BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στα 5,7 ευρώ το στρέμμα συνδεδεμένη σκληρού, πληρωμή τον Φεβρουάριο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα κυλούν αυτό το διάστηµα οι διοικητικοί έλεγχοι επί των προγραµµάτων και της ενιαίας της περσινής χρονιάς, προκειµένου να πληρωθούν όσοι έµειναν εκτός της εξόφλησης του ∆εκεµβρίου.

6_pin_112

Ελένη Δούσκα

14769
2

Με καλό ρυθµό, µετά το κλείσιµο της σχετικής εφαρµογής για την υποβολή των αιτήσεων, ξεκίνησαν και οι σχετικοί έλεγχοι για τις ενισχύσεις που αφορούν την αγορά ζωοτροφών ύψους 89 εκατ. ευρώ, µε στόχο η πίστωση να τρέξει µέσα στο µήνα.

Το µεγάλο βάρος, ωστόσο, σε αυτή τη φάση, όπως κάθε χρόνο πέφτει στην πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων, µε το ενδιαφέρον να εντείνεται για τις εκτατικές καλλιέργειες και δη για το σκληρό σιτάρι, το οποίο και είναι από τα πρώτα προϊόντα που πληρώνονται µαζί µε πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 3,150 εκατ. στρέµµατα, από τα οποία τα 1,98 εκατ. στρέµµατα αφορούσαν σπορές µε πιστοποιηµένο σπόρο. Με βάση τον προϋπολογισµό του έτους, αυτό σηµαίνει ότι η συνδεδεµένη θα κυµανθεί περί τα 5,7 ευρώ το στρέµµα, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι πληρώθηκαν 11.263.883,97 ευρώ σε 32.433 δικαιούχους στην καλλιέργεια σκληρού σίτου µε 5,71 ευρώ το στρέµµα.

Ωστόσο, αυτό που φέτος θα κάνει τη διαφορά είναι η ηµεροµηνία της πληρωµής του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων, δεδοµένου ότι τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω µπλοκαρίσµατος του συστήµατος από την «περιβόητη δυναστεία του ΟΣ∆Ε», η πίστωση είχε µετατεθεί ένα µήνα πίσω. Χαρακτηριστικό είναι το ότι πέρυσι η ενίσχυση στο σκληρό πιστώθηκε πιο αργά από ποτέ και µάλιστα µαζί µε την ειδική βάµβακος λίγο πριν την 25η Μαρτίου. Για φέτος, ο στόχος είναι να επανέλθει ο προγραµµατισµός στο προ τριετίας πλάνο των αρµοδίων, µε τις πρώτες πιστώσεις από τα µέσα Φεβρουαρίου. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Έλεγχος στα καρτελάκια για τη συνδεδεµένη στο σκληρό

Εν τω µεταξύ, στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας προχωρούν αυτές τις ηµέρες οι διοικητικοί του φορέα στους προβλεπόµενους ελέγχους, προκειµένου να ακολουθήσει η πληρωµή της συνδεδεµένης σκληρού σίτου. Βάσει του κανονισµού, πρέπει να γίνουν οι µηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιµότητας, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις, για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα.

Ειδικότερα, οι αρµόδιοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ µετά τον δειγµατοληπτικό διοικητικό έλεγχο για την καλλιέργεια σκληρού σίτου καλούνται να ελέγξουν  τις ποικιλίες που χρησιµοποιήθηκαν και τις ποσότητες του πιστοποιηµένου σπόρου, όπως αυτές αναγράφονται είτε στις ετικέτες είτε σε τιµολόγια αγοράς και δελτία αποστολής. Σύµφωνα µε εγκύκλιο του οργανισµού, οι εγκεκριµένες ποσότητες σπόρων σκληρού σίτου προκύπτουν από  τα αποδεκτά παραστατικά ετικετών ή τιµολογίων/αποδείξεων, τα οποία είναι:

  • Τα  πρωτότυπα τιµολόγια-δελτία αποστολής ή τιµολόγια να έχουν εκδοθεί µέχρι τις 31/01/2022. Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό να έχει εκδοθεί µέχρι τις 31/01/2022 και το τιµολόγιο, που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής, να έχει ηµεροµηνία έκδοσης µέχρι 15/02/2022.
  • Οι πρωτότυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης πιστοποιηµένου σπόρου σίτου αφορούν αυτές, οι οποίες έχουν εκδοθεί µέχρι και τις 31/01/2022.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-01-2023 11:58Μακης0708

Πιστοποιημενος σπόρος και τρίχες κατσαρές.... δηλαδή ο μη πιστοποιημενος δεν φυτρώνει? 50 λεπτά παίρνουν το δικό μας σπόρο και μας δουλεύουν ψιλό γαζί με τον πιστοποιητικό στο 1 ευρώ... και μετά σου λένε και μια μαλάκια να ρίξεις λέει μόνο 15 κιλά στη σπορα( και να βγάλεις αρχιδια στο τελος)....

Απάντηση

14-01-2023 10:35Γεώργιος Ρούφος

Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ποτε έχετε σκοπό να τις πληρώσετε έχουν γίνει οι έλεγχοι κ αφαίνονται στο σύστημα ότι μεταβιβάστηκαν τα ααα χρήματα όμως δν έχουν μπει στους λογαριασμούς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα