στα οποία έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ (ΚΥΔ), για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να μην περάσει
ο χρόνος που θα μείνει ανοιχτή η συγκεκριμένη πλατφόρμα για να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Τον Ιανουάριο de minimis για το κάστανο

Θετική εισήγηση προκειµένου να ενταχθούν µε τη νέα χρονιά στο πρόγραµµα de minimis αναµένεται να λάβουν οι αγρότες της Λάρισας, που υπέστησαν σοβαρό πλήγµα στο εισόδηµά τους και ειδικά οι καστανοπαραγωγοί, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος τον πρώην πρόεδρο της ΝΟ.∆Ε. Λάρισας Ν∆ Χρήστο Καπετάνο.

Όπως λένε οι αγρότες, φέτος λόγω της φαιάς σήψης, δεν υπήρξε η αναµενόµενη απορρόφηση από τον ιδιωτικό τοµέα ούτε και η αναµενοµένη εξαγωγή, µε αποτέλεσµα πολλοί τόνοι καστάνων να έχουν µείνει ασυγκόµιστοι, είτε αδιάθετοι και να «σαπίζουν» στις αποθήκες. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο φορέας αξιοποιεί κάθε χρηµατοδοτικό εργαλείο ώστε να αποζηµιωθούν οι παραγωγοί του νοµού Λάρισας και διαβεβαίωσε ότι η εισήγησή του για κρατική ενίσχυση de minimis για τη φαιά σήψη θα είναι θετική, µε στόχο να πληρωθούν οι παραγωγοί τον προσεχή Ιανουάριο.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

13-11-2022 00:44Αγροτης

Με το 6.3 (14χιλιαρο) μέτρο τι γίνεται γνωρίζει κανείς?είχαν πει Οκτώβριο θα γίνει πληρωμή δεύτερης δόσης και εξόφληση δηλαδή.ευχαριστω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-11-2022 23:00Δημήτρης

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ανακοίνωση ότι θα ανοίξει την 1 Νοεμβρίου το σύστημα για ενστάσεις στα θέματα που είχαν οι παραγωγοί που δεν πήραν την προκαταβολή της βασικής ενυσχησης , πήγε 15 Νοεμβρίου και δεν άνοιξε ακόμα προς τη αυτή η καθηστεριση ;;;;;

Απάντηση

12-11-2022 09:57Αγρότης

Καλά πληρώστε πρώτα τους νέους γεωργούς και αφήστε τα βιολογικά για αργότερα, γίνατε και βιολόγοι εσείς λιμαρια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα