BACK TO
TOP
Πληρωμές

Διορθώσεις για εξισωτική μέχρι τέλος του χρόνου, τσεκ ως τα Χριστούγεννα

Με µια διαφορετική προσέγγιση, αυτή της τµηµατικής καταβολής διεκπεραιώθηκε τελικά η πίστωση των προκαταβολών των προγραµµάτων 2022, µε κάποιες µέρες καθυστέρηση από το αρχικό πλάνο, σε µία προσπάθεια των αρµοδίων να υπερπηδήσουν την «τρικλοποδιά» που για ακόµα µία φόρα έβαλε η γνωστή συντεχνία του ΟΣ∆Ε.

8_pin_10

Ελένη Δούσκα

23984
81

Η εν λόγω πληρωµή ξεκίνησε τελικά µε τη Νιτρορύπανση, για να ακολουθήσουν τα Βιολογικά σταδιακά ανά Περιφέρεια και τα λοιπά προγράµµατα, µε µόνους ζηµιωµένους τους δικαιούχους παραγωγούς. 

Μάλιστα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτήθηκαν οι λίστες με τις σχετικές πληρωμές μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Δείτε αναλυτικά τις πληρωμές εδώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επόµενο δεκαήµερο αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενστάσεις επί των αποτελεσµάτων, προκειµένου τα όποια λάθη που τους στέρησαν ενισχύσεις να διορθωθούν και να περιληφθούν στην επόµενη πίστωση. Ωστόσο, αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό Πληρωμών, με τις ακριβείς προθεσμίες για την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών. 

Όσον αφορά τις επόµενες ηµεροµηνίες πληρωµών, η ατζέντα τοποθετεί το διήµερο 22-23 ∆εκεµβρίου την εξόφληση του τσεκ, µαζί µε το πρασίνισµα και την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας, µε αστερίσκους ωστόσο που έχουν να κάνουν µε τις ενστάσεις για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα – για τις οποίες µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχε ανοίξει η σχετική εφαρµογή- και τις εκκρεµότητες των αιτούντων Εθνικό Απόθεµα. 

Μέχρι τότε θα πρέπει να διευθετηθεί και το υπόλοιπο 10% των µεταβιβάσεων, που αφορά κυρίως τις κληρονοµιές και περί τους 4.040 παραγωγούς για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου (αφορά περιπτώσεις όπου αναµένεται η προσκόµιση συµπληρωµατικών δικαιολογητικών, υφίσταται εµπλοκή σε σύνθετες περιπτώσεις κληρονοµιάς, κ.λπ.). Επίσης, χρήµατα περιµένουν και οι 61.740 παραγωγοί µε δικαιούµενο ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ, ενώ σε έλεγχο βρίσκονται και 5.340 παραγωγοί για τους οποίους υπάρχουν ευρήµατα σχετικά µε τη µη νόµιµη κατοχή των εκτάσεων που δηλώνουν, οι οποίοι υπέβαλαν δικαιολογητικά ανωτέρας βίας, τα οποία εξετάζονται.

Αµέσως µετά θα ακολουθήσει η πληρωµή της εξισωτικής πιθανώς στις 28 µε 28 του µήνα, για την οποία φέτος το κονδύλι είναι αυξηµένο κατά 14 εκατ. ευρώ στα 264 εκατ. ευρώ. Εν τω µεταξύ, οι παραγωγοί έχουν προθεσµία για την υποβολή ενστάσεων µέχρι και τις 13 ∆εκεµβρίου. Ειδικότερα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι παραγωγοί που χαρακτηρίστηκαν ως «άµεσα συνταξιούχοι» από τον ΕΦΚΑ απορρίφθηκαν και µπορούν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή, ενώ οι παραγωγοί που απορρίπτονται ως «κάτοικοι εξωτερικού», «ηλικία εκτός ορίων επιλεξιµότητας (18-67)», «ο αιτών/σύζυγος είναι δικαιούχος πρόωρης συνταξιοδότησης», «ο αιτών είναι διάδοχος µε δεκαετή αποκλεισµό», «ο αιτών είναι διάδοχος µε ετήσιο αποκλεισµό» καλούνται να προσκοµίσουν απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε εκκρεµότητα περί τα 5.000 ΑΦΜ αιτούντων Εθνικό Απόθεµα

Το ενδεχόµενο να µείνουν εκτός της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων περίπου 5.000 ΑΦΜ αιτούντων Εθνικό Απόθεµα, καταγράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σηµανδράκος. Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο ίδιος δίνει τα παρακάτω στοιχεία: «Σε 2.021 ΑΦΜ αιτούντων Εθνικό Απόθεµα δεσµεύθηκε η πληρωµή, τόσο για το 2021 (πιστώσεις Ιούνιος 2022), όσο και για το 2022 (πρώτη πίστωση Οκτώβριος 2022) µέχρι να αποδείξουν µε ισχυρά νοµικά έγγραφα ότι κατέχουν νόµιµα τις εκτάσεις που κατέχουν, ενώ σε επιπλέον 2.800 ΑΦΜ που έλαβαν Εθνικό Απόθεµα το 2020, κυρίως µε δήλωση βοσκότοπων χωρίς ζώα, δεσµεύθηκαν οι πληρωµές του 2022, τον Οκτώβριο και θα κληθούν να αποδείξουν µε ισχυρά νοµικά έγγραφα τη νόµιµη κατοχή των εκτάσεων».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (81)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2022 07:50ΔΙΟΝΎΣΗΣ

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣΜΑ

Απάντηση

12-12-2022 12:58ΜΑΡΙΑ

Στο χέρι οι εντολές, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών στα βιολογικά, μόνο σε Ήπειρο και Κρήτη τα τελευταία κάστρα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-12-2022 11:43ΜΑΡΙΑ

υνεχίζονται οι ζυμώσεις για τις επικείμενες πληρωμές μετά τις αρρθυμίες του προηγούμενους διαστήματος. Έγκυρες πηγές τονίζουν ότι σήμερα αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον των πληρωμών. Το Σαββατοκύριακο έγιναν κάποιες διορθώσεις και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν κάποιες πιστώσεις , όπου δεν έχουν πληρωθεί πολλοί κτηνοτρόφοι της βιολογικής (τριετίες, μετατροπές), αλλά και η βιολογική γεωργία. Σε κάθε περίπτωση παρακολούμε τις εξελίξεις και σας ενημερώνουμε…

Απάντηση

12-12-2022 11:05ΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΩΡΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ GOV ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΥΠΌΘΗΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-12-2022 10:53Theo

Καλημερα,στο opsa δείχνει τώρα εντολή πληρωμής με ημερομηνία 9/12/22

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

12-12-2022 10:13Αγανακτησμενος

Το πετρέλαιο γαμω την δεξιά σας ρεεεεεε.5 μήνες το διαφημιζατε και τώρα καταπιατε την γλώσσα σας;Αγκρονιους έχεις καταντήσει ο σφουγκοκωλαριος της Νέας Δικτατορίας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

11-12-2022 20:51Ana

Ξέρει κανένας αν θα πληρωθούν βιολογικά Δευτέρα??

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-12-2022 20:02Γιωργος

Δουσκα αντε κανε ακομα κανα εμβολιο κορονοιου και μετα συνεχισε τα αρθρα.που ξερεις,μπορει να γραψεις και για εξωγηινους.πιο πιστευτη μπορει να γινεις!!!!!!αντε κανε την 28η δοση σου σαν μερικους εδω μεσα και θα τα δειτε ολα ροδινα,μεχρι και τον ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ μητσοτακη,πλανηταρχη θα βγαλετε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-12-2022 15:54Agrotisa

Για διαβάστε λίγο , στο ypetros.gr στο ρεπορτάζ που έχουν κάνει για της πληρωμές των αγροπ/κων προγραμμάτων

Απάντηση

11-12-2022 14:34Agrotis

Παντως τα ποσα ανεβηκαν στο gov.gr αντε να δουμε μηπως τελειωσει το παραμυθι αυτη την εβδομαδα( 5η προσκληση βιολογικη γεωργια Ν. Αχαΐας)

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (10)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα