BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δεσμεύσεις πληρωμών 880 εκατ. ευρώ μέχρι τέλη Μαρτίου για ενιαία, eco-schemes και συνδεδεμένες

Οι αλλαγές στη διοίκηση της ∆οµοκού έγιναν, το µηχανογραφικό σύστηµα άνοιξε για διορθώσεις και οι αρµόδιοι των πληρωµών δηλώνουν έτοιµοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

6_pin_161

Ελένη Δούσκα

13042
18

Ζητούµενο τώρα είναι, µέσα στο επόµενο τρίµηνο να καταστεί εφικτό να πληρωθούν -χωρίς λάθη και κακοχειρισµούς-  τα οικολογικά σχήµατα (eco-schemes) ύψους 425 εκατ. ευρώ, κάνοντας και το αναγκαίο ξεσκαρτάρισµα σε αιτήσεις άνω των 175 εκατ. ευρώ, οι συνδεδεµένες ενισχύσεις ύψους 220 εκατ. ευρώ, µαζί µε την ειδική βάµβακος ποσού 183 εκατ. ευρώ, οι ειδικές ενισχύσεις της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και όλες οι εκκρεµότητες από την περσινή ενιαία. Το πρώτο δείγµα γραφής αναµένεται να δείξει στον ενάµιση µήνα, οπότε και θα φανεί αν όλο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο ως προς τον αγροτικό κόσµο.

Πάντως, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ιονύσης Σταµενίτης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά ανέφερε ότι «ανοίγει το ΟΣ∆Ε τις επόµενες ηµέρες  για να γίνουν διορθώσεις και διοικητικές πράξεις ώστε να έχουµε πληρωµές». Όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήµατα, εξήγησε ότι «δεν πληρώθηκαν το 2023. Μιλάµε για την µη καταβολή 425 εκατ. ευρώ, που έως και πέρυσι δίνονταν µαζί µε τη βασική ενίσχυση. Μόνο το 2023 θα υπάρξει καθυστέρηση, ενώ από το 2024 θα πληρώνεται κανονικά όπως και στο παρελθόν».

Σχετικά µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, ο υφυπουργός τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει η προετοιµασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα γίνει η πληρωµή τους όπως γινόταν όλα τα προηγούµενα χρόνια». Βέβαια, δεν κατέστησε σαφές αν η πληρωµή των συνδεδεµένων θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου, όπως γινόταν µέχρι το 2021 ή θα τελικά θα µεταφερθεί για τα τέλη Μαρτίου όπως κατέληξε να γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων µε το σκληρό σιτάρι έφτασε να πληρώνεται µαζί µε την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι.

Το επόµενο διάστηµα, πάντως, µε κατεύθυνση από τον υπουργό, στόχος είναι να τακτοποιηθούν και ει δυνατόν οι περισσότερες εκκρεµότητες που υπάρχουν από την περσινή ενιαία ενίσχυση. Ένα στίγµα ανακοινώθηκε ήδη και αφορά όσους παραγωγούς ήταν στον έλεγχο και δεν πληρώθηκαν είτε για µέρος των αγροτεµαχίων τους είτε συνολικά σαν ΑΦΜ και για τα περιβόητα βοσκοτόπια χωρίς ζώα σε όλη τη χώρα. Στις προτεραιότητες και οι διορθώσεις σχετικά µε το monitoring, που από δω και πέρα θα εφαρµόζεται καθολικά σε όλη τη χώρα. Να σηµειωθεί ότι εκτός πληρωµής για την ενιαία έµειναν τον ∆εκέµβριο παραγωγοί µε συνολικό απορριπτόµενο ποσό 11.952.870,23 ευρώ.

«Ξέχασαν» να πληρώσουν την ενίσχυση ζωοτροφών Αµάλθεια

Εν τω µεταξύ, ακόµα δεν έχει καταβληθεί η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση «Αµάλθεια» στους κτηνοτρόφους της Κρήτης και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας, τονίζει µε νέα κοινοβουλευτική παρέµβαση – ερώτηση ο βουλευτή Ρεθύµνης και υπεύθυνος ΚΤΕ του Τοµέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Μανόλης Χνάρης.

Μάλιστα, έχει ήδη ανακοινωθεί από το αρµόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 30 Οκτωβρίου 2023 ότι «Η προθεσµία υποβολής αιτήσεων, µετά από παράταση που δόθηκε .. έληξε την 30η Σεπτεµβρίου 2023… και ότι µετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας, η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες αναφορικά µε την καταβολή της οικονοµικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενηµερωθούν σχετικά µε αυτοµατοποιηµένο ηλεκτρονικό µήνυµα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους». Ωστόσο, µέχρι σήµερα, 3 µήνες από την ενηµέρωση αυτή και 9 µήνες από την εξαγγελία του µέτρου, ουδεµία καταβολή έχει γίνει», καταλήγει ο βουλευτής.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

29-01-2024 11:45ΘΕΟΔΩΡΟΣ

''το µηχανογραφικό σύστηµα άνοιξε για διορθώσεις''. Ψευταράδες!!!Πρώτα να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας και μετά να αναρτείτε άρθρα. ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ!!!! Ολα γιατο κλικ!!!ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ!!!

Απάντηση

28-01-2024 15:03Γιώργος

Για τους κατσαπλιάδες αγρότες εσείς ρε μεγάλε αγρότες δεν λέτε τίποτα που καταπατάτε τα χωράφια και τόσα χρόνια κλέβετε όλη την ευρώπη ς καλύτερα να μη δώσουν τίποτα στους αγρότες φτάνει τόσα που φάγατε από την ευρώπη καιρός να παράξετε και λίγο χαραμοφάιδες μέχρι και τα ποτάμια και τις θάλασσες βαφτίζονται χωράφια και τα γήπεδα ακόμα χωράφια τα βαφτίζονται και παίρνατε επιδοτήσεις και κανονική αγρότες έμεινα στην ψάθα και αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα αν θέλετε να ξέρετε είναι αυτή που είναι κερδισμένη με 30 και 40 και 50.000 και όχι είμαι κρή αγρότες που μόχθησαν για τη γη λαμόγια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-01-2024 14:51Proedros

5 Χρονια κυβέρνησης... 4 υπουργοι αγροτικης ανάπτυξης και 5 προεδροι οπεκεπε... Ειχε ανακοινωση ο οπεκεπε οτι 24/1 ανοιγει το συστημα για διορθωσεις και για οικολογικα σχηματα!! Και εκομα ανοίγει!!

Απάντηση

27-01-2024 22:03Νίκος.

Η.ομοφηλοφηλη.θα..εχουν.δικαιο.μα..να.γινουν Αγρότες.οταν.βαλουνε.θερμοκηπια.αγγουργια.

Απάντηση

27-01-2024 18:24ΤΑΚΗΣ

τα ομοφυλλα ζευγάρια θα μπορούν να είναι κατεπαγγελμα αγρότες ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-01-2024 18:01Γιωργος

Το αφορισμενο κοπροσκυλο εχει λαβει εντολη απ'εξω απο τα αφεντικα να προωθησει-υλοποιησει στη χωρα μας την νεοταξιτικη αντζεντα που τον εχουν διαταξει.αυτη τη στιγμη μειζον θεμα για τους εωσφοριστες και τον εγχωριο υπαλληλο τους ειναι ο γαμος και η τεκνοθεσια των π@στηδων.δεν το νοιαζει καν για εμας τους αγροτοκτηνοτροφους.αλλωστε ακολουθει κι αλλη εντολη καταστροφης/διαλυσης του πρωτογενη τομεα.στη χωρα μας σε λιγο θα γινουν ολα μπαχαλο.μολις ψηφιστει το νομοσχεδιο εκτρωμμα,ο βοθροτακης θα πεσει-θα τον ριξουν δηλαδη τα αφεντικα του- γιατι εκτελεσε την αποστολη του.μετα θα ανεβασουν αλλο απολοιφαδι να συνεχισει το γκρεμισμα της πατριδας,της οικογενειας,της θρησκειας.κι εμεις περιμενουμε αποζημιωσεις με δαυτους.ας ετοιμαζομαστε οσο μπορει ο καθενας.θα ειναι γερα τα ριχτερ και δεν αστειευομαι.θα μιλησει συντομα η οργη Του Θεου.σοδομα και γομορα και μηπως κι ακομα χειροτερα!!!!!!!!

Απάντηση

27-01-2024 17:20ΑΓΡΟΤΗΣ

Μάς τα έχετε πρήξει πια με το ποιος θα κάνει το θηλυκό και ποιος το αρσενικό ο Μήτσος η ο Κίτσος δεν υπάρχει μια στην Τσέπη μας και ακούμε για τραβιολια και εξοπλιστικά όλη μέρα να δούμε τι θα τρώτε τα στρινγκ τους

Απάντηση

27-01-2024 16:41ΕΛΛΑΣ

Ετοιμαστείτε γιατί αυτό που έρχεται δεν θα το έχετε δει ξανά, Από τον λαό και τον αγροτικό κόσμο Υπάρχει αγανάκτηση και πολύ θυμός. Οι επικυρίαρχοι Και βλέπουν και αγχώνονται. Ψέμα στο ψέμα και εμπαιγμός…

Απάντηση

27-01-2024 16:23minas

το δουλεμα παει συννεφο, μας χρωστανε απο το 2022 δασωση γαιων και εχουμε 2024 . τοσο καλα λειτουργει ο οπεκεπε!

Απάντηση

27-01-2024 15:47kotsos

Καθε φορα που παμε να ξεσηκωθουμε βγαινουν και ταζουν χρημα. Μας φλομωσατε στο ψεμα οι τσεπες ειναι αδειες δεν τη βγαζουμε πλεον και δεν εχουμε τιποτα να χασουμε. Μονο αυτοι που δεν παραγουν μπορει να σας πιστεψουν. Δεν εχουμε να ταισουμε τα παιδια μας και μας τα πρηξατε με τα ταξιματα σας!! Ολα θα πανε σε εταιρειες που δεν θα πληρωνουν φορους και θα εκτυπωνουν τροφιμα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα