BACK TO
TOP
Πληρωμές

Θέμα ωρών η πληρωμή 70 εκατ. αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2023

Με την ανάρτηση των πινάκων για τις αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής για ζημιές του έτους 2023 να έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές, θέμα ωρών είναι το να προχωρήσει η πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, η οποία άλλωστε είχε δρομολογηθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ώστε να ολοκληρωθεί εντός της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου.

pliromes-elga-zhmies-2023

Πέτρος Γκόγκος

6989
8

Ακόμα πάντως και αν έχουν βγει πορίσματα, αναμένεται παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν διευθετήσει την εξόφληση της ειδικής εισφοράς, αναμένεται να μείνουν εκτός αυτού του δεύτερου γύρου καταβολής αποζημιώσεων.

Πρόκειται για συνέχεια του κύκλου πληρωμών ζημιών έτους 2023, που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο Οργανωνισμός είναι λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ. Έχοντας ήδη καταβάλει τα 70 εκατ. για ζημιές ζωικής και φυτικής παραγωγής έτους 2023 τον Φεβρουάριο και εφόσον πληρωθούν επιπλέον 70 εκατ. την άλλη εβδομάδα, τότε απομένει ακόμα μια δόση ύψους 70 εκατ. ευρώ, με την γραμμή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να θέλει τον ΕΛΓΑ να έχει κλείσει τις υποχρεώσεις του 2023 εντός του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 958 της Agrenda

Χωρίς κατώτατα όρια η ειδική βάμβακος

Στο μεταξύ, διευθετήθηκε όπως φαίνεται το ζήτημα με την ειδική βάμβακος στη Θεσσαλία και τις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία Daniel, με τους παραγωγούς να μην έχουν υποχρέωση τήρησης των κατώτατων ορίων παραδόσεων προκειμένου να λάβουν την επιδότηση.

Η ενίσχυση φέτος ανέρχεται σε 75 ευρώ το στρέμμα, ενώ η διαδικασία είχε κολλήσει στα πορίσµατα του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις εκτάσεις του θεσσαλικού κάµπου που επλήγησαν από τις πρόσφατες πληµµύρες, ενώ παραµένει κλειστή και η σχετική πλατφόρµα στην οποία θα έπρεπε οι εκκοκκιστές να ανεβάσουν τα απαραίτητα πρωτότυπα «τιµολόγια αγοράς» και τις πρωτότυπες καρτέλες σπόρου.

Εν τω μεταξύ άνοιξε και η πλατφόρμα για την ανάρτηση των συμβάσεων γισ τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων. Οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023 αφορούν: 

  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024  έως και την Δευτέρα 1/04/2024.

  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024  έως και την Δευτέρα 1/04/2024.

  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/04/2024.

  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την  Δευτέρα 1/04/2024.

  • ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ

Η εφαρμογή για τα ΚΕΠΠΥΕΛ είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και την Δευτέρα 1/4/2024  και για τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις αντίστοιχα από την Τρίτη 26/03/2024 έως και την Τετάρτη 03/04/2024.

  • ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από την Παρασκευή 22/03/2024 έως και Παρασκευή 29/3/2024.

Αλλαγές στον ΕΛΓΑ, στη θέση του ο Λυκουρέντζος, αντιπρόεδρος ο Φλώρος

Ανακατατάξεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με τον σημερινό πρόεδρο του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο να παραμένει στη θέση του, ωστόσο χρέη αντιπροέδρου, προσωρινά, αναλαμβάνει ο Χρήστος Φλώρος.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιούνται  οι παρακάτω αλλαγές στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ:

1.Προσωρινός Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Χρήστος Φλώρος του Βασιλείου, Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 

Ο Δρ. Χρήστος Φλώρος είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (ΛΟΧΡΗ) της Σχολής Επιστημών Διοίκησης     και Οικονομίας (ΣΕΔΟ) του ΕΛΜΕΠΑ και Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στη ‘’Λογιστική και Ελεγκτική’’ και στη ‘’Χρηματοοικονομική Διοίκηση’’. Επίσης, είναι Διευθυντής του θεσμοθετημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου στη ‘’Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση’’ (LAFIM), καθώς και Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού του ΠΑΚΕΚ. Επίσης κατέχει την θέση άμισθου Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στον τομέα που σχετίζεται με θέματα διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (από Ιαν. 2024).

2.Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται η   Αργυρώ Αργύρη του Σταύρου, Δικηγόρος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Δημήτριο Δελημήτη του Θεοφίλου, Γεωπόνο.

3.Τακτικό μέλος ορίζεται η  Αικατερίνη Δαρδαμάνη του Αποστόλου, υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρώτριά της την Ειρήνη Τάτση του Ηλία, υπάλληλο του ιδίου κλάδου, ειδικότητας και Υπουργείου.

4.Τακτικό μέλος ορίζεται ο Σπυρίδων Ρίζος του Ηλία, Γεωπόνος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με αναπληρωτή του τον Βασίλειο Δελησταμάτη του Μόσχου, Κτηνίατρο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εκπρόσωπο του ιδίου Επιμελητηρίου. 

Η θητεία του προσωρινού Αντιπροέδρου του ΕΛ.Γ.Α. λήγει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής και διορισμού του Αντιπροέδρου του Οργανισμού σύμφωνα με τον ν. 5062/2023 και για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

β) Η θητεία των ανωτέρω διοριζομένων μελών λήγει στις 19/11/2025.

Πρόεδρος του Οργανισμού παραμένει ο  Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2024 10:55Farmer

Κάποια νέα ενημέρωση για τις αποζημιώσεις ? Θα πληρώσουν τελικά τις επόμενες ημέρες?

Απάντηση

28-03-2024 07:31Αγροτης

Χωρίς να έχουν κοινοποιήσει πορίσματα για τις ζημιές του 23 στέλνουν μηνύματα ότι ή προθεσμία για την εξόφληση της εισφοράς του 23 λήγει 31/3 ουδεμία παράταση θα δοθεί και σε περίπτωση που θα καταστεί εκπρόθεσμη όταν βγούνε τα πορίσματα και δικαιούσαι αποζημίωση δεν θα την πάρεις. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ.!

Απάντηση

27-03-2024 19:45Βασιλης βασιλειου

Λογω καθολικου πασχα μηπως καθηστερει κ η πληρωμη του μισθου των βουλευτων...

Απάντηση

27-03-2024 16:51Φίλοι

Τη δουλειά έχουμε με το Πάσχα τον καθολικό αληταραδες όλη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-03-2024 16:15Farm3r

Στον ΕΛΓΑ με όποιον μίλησα απο την αλλη βδομάδα οι πληρωμές λόγω καθολικόυ Πάσχα που είναι οι τράπεζες κλειστές. Εσείς πως τα βγάζετε ότι είναι θέμα ορών; Απ το κεφάλι σας; Παίζετε με το πόνο του αγρότη ρε κοπρόσκυλα;

Απάντηση

27-03-2024 14:08Νίκος

Ποτέ θα πληρώνουν σήμερα αύριο;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα