BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ουκρανικά, de minimis προς πίστωση 31 Μαρτίου, ίσως και συνδεδεμένες

Βέβαιη θεωρείται η πληρωμή μέχρι την Παρασκευή ενός μεγάλου μέρους από τις ειδικές έκτακτες ενισχύσεις (ουκρανικά και de minimis) ύψους 93 εκατ. ευρω που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχει εγκαταληφθεί ο στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πίστωση και των μεγάλων συνδεδεμένων ενισχύσεων, σε βαμβάκι (ειδική) και σκληρό σιτάρι. Στο μεταξύ, προφανώς στο κλίμα της προεκλογικής περιόδου, στο «καλάθι» των προϊόντων που βρίσκουν κρατική στήριξη προστίθενται τα αχλάδια και κάποιες από τις ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών του Τυρνάβου, όπως επίσης και τα αμύγδαλα στα Κανάλια Βόλου.

εηθυφηοεοκεδ

Πέτρος Γκόγκος

26573
83

Ουκρανικά και de minimis προς πίστωση τέλη Μαρτίου πιθανόν και συνδεδεμένες   

Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, με αφορμή την παρουσία του υπουργού στον τόπο θυσίας του Κιλελέρ, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται όσο εντείνονται οι πιέσεις από παραγωγούς και τοπικούς βουλευτές να ενταχθούν μερικά ακόμη προϊόντα όπως το κεράσι. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των 93 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί ως σήμερα, θα «σπάσει» σε επιμέρους εντολές δέσμευσης και πληρωμής, αρχής γενομένης της οριζόντιας ενίσχυσης για τα ροδάκινα που αναμένουν 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέµµα για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων (συµπύρηνα και επιτραπέζια), βερίκοκων και νεκταρινιών. Εν προκειμένω, θα ακολουθήσει μια συμπληρωματική πληρωμή 80 ευρώ το στρέμμα σε δεύτερο χρόνο και μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές από βροχοπτώσεις στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν δύο νέες προσθήκες στη λίστα των προϊόντων που θα αποζημιωθούν εκτάκτως. Πρόκειται για οινοποιήσιμα σταφύλια στο Δήμο Τυρνάβου που θα αποζημιωθούν με 120 ευρώ το στρέμμα και τα αχλάδια σε όλη τη χώρα με 150 ευρώ ανά στρέμμα.

Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας  Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η ενίσχυση των βασικών προϊόντων στην περιοχή του Τυρνάβου, όπως το σταφύλι και το αχλάδι, σε συνέχεια στήριξης και άλλων προϊόντων του νομού, είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τους αγρότες. Αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης και των προβλημάτων στην παραγωγή και δίνουν μια σημαντική ανάσα στην οικονομία της περιοχής, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις επιπτώσεις του σεισμού το 2021 και συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε η συνάντηση των κυβερνητικών βουλευτών, της δημοτικής αρχής του Τυρνάβου και συνεταιριστών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, προκειμένου να υποστηρίξουν την αναγκαιότητα για ενισχύσεις.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους είχε επισημάνει, με διαδοχικές επισκέψεις του με συνεταιριστές και εκπροσώπους παραγωγών στον αρμόδιο υπουργό, την αναγκαιότητα για ενισχύσεις στην περιοχή. Μάλιστα, μετά το υπόμνημα του αντιδημάρχου πρωτογενούς τομέα του δήμου Τυρνάβου, κ. Γιώργου Σακούτσιου, που προσυπέγραφαν οι πρόεδροι δέκα συνεταιρισμών της επαρχίας Τυρνάβου, προέβη τόσο στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και σε παρέμβαση στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ -όπως του ζητήθηκε από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Κόκουρα- προκειμένου να υπάρξει άμεσα  συνάντηση με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους, στην οποία ανταποκρίθηκε ο κ. Γεωργαντάς, ώστε να στηριχτούν έμπρακτα οι αγρότες, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των συνθηκών λόγω της κήρυξης του δήμου Τυρνάβου σε κατάσταση έκτακτη ανάγκη, ένεκα του σεισμού, ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι θα προβεί σε ενίσχυση των οινοποιήσιμων σταφυλιών του δήμου με 120 ευρώ ανά στρέμμα μέσω de minimis, ενώ στα αχλάδια θα υπάρξουν ενισχύσεις ύψους 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα). Επιπλέον, με τις ενισχύσεις για τα οινοποιήσιμα σταφύλια και τα αχλάδια, θα αποδοθούν συνολικά στους αγρότες του νομού επιπρόσθετα 2 και 2,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, ενώ συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον υπουργό για την εποικοδομητική συνεργασία που έφερε θετικές ειδήσεις για τους αγρότες».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών για τα 93 εκατ. των έκτακτων ενισχύσεων



Την υπογραφή Σκυλακάκη και Βεσυρόπουλου αναµένουν οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να τρέξουν τη διαδικασία πληρωµής των 93 εκατ. ευρώ που αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις για 12 προϊόντα, µε το χρονοδιάγραµµα της πληρωµής να δείχνει 31 Μαρτίου. 

Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να έχει ήδη µεταβιβάσει αίτηµα έγκρισης πληρωµής για τα περισσότερα προϊόντα και ειδικά για ροδάκινα (επιτραπέζια και συµπύρηνα), µήλα και κάστανα, στα οποία κατευθύνεται άλλωστε και η µερίδα του λέοντος της εν λόγω πληρωµής, αφού πρόκειται για καλλιέργειες µε τους περισσότερους δικαιούχους. Τα ποσά πάντως στα κρατικά ταµεία είναι ήδη δεσµευµένα για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρει παράγοντας του χώρου που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες. Με άλλα λόγια, το µόνο που υπολείπεται έως ότου πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασµούς των δικαιούχων, είναι η γραφειοκρατία που συνεπάγονται τέτοιες διαδικασίες (υπογραφές και εκδόσεις αποφάσεων) και ως εκ τούτου ενδέχεται να «σπάσει» η πληρωµή σε δύο φάσεις, µε την πρώτη να γίνεται τέλος Μαρτίου και την ∆εύτερη τις αµέσως επόµενες ηµέρες.

Υπενθυµίζεται ότι η εν λόγω πληρωµή των 93 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ουκρανόµετρα και 43 εκατ. de minimis), για την ηµεροµηνία της οποίας (τέλη Μαρτίου) φέρεται ότι δεσµεύτηκε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, θα αφορά τόσο τα ουκρανόµετρα, όσο και τα de minimis που έχουν εξαγγελθεί, αφού ουσιαστικά η διάκριση σε αυτές τις δύο κατηγορίες επήλθε κυρίως προς διευκόλυνση των αρχών να «θεµελιώσουν» τη στήριξη στις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγµής, έκτακτες κρατικές ενισχύσεις (πέρα από την περίπτωση των µελισσοκόµων) έχουν εξαγγελθεί επίσηµα σε µήλα, κάστανα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, σπαράγγια ∆ήµου Αλµωπίας, φασόλια και γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνό της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, ζαχαρότευτλα σε όλη τη χώρα, κρόκο Κοζάνης, θερµοκήπια Μαραθώνα και αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης.

Ποσά ενίσχυσης πάντως έχουν ανακοινωθεί µέχρι σήµερα για την καλλιέργεια µήλων ανά ποικιλία και κλιµακωτά τα 250 µε 300 ευρώ ανά στρέµµα. Στις αποζηµιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονοµικών προσβολών (καρπόκαψα). Η καλλιέργεια κάστανου ενισχύεται µε 150 ευρώ το στρέµµα, ως αποτέλεσµα των ζηµιογόνων παραγωγικών παραµέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονοµικής προσβολής.

Για τα πυρηνόκαρπα (πλην κερασιών) ο προγραµµατισµός του υπουργείου, έρχεται να εξασφαλίσει µια οριζόντια ενίσχυση 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέµµα για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων (συµπύρηνα και επιτραπέζια), βερίκοκων και νεκταρινιών ενώ ταυτόχρονα κατεβάζει στο 30% (έναντι του αρχικού 40 µε 50%) το ποσοστό ζηµιάς από βροχές για ένα συµπλήρωµα ενίσχυσης 80 ευρώ σε όσες ποικιλίες επλήγησαν.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Πετρέλαιο εξαμήνου για όλο το έτος ή αυξημένο κονδύλι;

Σε λεπτούς χειρισµούς οδηγούνται οι ιθύνοντες στο Μαξίµου και το υπουργείο Οικονοµικών µε αφορµή την υπόθεση: «αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023».

Μια λεπτοµέρεια που ξέφυγε από το επικοινωνιακό team του Μαξίµου έρχεται τώρα να εγκλωβίσει στα «ψιλά γράµµατα» της αναµενόµενης ΚΥΑ τους αρµόδιους για την κατανοµή του αγροτικού πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες. Παράγοντες που παρακολουθούν τις διεργασίες, αναφέρουν στην Agrenda ότι είναι πολύ πιθανή µια αύξηση των κονδυλίων, πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ που ακούγονται τελευταία, µε πιθανότερο ποσό τα 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο όλα αυτά παραµένουν στη σφαίρα της εικασίας. Η εξαγγελία Μητσοτάκη από την Κοζάνη πριν από ένα µήνα, έλεγε:«Έχω αποφασίσει ότι θα χρηµατοδοτήσουµε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Έχω συµφωνήσει µε το υπουργείο Οικονοµικών. Πρόκειται για µία σηµαντική παρέµβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ».

Η διατύπωση στο πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών που συζητιέται αυτές τις ηµέρες στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν παρέκκλινε από την εξαγγελία Μητσοτάκη: «Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περ. στ της παρ. 1 του άρθρου 73, που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η ∆εκεµβρίου 2023, µηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο». 

Τον περασµένο Αύγουστο, η πληρωµή που έγινε για το αγροτικό πετρέλαιο αφορούσε 70 εκατ. ευρώ, ενώ τον ∆εκέµβριο του 2022 ακολούθησε µια συµπληρωµατική πληρωµή περίπου 3,7 εκατ. ευρώ για 12.370 παραγωγούς που είχαν µείνει εκτός το περασµένο καλοκαίρι. Η πληρωµή τότε, αφορούσε το πρώτο µισό του 2022 σύµφωνα µε τις τότε εξαγγελίες, ενώ η ΚΥΑ για το ποσό πληρωµής που εκδόθηκε τον περασµένο Αύγουστο ανέφερε ότι «Οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το 2022 υπολογίζονται, µε βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά µε καλλιέργεια και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωϊκού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των µέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες µηχανικής απασχόλησης».

Σχόλια (83)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2023 13:56Απατεώνες ΝΔουλες

Εχουν λάβει τα χρήματα από αρχες του ετους από την ΕΕ είπανε θα πληρώσουν όπως γίνεται πάντα μέσα Μαρτίου … δεν πλήρωσαν είπαμε εντάξει άριστοι είναι διακινούνται μια καθυστέρηση … είπανε 25η να κάνουμε ευαγγελισμού με φρέσκο μπακαλιάρο …. Δεν πλήρωσαν γτ μπορούν …. Είπανε 31 πάλι δεν πλήρωσαν λένε για 7 Απρίλη…. Λέτε να κάνουν καμία μαγκιά πάλι ;;; Και εσένα αγρότη συνάδελφε χρωστάς μια δόση δανείου και σε σου στέλνουν εξώδικο στο σπίτι .

Απάντηση

30-03-2023 21:28Βασίλης

που είναι η ενίσχυση των μελισσοκομων πάλι κοροϊδία

Απάντηση

30-03-2023 19:23Βασίλης

Όλοι ΣΥΡΙΖΑ....ο Κούλης υποστηρίζει το κεφάλαιο . ζωοτροφές μας πέταξαν έξω και εμένα και πολλούς άλλους... γιατί άδικο η όλοι η κανένας δεν είναι δίκαιο

Απάντηση

30-03-2023 09:10Πουτιν

270μυρια ειχε να στειλει στους ν@ζι του ζ@ λενσκι ......εδω ποτε δεν πληρωσε στην ωρα που πρεπει .παρα πισω και παρα πισω να σπασει τα νευρα του κοσμου.....θα τα πουμε σε ενα μηνα @σχημομουρη

Απάντηση

28-03-2023 21:20sarakatsanos

Αυτό που γίνετε φέτος με της πληρωμές των αγροτών είναι από τα άγραφα δεν έχει ξανασυμβεί Το υπουργείο έχει αφήσει τον κόσμο απλήρωτο κ δεν υπάρχει φως ποτε θα γίνουν οι πληρωμές... Όλους τους πληρώνουν τους αγρότες γραμμένους στα μπιγλιμπιδια τους ,Αλοιμονο στα νέα παιδια που ξεκίνησαν στο επάγγελμα .......Μαυριστε τους όσοι πάτε στην κάλπη ......

Απάντηση

28-03-2023 19:51Αγράμματος

Φαντάσου να μην είχαμε και εκλογές;;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

28-03-2023 18:14Παπουτσογλου Μαρια

Έλεος πια έχουμε έξοδα με την σπορά,πετρέλαια,σπόροι,φάρμακα.Εχουμε κ παιδιά που έχουν ανάγκες..Μας έχετε σπάσει τα νεύρα οι λογαριασμοί περιμένουν κ αυξανονται κάθε μήνα.Ρυθμισεις στην εφορία,στο εφκα...ΕΛΕΟΣ δεν υπάρχει άλλη υπομονή.. είμαστε στα πρόθυρα τις καταστροφής...ΕΛΕΟΣ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.ΤΙ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ????ΘΑ ΦΑΤΕ Κ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ????????ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΗ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ!!!!!

Απάντηση

28-03-2023 17:50Δημήτριος

Ασχολήθητε λίγο με τα αγροτικά γιατί ο αγρότης είναι στα όρια του γιά να μήν γίνει τής Γαλλίας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-03-2023 17:19ΣΚΎΛΟΣ

μαυριστε τον τον που@@η τον Κούλη..ΑΠΟΣΤΆΤΗΣ ΉΤΑΝ Ο ΠΑΤΈΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΊΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΌΣ ΓΑΝΤΖΏΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-03-2023 15:30Βασίλης

Το χειρότερο απ' όλα είναι ο εμπαιγμός της αγροτιάς και της επαρχίας γενικότερα. Μας έχουν για πέταμα και μας θεωρούν πολίτες ΄Γ κατηγορίας. Άφησαν 1500 επιλαχόντες νέους αγρότες απ'εξω. Με όνειρα να μείνουν στον τόπο τους και να παράξουν και ως εκ τούτου να τονώσουν την τοπική οικονομία αλλά και την ζωή στην επαρχία. Αυτό λέγεται περιφρόνηση. Δεύτερον, δεν ανακοίνωσαν καν τις τιμές των συνδεδεμένων ακόμα πόσο μάλλον την ημερομηνία πληρωμής. Έχουν αλλάξει μέχρι τώρα 4 διοικήσεις φανερώνοντας το μπάχαλο αλλά και την σημασία που δίνουν στο αγροτικό υπουργείο. Δηλαδή καμία. Τρίτον, η κάρτα του αγρότη δεν προχωράει ακόμα. Σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε ρευστό και χωρίς συνδεδεμένες ή βιολογικά είμαστε ξεκρέμαστοι. Τέταρτον, καμία στήριξη για τις υψηλές τιμές πετρελαίου και εφοδίων. Για μείωση του ΦΠΑ ούτε για πλάκα. Ψηφίζω χρόνια ΝΔ αλλά φέτος είμαι πολύ σκεπτικός. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το κόψιμο των νέων παιδιών, των επιλαχόντων. Πείτε το μας ξεκάθαρα εκεί στο υπουργείο να αλλάξουμε δουλειά και να παρατήσουμε τις καλλιέργειες και τα χωριά μας στο έλεος του Θεού

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα