BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πριν την Καθαρά Δευτέρα η πληρωμή των 120 εκατ. από ΕΛΓΑ για ζημιές '22

Πριν τη Καθαρά Δευτέρα τοποθετούν οι ιθύνοντες του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων την πίστωση ποσού περίπου 120 εκατ. ευρώ, με την οποία ο ΕΛΓΑ τακτοποιεί αποζημιώσεις για ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο εντός του 2022, ενστάσεις που δικαιώθηκαν το προηγούμενο έτος καθώς και κάποια υπόλοιπα περασμένων ετών.

6_pin_114

Ελένη Δούσκα

25389
20

Την πληρωμή αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στις 16 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πως αποτελεί τη µεγαλύτερη αποζηµίωση σε µία δόση στο ιστορικό του ΕΛΓΑ.

Οι αποζημιώσεις αυτές, δεν πρέπει να συγχέονται με τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προϊόντων, οι οποίες θα καταβληθούν μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, αλλά και υπό το νέο πλαίσιο κρατικών αποζημιώσεων, τα λεγόμενα ουκρανόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανοενισχύσεις αφορούν ποσό 50 εκατ. ευρώ και τα de minimis περί τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ στελέχη της κυβέρνησης καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την εβδομάδα που πέρασε, έκαναν λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας πίστωσης και των εν λόγω ενισχύσεων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 
Τέλη Μαρτίου το ΠΣΚΕ για τη β’ δόση του 14χίλιαρου

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) για να υποβληθούν τα αιτήματα πληρωμής από τους χιλιάδες παραγωγούς, που είχαν ενταχθεί στο υπομέτρο 6.3, προκειμένου κατόπιν να λάβουν τη β' δόση από το 14χίλιαρο, που αντιστοιχεί σε 4.200 ευρώ.

Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση που έχουν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ από τους αρμόδιους του υπουργείου της πλατείας Βάθη. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα αιτήματα, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για την πληρωμή των δικαιούχων, καθώς πρέπει να γίνει και επιτόπιος έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση και καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του υπομέτρου 6.3, ο δικαιούχος υποβάλλει αντίγραφο της Αίτησης Πληρωμής Β’ Δόσης, όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, για την καταβολή της β’ δόσης, η οποία ανέρχεται στο 30% του συνολικού ποσού στήριξης, ήτοι ίσο με 4.200 ευρώ. Η Αίτηση Πληρωμής Β’ Δόσης υποβάλλεται υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο ή τον αρχηγό της εκμετάλλευσης, συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο δικαιολογητικά και παραστατικά στη ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ο διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων πληρωμής καθώς και η αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης διενεργείται από τη ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και η τελική πληρωμή καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη.

Μετά τις 20 Φεβρουαρίου αποζηµιώσεις µαστιχοπαραγωγών 1.000.000 ευρώ

Σε περίπου 1.000.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό της αποζηµίωσης που θα δοθεί στους µαστιχοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις βροχές του περασµένου Αυγούστου. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργο Τούµπο, ήδη όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους θα πληρωθούν άµεσα, ενώ οι υπόλοιποι σε επόµενη πληρωµή και αφού εξοφλήσουν πρώτα τις εισφορές.

Τα ποσοστά της ζηµιάς κυµαίνονται από 5% το χαµηλότερο έως 35% το υψηλότερο σύµφωνα µε τους ελέγχους που πραγµατοποίησαν οι αρµόδιοι υπάλληλοι. Να σηµειωθεί ότι τα πορίσµατα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ενότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ όπου µπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας εξατοµικευµένα τα ποσοστά ζηµιάς, µε κωδικούς Taxis Net.

Όσον αφορά τώρα  τον προγραµµατισµό της πληρωµής, σύµφωνα µε πληροφορίες του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, οι πρώτες αποζηµιώσεις θα καταβληθούν µετά τις 20 Φεβρουαρίου.

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

22-02-2023 22:08Ματζαβινος Κώστας

Για τις κομμένες ελιές της Ηλείας τίποτα ακόμα μόνο λεφτά ξέρετε να περνάτε και ψήφους αλλά να μην σας πω τι θα πάρετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

22-02-2023 14:13Έδεσσα

Ο Βασιλειάδης λέει πληρωμή προανθικο την Παρασκευή στους απλήρωτους του νόμου Πέλλας από τα κεντρικά του ελγα λένε δεν έχουν καν μηχανογραφηθει Ποιον να πιστέψω;;;;;; Για πείτε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-02-2023 18:55Γιωργος

Ποια Καθαρα Δευτερα ομως δεν μας λενε.φετος η του χρονου;;;;;;;;;;

Απάντηση

20-02-2023 16:32Asta

Προανθικο όσοι δε πληρώθηκαν στον νομό Πέλλας τι θα γίνει;;

Απάντηση

20-02-2023 09:20ΜΗΤΣΑΡΑΣ

Aοι αναβολή σε αναβολή μας πάνε οι άριστοι της κυβέρνησης μίζας Α.ε

Απάντηση

20-02-2023 08:05Χρυσουλα Δουκακη

οι μεταβίβασεις πότε θα πληρωθούν? από Οκτώβρη περιμενουμε

Απάντηση

20-02-2023 04:25Marek Walter

Χρειάζεστε επείγουσα προσφορά για ένα γρήγορο δάνειο σε όλη την Ευρώπη γράψτε μας τώρα αυτή είναι μια εταιρεία δανείου εγγεγραμμένη στο Υπουργείο Οικονομικών γράψτε μας τώρα: Marekwalter35@gmail.com

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-02-2023 22:37ΛΟΥΒΡΗ ΕΥΜΟΡΦΙΑ

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΤΟ 2020 ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ? ΚΟΡΙΝΘΙΑ Η ΦΩΤΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΕΧΡΙΕΣ

Απάντηση

18-02-2023 18:22Τσεπενεκας Θεόδωρος

Τα πυροπληκτα του 2021 στην Ηλεία....θα πληρωθούν....η πάμε η υπέρ πίστεως???

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-02-2023 12:37Γιώργος

Αντί να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που χρωστάνε τον ΕΛΓΑ για να πάρουνε τα λεφτά τους βάζει πάλι τρικλοποδιές αυτή είναι η κυβέρνηση αφού έτσι κι αλλιώς θα καταλήξουν πάλι να πάνε στον ΕΛΓΑ άμα πληρωθεί ο κτηνοτρόφος και αγρότης πάλι θα καταλήξουμε να πάνε στον ΕΛΓΑ τα λεφτά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα