BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ό,τι μπήκε Δεκέμβριο του 2023 πιστώνεται Απρίλιο στο μισό για πετρέλαιο

Αποκλίσεις από τα ποσά που ενδεχοµένως αναµένουν οι παραγωγοί αλλά και αποκλεισµούς από την πίστωση της προκαταβολής «περιγράφει» η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έτους 2024.

petrelaio-agronews-OSDE_2

Πέτρος Γκόγκος

4921
28

Ό,τι μπήκε το 2023 για πετρέλαιο πιστώνεται Απρίλιο στο μισό, στην εκκαθάριση τυχόν αλλαγές ΟΣΔΕ

Με ορίζοντα πληρωµής τη ∆ευτέρα 1η Απριλίου και µε δεδοµένο ότι δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2024 δεν θα υπάρχουν, ακόµα και αν έχει ανοίξει η πλατφόρµα µέχρι τα τέλη Μαρτίου όπως δεσµεύονται στο Αγροτικής Ανάπτυξης, το νοµικό τµήµα του υπουργείου µαζί µε το αντίστοιχο του υπουργείου Οικονοµικών, έχουν προχωρήσει σε µια «παράκαµψη» προκειµένου να επιτευχθεί η πίστωση της προκαταβολής.

Η παράκαµψη έρχεται ουσιαστικά να αξιοποιήσει τη λίστα δικαιούχων της προηγούµενης χρονιάς µε την προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί παραµένουν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων µε τελευταία εγγραφή την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της ΚΥΑ, δηλαδή την περασµένη ∆ευτέρα 11 Μαρτίου.

Συγκεκριµένα η ΚΥΑ αναφέρει:

«∆ικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:

α) ’Εχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της παρούσας ή

β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και του ∆ιοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων,

γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυµούν να λάβουν την προκαταβολή σύµφωνα µε την παρ. 3».

Αυτό στην πράξη σηµαίνει ότι η προκαταβολή, θα υπολογιστεί µε βάση τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε του 2023 και άρα, αν κάποιος παραγωγός προχωρήσει σε αλλαγές στο φετινό ΟΣ∆Ε, τα ποσά που θα δει στον λογαριασµό του σε µερικές ηµέρες θα απέχουν από τη φετινή «πραγµατικότητα» της εκµετάλλευσής του.

Έστω λοιπόν ότι ένας παραγωγός που το 2023 είχε καλλιεργήσει 100 στρέµµατα µε βαµβάκι. H επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου που έλαβε τον περασµένο ∆εκέµβριο, ήταν 615 ευρώ µε βάση τον συντελεστή ΕΦΚ που είναι 0,41 σύµφωνα µε την ΚΥΑ καθώς και το παράρτηµα ετήσιας κατανάλωσης που παραµένει ίδιο τα τελευταία χρόνια και το οποίο υπολογίζει στα 30 λίτρα ανά στρέµµα την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου για την εν λόγω καλλιέργεια. Σηµειώνεται ότι η ενίσχυση αφορά στο 50% της συγκεκριµένης λίστας, δηλαδή η επιστροφή δίνεται για τα 15 λίτρα.

Αν ο παραγωγός από το παραπάνω παράδειγµα, για το 2024 έχει καλλιεργήσει 100 στρέµµατα σκληρό σιτάρι αντί για βαµβάκι, τότε η επιστροφή ανέρχεται στα 328 ευρώ (16 λίτρα ετησίως άρα επιστροφή για 8 λίτρα µε συντελεστή 0,41 επί 100 στρέµµατα). Στην προσεχή πληρωµή ωστόσο, θα δει στον λογαριασµό του 307,5 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% της περσινής επιστροφής, η οποία ήταν για καλλιέργεια βάµβακος. Αυτό σηµαίνει, ότι στην εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του έτους, αν το κονδύλι δεν έχει αυξηθεί, τότε θα πάρει 20,5 ευρώ.

Σε ένα αντίστροφο παράδειγµα, δηλαδή αν κάποιος πέρυσι είχε 100 στρέµµατα σκληρό και φέτος βάλει 100 στρέµµατα βαµβάκι, τότε θα λάβει τον Απρίλιο προκαβαβολή ΕΦΚ πετρελαίου 164 ευρώ (το µισό της περσινής επιστροφής για 100 στρέµµατα σκληρού) και στο τέλος του χρόνου, θα πάρει τη διαφορά, ήτοι 451 ευρώ.

Με την ίδια λογική, αν κάποιος φέτος έχει διπλασιάσει τις εκτάσεις του, σκοπεύει δηλαδή να βάλει 200 στρέµµατα βαµβάκι, τότε η πληρωµή που περιµένει για τον Απρίλιο θα αφορά στο 50% της περσινής, µε την εξόφληση να καλύπτει τη διαφορά µε βάσει τις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε.

Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής µε τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως και 15-03-2024. Στη δήλωση αυτή αναγράφεται ότι ο παραγωγός δεν επιθυµεί να λάβει προκαταβολή του συγκεκριµένου φόρου.

Η ΚΥΑ για το αγροτικό πετρέλαιο προβλέπει, κατ’ αρχήν, ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το Ελληνικό ∆ηµόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο. Εξυπακούεται, δε, ότι η υπουργική απόφαση αφορά τους αγρότες, οι οποίοι επιθυµούν να ασκήσουν το δικαίωµα επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Αρµόδια υπηρεσία για την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, είναι η Γενική ∆ιεύθυνση Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης (Γ∆ΗΛΕ∆) της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).

Σχόλια (28)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2024 09:08Γωγω

Εγώ δεν πήρα δηλ δεν περνώ κ τώρα πετρέλαιο

Απάντηση

20-03-2024 11:23Μανώλης

Που μπορούμε να μπούμε για να δούμε το ποσό

Απάντηση

19-03-2024 06:09Πιτσικαμορτης

Το μισό από το μισό δλδ τίποτα απλά

Απάντηση

15-03-2024 21:15Νικος

Ο.κουλης.ειναι.ο.ανικανος.για. Τη.χωρα.του.δεν.θελει.να.βλεπει. Τη.ελλαδα.να.περναει.καλα.ο Κόσμος.του.αρεσει.να.ταλεπορη. Το.κοσμο.αποδειχτηκε.μοβορος. Το.βλεμα.μονο.που.εχει.φτανει. Τη.ρατσα.ειναι.γερμανοφηλος. Η.γερμανη.εχουν.αυτη.τη.σταση. Με.αυτη.τη.πιοτητα.δεν.παλευτε. Η.κατασταση.απογοιτευση.τη.θα. Γίνει με.τον.αφορησμενον.τον.εχει. Αφορηση.ο.αβροσιο.θα.γινει.μπαρουτη.

Απάντηση

15-03-2024 14:40Νικος

Τη.φωναζουμε,και.βρηζουμε.αυτη Το.τουβουλο.το.παιρνουν.καθε. Μήνα.στα.αρψηδια.τους.και.αν.πηνανε Η.οικογενειες.μας.η.τη.αλλες.υποχρεοσης. Έχει.ο.καθενας.στο.σπητι.του.ειπαμε.καλα. Κάνουν.και.θα.τη.πατηση.παλι.ο.λαος. Στης.ευροεκλογες.με.τους.καργιοληδες.

Απάντηση

15-03-2024 13:45Nikos

δηλαδη ο μεσος αγροτης θα παρει 30 - 40 ευρο? ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΣΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-03-2024 12:23agrotis87

Πληρώστε της συνδεδεμένες πρέπει να σπειρουμε.Ζητε στον κόσμο σας κάθεστε σε ένα γραφείο πατάτε ένα κουμπί και όλα μέλι γάλα. Άλλα ξέχασα πως θα μες χρεώστε στης τράπεζες για να πουλάτε τα ωραία δάνεια σας..... Έτσι δεν είναι κουλι???

Απάντηση

15-03-2024 11:24ΑΓΡΟΤΗΣ

Τον Δεκέμβριο μπήκε το μισό από ότι εμφάνιζαν στης καταστάσεις τώρα θα βάλουν το μισό από το μισό του Δεκεμβρίου κυβέρνηση ταχυδακτιλουργων εξαφανίζουν τα πάντα

Απάντηση

15-03-2024 10:07Γιωργος

Εχει δωσει εντολη η σκατοκυβερνηση που ψηφιζουν μερικοι,στα βοθροκαναλα να διατυμπανιζουν οτι δεν θα δωσουν λεει,επιδομα το Πασχα σε συνταξιουχους οπως αλλες φορες επειδη θα δωσουν λεει ακουσον ακουσον "εκτακτο επιδομα 82 εκατομμυρια στους αγροτες".το ακουει ο κοσμος και εναντιωνεται στους αγροτες,νομιζοντας οι ανιδεοι συμπολιτες μας οτι εμεις ειμαστε η αιτια που δεν θα παρουν επιδομα.και τα σκατοκαναλα αναπαραγουν ενα τεραστιο ψεμα εις γνωσην τους.δεν λενε στον κοσμο οι κωλοδημοσιογραφοι οτι ουτε εκτακτο ειναι-επειδη το παιρνουμε καθε χρονο-αλλα ουτε 82 εκατομμυρια ειναι αφου θα μας δωσει τα μισα τωρα δηλαδη 41.βλεπετε λοιπον η βοθροκυβερνηση των ναζιστων γκαιμπελιστψν φασιστων τι κανει;;;;;εναντιωνει κοσμο εναντιον μας με οργανωμενο ψεμα και προπαγανδα.τετοια σκατοκυβερνηση δεν εχει περασει ΠΟΤΕ στην ιστορια της ελλαδας απο τα αρχαια χρονια.βοθρος μποχα εμετος συρφετος!!!!!! Και δεν ξερω αν ακουσατε και κατι αλλο ειδικα εσεις οι δεξιουληδες που ξεγιελεστε με το βοθροκομμα σας οτι ειναι "πατριωτικο και χριστιανικο",ο γεωργιαδης που πηγε στο νοσοκομειο παπαγεωργιου,ζητησε να κατεβουν οι εικονες Του Χριστου και της Παναγιας,απο μια συγκεκριμενη πτερυγα επειδη λεει του χαλανε την αισθητικη.βλεπετε ο ανθρωπος ειναι δωδεκαθειστης το τομαρι.κι εσεις οι νεοδημοκρατες καμαρωνετε για το πατριωτικο και ορθοδοξο κομμα που ψηφιζετε.αμα ηταν ετσι οι ορθοδοξοι οπως νομιζουν μερικοι!!!!!!!!!!!

Απάντηση

15-03-2024 09:20sarakatsanos

Το κυβερνητικό επιτελείο πρεπει να αλλάξει τον τρόπο που επιδοτεί τα καυσιμα από το 25 κ μετα. Με δυο λόγια κ απλά βάσει ΟΣΔΕ κ τιμολογια αγοράς καυσίμων να καλύπτεται η τιμη πάνω απο0. 60 λεπ. το λίτρο Απλά πράγματα. Αυτο που γίνεται τώρα εκτός του ότι ειναι λίγο είναι κ άδικο για πολλους Καλημέρα σε όλλους κ καλές Απόκριες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα