Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Κοντός ο Φλεβάρης για τις συνδεδεμένες, πρώτα η διορθωτική της ενιαίας

Μετά την περιβόητη πίστωση των 85,9 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, µέσα στο επόµενο εικοσαήµερο αναµένεται οι αρµόδιοι να προχωρήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειµένου να γίνει µια συµπληρωµατική πληρωµή για την ενιαία και τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς για όσους δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα από όσα περίµεναν και δικαιούνται.

6_pin_16

Ελένη Δούσκα

22263
20

Κοντός ο Φεβρουάριος  για τις συνδεδεμένες,  πρώτα η διορθωτική  της ενιαίας, σπάνιες  φυλές και κομφούζιο

Πριν το τέλος Φεβρουαρίου προγραµµατίζεται να µπουν και οι Σπάνιες Φυλές και το Κοµφούζιο, προκειµένου να «φύγουν» από τη µέση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ογκώδους πληρωµής των συνδεδεµένων ενισχύσεων, ει δυνατόν προς τα τέλη του µήνα, σε µια προσπάθεια των ιθυνόντων να µην επαναληφθεί το σκηνικό των τριών τελευταίων ετών, που το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων µε το σκληρό σιτάρι πιστώθηκε µαζί µε την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι λίγο πριν την 25η Μαρτίου.

Το σύστηµα είναι ανοιχτό και οι παραγωγοί µπορούν να προχωρούν σε διοικητικές πράξεις, ενώ υπενθυµίζεται ότι σε εκκρεµότητα είναι, µεταξύ άλλων, ένα 10% των µεταβιβάσεων δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης που έµειναν για επιπλέον έλεγχο ή προσκόµιση δικαιολογητικών και κάποιοι κτηνοτρόφοι που δεν πήραν εξισωτική αποζηµίωση επειδή έχουν έδρα σε πεδινές περιοχές, αλλά δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή µειονεκτική περιοχή άσχετα µε την περιοχή που έλαβαν κατανοµή βοσκοτόπων. Ακόµα δεν έχει αποφασισθεί αρµοδίως τι θα γίνει και µε τη συµπληρωµατική πληρωµή που περιµένουν οι δικαιούχοι των Βιολογικών που πήραν λιγότερα ή και καθόλου χρήµατα.

Στη σειρά για αποζηµιώσεις de minimis

Μετά τις αποζηµιώσεις που ανακοινώθηκαν για µήλα, κάστανα, επιτραπέζια ροδάκινα, συµπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα, σειρά πήραν οι καλλιέργειες σπαραγγιών ∆ήµου Αλµωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνό της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, ζαχαρότευτλα σε όλη την επικράτεια, κρόκο Κοζάνης, θερµοκήπια Μαραθώνα και τους αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης αποφάσισε η αρµόδια οµάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το σχετικό αίτηµα έχει µεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να γίνει ο προσδιορισµός των ποσών ενίσχυσης. Υπενθυµίζεται ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι οριζόντιες και καλύπτουν µόνο συγκεκριµένους δήµους, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κατανοµή των ενισχύσεων αυτών θα γίνει µέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, ενώ σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες, µε βάση τις εκτιµήσεις των αρµοδίων υπηρεσιών, τεκµηριώνεται ζηµία για τους παραγωγούς.

Σηµειωτέον συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και άλλων αιτηµάτων αποζηµιώσεων, για τις οποίες µε βάση τις εκτιµήσεις των αρµοδίων υπηρεσιών, τεκµηριώνεται ζηµία για τους παραγωγούς.

Ωστόσο, τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι παραγωγοί κερασιών σε πεδινές και ορεινές περιοχές της Πέλλας, καθώς δεν έχουν συµπεριληφθεί στις εν λόγω ενισχύσεις, παρά τις ζηµιές από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις.  

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Υπό διερεύνηση η ενίσχυση απώλειας εισοδήµατος στο ακτινίδιο

Ανοιχτό φαίνεται να αφήνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς το ενδεχόµενο αποζηµιώσεων στους ακτινιδιοπαραγωγούς της Πιερίας, προκειµένου να αντισταθµιστούν οι απώλειες στο εισόδηµα των παραγωγών.

Ωστόσο, ο ίδιος ζήτησε από τους αγροτικούς συνεταιρισµούς της περιοχής και τις αρµόδιες υπηρεσίες να αποστείλουν άµεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εκτιµηθεί το µέγεθος των ζηµιών και να προχωρήσει η αναζήτηση λύσεων. Ως γνωστό, για να στηριχτεί το σχετικό αίτηµα, πρέπει να το υποδεικνύουν τα στοιχεία από τη ∆ΑΟΚ, η έκθεση του ΕΛΓΑ για τις επιπτώσεις ενός παγετού στο προανθικό στάδιο, οι χαµηλές εµπορικές τιµές και φυσικά οι συνέπειες της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στις αγορές ο πόλεµος στην Ουκρανία.

Μέσα στο µήνα de mimimis σε ελαιοπαραγωγούς Λέσβου

Μέσα στον Φεβρουάριο αναµένεται να δοθούν οι ενισχύσεις de minimis ύψους 21 ευρώ το στρέµµα στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, που έχουν εγκριθεί εδώ και καιρό. Υπενθυµίζεται ότι η εν λόγω ενίσχυση θα καταβληθεί µε βάση το ΟΣ∆Ε, στους  κατ’ επάγγελµα ή µη γεωργούς. Το δρόµο της πληρωµής άνοιξε η σχετική απόφαση που εγκρίθηκε πριν λίγες µέρες, σύµφωνα µε την οποία «Εγκρίνουµε την δέσµευση πίστωσης ύψους 8.190.000 ευρώ για την πληρωµή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισµού εξόδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000, Λογαριασµός 2390901002- οικονοµικού έτους 2022 για την «κάλυψη δαπάνης χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) στον τοµέα της καλλιέργειας ελαιοπαραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου και λεπτοµέρειες εφαρµογής, στο πλαίσιο εφαρµογής του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 (L352/24-12-2013) της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Ρύθμιση για ζωοτροφές στην κονικλοτροφία, μαζί με νεοεισερχόμενους

Ανοιχτές υποθέσεις αφήνει πίσω της η πληρωµή του µέτρου 22 για αγορά ζωοτροφών που άρχισε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, αφού εκτός από τις περιπτώσεις των νεοεισερχόµενων και όσων υπέβαλλαν ενστάσεις, χωρίς ενίσχυση έµειναν κλάδοι της εγχώριας κτηνοτροφίας, που αντιµετωπίζουν αντικειµενικό πρόβληµα από τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές και για τους οποίους επείγει να βρεθεί λύση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κονικλοτρόφων που βασίζονται αποκλειστικά στην αγορά έτοιµων ζωοτροφών, µε την οργή των παραγωγών να ξεχειλίζει, αφού όπως φάνηκε από παράληψη των ιθυνόντων εξαιρέθηκαν από την ενίσχυση. Την παράληψη αυτή αναγνωρίζει και η ηγεσία του υπουργείου, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως για τους νεοεισερχόµενους που δεν εµφάνισαν τζίρο την περίοδο 2020-2021, αλλά και για τα κουνέλια θα υπάρξει «κάτι ξεχωριστό».

Σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής:

«
Επίσκεψη του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων

Την έδρα του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα (06/02) ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, όπου συνάντησε τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού και πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), κ. Παύλο Σατολιά.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά τα θέματα που έχουν σχέση με τις πληρωμές των αγροτών και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα ο κ. Σατολιάς ανέφερε στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ πως πρέπει να συνεχισθεί και να βελτιωθεί η προσπάθεια μεταφοράς των διαδικασιών, των αιτήσεων και ενισχύσεων στο gov.gr. Ταυτόχρονα ζήτησε την ολοκλήρωση των πληρωμών του 2022 που εκκρεμούν, όπως των σπάνιων φυλών, του κομφούζιου και άλλων εκκρεμοτήτων από την ενιαία ενίσχυση του 2022, των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και του Μέτρου 22.  Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2022, που πρέπει να εξελιχθεί ομαλά χωρίς καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος ζήτησε την επιτάχυνση της επίλυσης των θεμάτων της αίτησης του 2023 και την έγκαιρη ενημέρωση των αγροτών για την υποβολή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Σημανδράκος απάντησε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κοντά στους αγρότες και προσπαθεί να καταβάλει τις ενισχύσεις στην ώρα τους, παρά τα όποια προβλήματα προσαρμογής και μετάβασης στο gov.gr και δήλωσε ότι για αυτή την αλλαγή είναι θετική η συμβολή και προσπάθεια των Συνεταιρισμών».

 

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2023 17:49Ελένη

Ξέρει κανείς για την αποζημίωση deminimis που είχαν πει ότι θα πληρωθεί μέχρι 15 Μαρτίου στη Λέσβο;

Απάντηση

24-02-2023 14:54Φωτώ Χατζηγρηγορίου

Μάρτης γδαρτης και παλουκοκάφτης

Απάντηση

10-02-2023 18:29Βοσκος

Μπεεεε

Απάντηση

06-02-2023 18:04νικος

πρωτη φορα δεν πηρα επιλαχωντες ,πρωτη φορα δεν κανουν 120 δοσεις ,πρωτη φορα 10 δις σε απευθειας αναθ, πρωτη φορα τοσοι μετακλητοι ,πρωτη φορα οι πατσηδες περνουν τα σπιτια του κοσμου πρωτη φορα τοσο αλητες και λαμοογια κυβερνοουν αυτη τη χωραα ...μητσοτακη γ@μιεσ@

Απάντηση

06-02-2023 15:48Νίκος

Παιδιά έχω δηλώσει μόνο στρέμματα όχι πρόβατα πήρα μόνο εξωτική τα υπόλοιπα ξέρουμε ποτέ μπαινουν ;

Απάντηση

06-02-2023 14:06Μάνος

Πραγματικά περιμένω πως κ πως να έρθει αυτή η μέρα κ να δω στα σχόλια αν πληρώθηκε κάνεις...κουράστηκαμε να περιμένουμε.. κουράστηκαμε με τις ημερομηνίες κ τα χρωστουμενα..

Απάντηση

05-02-2023 15:36agroths

μαύρο στις εκλογες.. περιμένουμε βασική πρασινισμα 3 μήνες..λαμόγια λίγες είναι μερες σας..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (9)

05-02-2023 14:14JimNto

Όλα όσα αναφέρεται είναι ψέματα και παραπληροφόρηση. Καμία διορθωτική πράξη δεν μπορεί να γίνει . Από το εθνικό απόθεμα ενώ το δικαιούνται δεν έχει μοιραστεί. Εξισωτικές κομμένες χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι ενστάσεις γιατί προφανώς δεν υπάρχει εφαρμογή όπως συμβαίνει και με τις επιλεξιμότητες που είναι στον αέρα. Βιολογικά καμία ενημέρωση. Μεταβιβάσεις μεταξύ πρώτου βαθμού συγγένειας και ακόμη τίποτα. Πάψτε ποια αν έχετε άγνοια και μην είστε εκτός τόπου και χρόνου. Ο κόσμος θέλει αντικειμενική ενημέρωση και όχι παραπληροφόρηση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

04-02-2023 21:36Agrotis

Μας δουλεύετε;;; Ποιο σύστημα είναι ανοιχτό για διοικητικές πράξεις;;; Έχω πρόβλημα με την συνδεδεμένη κ δεν με αφήνει να κάνω απολύτως τίποτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία