BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στα 3 ευρώ ανά στρέμμα η πρώτη δόση από αγροτικό πετρέλαιο στο βαμβάκι

Τιμολόγια αγοράς και δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσα από το φίλτρο της λίστας ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια θα διαμορφώνουν το τελικό ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες από το 2025 και μετά, με την επιδότηση της φετινής χρονιάς να γίνεται σε δυο δόσεις αλλά με τον καθιερωμένο τρόπο των τελευταίων δύο ετών.

agrotiko-petrelaio-prwth-dosh

Πέτρος Γκόγκος

14981
56

Στα 3 ευρώ το στρέμμα η πρώτη δόση από το αγροτικό πετρέλαιο στο βαμβάκι, 1,5 ευρώ σε ελιές και σκληρό σίτο

Σε λιγότερο από τέσσερεις εβδομάδες, δηλαδή την Δευτέρα 1 Απριλίου, αναμένεται να πιστωθεί η πρώτη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο έτους 2024, προκαταβολικά, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτικών κινητοποιήσεων που απασχόλησαν καθ’ όλην τη διάρκεια του Φεβρουαρίου το Μαξίμου, και μάλιστα περισσότερο από όσο υπολόγιζε. Το ποσό της πληρωμής θα ανέλθει στα 41 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό του συνολικού κονδυλίου που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα χρονιά, αν και ακούγεται το ενδεχόμενο το τελικό κονδύλι να αυξηθεί, προσεγγίζοντας τα 120 εκατ. ευρώ, «σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν» όπως φέρεται να είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε γίνει πριν από μισό περίπου μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους τότε των αγροτικών μπλόκων.

Το μόνο δεδομένο μέχρι αυτήν τη στιγμή πάντως, είναι τα 82 εκατ. τα οποία θα κατανεμειθούν σε δύο δόσεις με βάση την λίστα ετήσιας κατανάλωσης η οποία ίσχυσε και την προηγούμενη χρονιά και πλαφόν στο 50% της μέγιστης κατανάλωσης που αποτυπώνει.

Με βάση αυτήν, τα ποσά που έχουν να αναμένουν οι αγρότες, θα αφορούν τα 3 ευρώ το στρέμμα στην καλλιέργεια βάμβακος, λίγο πάνω από το 1 ευρώ για τις ελιές και περίπου 1,5 ευρώ στο σκληρό σιτάρι. Τα ποσά αυτά, προκύπτουν από τις ενδεικτικές τιμές επιστροφής διαιρεμένες με το δύο, αφού η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις.

Ο πίνακας με τη λίστα κατανάλωσης και τα ενδεικτικά ποσά ενίσχυσης που ίσχυσαν στις προηγούμενες επιστροφές

«Η ΚΥΑ είναι έτοιμη και θα την υπογράψουμε άμεσα. Η προκαταβολή για φέτος θα καταβληθεί τη Δευτέρα 1η Απριλίου, και θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ», είχε διευκρινήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, στο πλαίσιο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Μαρτίου. Ειδικά για τη Θεσσαλία διευκρινίστηκε, ότι για τις περιπτώσεις που εφέτος υπάρχουν λιγότερες καλλιέργειες από ό,τι πέρσι, για την καταβολή της προκαταβολής θα ληφθεί υπ’ όψιν η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ προηγούμενων ετών.

Όλα αυτά, μαζί με τη διαδικασία, τους δικαιούχους, τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου θα καθοριστούν με την εν λόγω ΚΥΑ.

Μόνιμη με νέο μηχανισμό η επιστροφή από το 2025

Η ίδια λίστα ετήσιας κατανάλωσης, θα διατηρηθεί και στο νέο πλαίσιο το οποίο είναι υπό διαμόρφωση και λογικά θα είναι έτοιμο εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024. Άλλωστε, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς δεν θα ανοίξει πριν από τον Οκτώβριο, οπότε θα έχει προσδιοριστεί το κονδύλι που απαιτείται για το αγροτικό πετρέλαιο.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι η λίστα ετήσιας κατανάλωσης θα διατηρηθεί αυτούσια, αλλά θα φύγει το πλαφόν του 50% που θα εφαρμοστεί το 2024.

Συγκεκριμένα, από το 2025 και μετά, οι αγρότες θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, με βάση τιμολόγια αγοράς. Η εξίσωση γίνεται πιο σύνθετη, αλλά το σκεπτικό θέλει την κατανομή δικαιότερη σε σχέση με ό,τι ισχύει τώρα.

Επιτρέπει δε σε ορισμένες περιπτώσεις να εξασφαλίσουν επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου ακόμα και για το σύνολο της κατανάλωσης, κάτι το οποίο αναμένεται να αποσαφηνιστεί όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών χαρακτηριστικών της νέας ρύθμισης.

Βέβαια, η λογική λέει πως αν δεν αυξηθεί το τελικό κονδύλι, τότε ίσως μπει κάποιο πλαφόν, το οποίο αν δεν είναι στην κατανάλωση, θα είναι στο μέγιστο ποσό της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κανείς.

Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια βάμβακος, η εήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 30 λίτρα το στρέμμα ετησίως. Για τον υπολογισμό της ενίσχυσης των ετών 2022, 2023 και 2024, η επιστροφή αφορούσε στο μισό της κατανάλωσης, δηλαδή στα 15 λίτρα. Ο συντελεστής του ΕΦΚ ορίζεται στις ΚΥΑ που ρύθμισαν τη διαδικασία επιστροφής ως 0,41. Συνεπώς η ενίσχυση ανά στρέμμα που πληρώθηκε, έφτασε τα 6,15 ευρώ (από την εξής πράξη: (30/2) Χ 0,41 = 6,15). Από το 2025 και έπειτα, η επιστροφή θα μπορούσε δυνητικά να προσεγγίζει τα 12,30 ευρώ ανά στρέμμα, αρκεί να υπάρχουν τα τιμολόγια που να δικαιολογούν μια τέτοια κατανάλωση και σε περίπτωση που μπει κάποιο διαφορετικό πλαφόν, να μην υπερβαίνει το συνολικό τελικό ποσό το διαθέσιμο κονδύλι.

 

 

Σχόλια (56)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2024 20:14THEODOR

Αν είναι ετσι οπως τα λές βρωμαγρονιούς , πραγματικά είναι κοροιδία ,αποδεικνύεται πλέον οτι αυτή η κυβέρνηση είναι των ελίτς!!!!! Οσο για τον συνδικαλισταρά των Σερρών τι να πεί κανείς. Αλωστε οι Σεραίοι στις εκλογές φάνηκε ποιοί είναι φηφίζοντας τον ηθικό αυτουργό των τεμπών,αφου η οικογένεια εχει βολέψει πολύ κόσμο εκεί.........ηθική μηδέν !!!!!!

Απάντηση

07-03-2024 16:32Φουφουτος

Για όλα φταίνε οι προς τα πάνω Μακεδόνες ντεμεκ αγροτοπατερες που μόλις βγήκαν απτι συνάντηση με τον Κούλη μας διέλυσαν δήθεν όλα πήγανε καλα γιατί είναι πουλημένα τομάρια και δεξιοί ορκισμένοι,ντροπή ρε μαλακές ντροπη και τίποτε άλλο, βάλτε φουστάνια παλιογλυφτρακια

Απάντηση

07-03-2024 09:07Νίκος.

Θα.τη.πατησει.παλι.ο.κοσμος. Θα.ρηξει.λεφτα.το.απβρασμα. Ο.εγκληματιας.μας.διαλυσε. Τα.σπητια.ο.ξεπλενης.ειδατε. Τη.αξια.εδωσε.με.το.πετρελαιο. 3.ευρο.το.στρεμα.λοιπον.γιαυτο. Εσείς.που.το.ψηφησατε.βαλτε. Μιαλο.μαυρο.μουτζουρα.να.πανε. Στο.διαολο.μηπος.δουμε.φως. Μας.εφαγε.το.σκοταδι.καθε.μερα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

07-03-2024 07:01ΑΓΡΟΤΗΣ

Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο σπο την κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που τον νοιάζει η ουκρανια και η ομοφυλόφιλοι ας τον ψηφίσουν αυτοί στης ευρωεκλογές μαύρο από μας

Απάντηση

06-03-2024 20:22Εκείνος

Αυτά τα λεφτά που θα δώσει τό ελληνικό δημόσιο -ΝΔ στων Έλληνα αγρότη είναι για εφόδια ρε βόδια,βαζελίνη και καποτες.

Απάντηση

06-03-2024 20:06Εκείνος

Καλέ αφού στα μπλόκα τα βρήκανε, ρωτήστε τους αρχημπλοκατζιδες για τυχόν απορίες.

Απάντηση

06-03-2024 20:03ΣΤΑΜΟΣ

Όποιος έχει καρυδιές θά τά κονομηση με 0.75 ευρώ το στρέμμα, μάλλον ψεκαστήρα στη πλάτη.Ουστ κοπρόσκυλα χαρτογιακαδες

Απάντηση

06-03-2024 19:45Αγρότης

Πάρτε την μάνικα από το πετρέλαιο και βαλτετιν στο κ@@ο του Μητσοτάκη

Απάντηση

06-03-2024 18:24φωτης

κοψανε οριζοντια απο την βασικη ενησχυσει απο 25 εως 40 τοις εκατο επειδη ετσι γουσταρανε και επρεπε να ειχαμε παρει τα λεφτα τον δεκεμβριο του 2023 και θα τα δοσουν το πασχα του 2024 και μας εφαγε και η περιβοιτη πρασινη αναπτυξη με τα οικολογικα σχυματα που θα πλερωθουν και αυτα το πασχα και δεν ξερουμε και τη θα παρουμε αυτα εινε τα χαλια της κυβερνησης που αντι να αυξανοντε οι επιδοτησεις τωρα και τριαντα χρονια κοβοντε καθε χρονο

Απάντηση

06-03-2024 18:09φωτης

αυτα γηνοντε οποιος κυβερναει για 2 συνεχομενες τετραετιες γιαυτο πρεπει καθε 4 χρονια να αλλαζουν οι κυβερνυσεις ,εχω 60 στρεματα ελιες και δεν εβγαλα λαδι ουτε να λαδοσω την σαλατα.δεν πειγα καθολου να μαζεψω.και θα μου δοσουν συνολικα 150 ευρο επιστροφη πετρελεου ουτε για μια μερα δεν φτανουν α ρε πουτανα χοουντα που εισε να τοους γαμησει ολλους

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα