BACK TO
TOP
Πληρωμές

Τετάρτη 3 Απριλίου οι πληρωμές ΕΛΓΑ 60 εκατ. ευρώ μαζί με την αρωγή

Αναβολή μιας εβδομάδας φέρνει τελικά ο ΕΛΓΑ για την πληρωμή των αποζημιώσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής έτους 2023, επικαλούμενος προβλήματα με το πληροφοριακό του σύστημα, ενώ σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από τον επικεφαλής του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο, να αναφέρει πως το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

pliromes-elga-3-apriliou

Πέτρος Γκόγκος

26053
58

Την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου γίνονται τελικά οι πληρωμές ΕΛΓΑ 60 εκατ. ευρώ, μαζί με την αρωγή

Η προσεχής Τετάρτη 3 Απριλίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία πίστωσης των αποζημιώσεων, ενώ μαζί με τα 60 εκατ., θα πληρωθούν και τα 15 εκατ. από την Κρατική Αρωγή για ζημιές από πυρκαγιές του 2023. Αμέσως μετά αναμένεται να γίνει και η πρώτη εξόφληση για ζημιές από τον Daniel, με τον οργανισμό να ξεκινά από «τα εύκολα» αφού οι εξοφλήσεις θα γίνουν σε περιοχές της Κορίνθου και της Αχαΐας όπου οι ζημιές ήταν λιγότερες συγκριτικά με τη Θεσσαλία και άρα απαιτούνται λιγότερες ταμιακές ροές.

Για την πληρωμή της ερχόμενης Τετάρτης, αναμένεται παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν διευθετήσει την εξόφληση της ειδικής εισφοράς, να μείνουν εκτός αυτού του δεύτερου γύρου καταβολής αποζημιώσεων. Μάλιστα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την καταβολή της ειδικής εισφοράς, ο κ. Λυκουρέντζος δίνει λίγες πιθανότητες, αφού το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε 104 εκατ. τις οφειλές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, πιέζοντας ώστε να κλείσει η τρύπα αυτή.

Συνεπώς, εκτός και αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, δεν αναμένεται να δωθεί νέα παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου.

Έχοντας ήδη καταβάλει τα 70 εκατ. για ζημιές ζωικής και φυτικής παραγωγής έτους 2023 τον Φεβρουάριο και εφόσον πληρωθούν επιπλέον 60 εκατ. την άλλη εβδομάδα, τότε απομένει ακόμα μια δόση ύψους 80 εκατ. ευρώ, με την γραμμή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να θέλει τον ΕΛΓΑ να έχει κλείσει τις υποχρεώσεις του 2023 εντός του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Αίτημα παράτασης πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ από την ΕΘΕΑΣ

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά από συνεχή αιτήματα από όλη την Ελλάδα των Αγροτικών Συνεταιρισμών – μελών της ΕΘ.ΕΑ.Σ. για την παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2024 και τη διαπιστωμένη πραγματική οικονομική αδυναμία, που υπάρχει, που υπάρχει σε σημαντική μερίδα του αγροτικού κόσμου, παρακαλούμε όπως αποφασίσετε, να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Εκτιμώντας ότι θα ικανοποιήσετε το εν λόγω αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας."

Η σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχόλια (58)
Προσθήκη σχολίου

02-04-2024 16:44Τασος

Μίκης.μπηκανε.ψηχουλα

Απάντηση

31-03-2024 08:04ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Πώς να πληρώσουμε όταν έκοψαν στο μισό την επιδότηση και φέρνουν προϊόντα από την Αίγυπτο τα δικά μας είναι απόυλητα στα δέντρα. Αισχρός ντροπή χαλιά κυβέρνηση τους αγρότες ξεχασμένους!

Απάντηση

28-03-2024 21:14Λιλα

Όχι άλλη υπεροψία ρε γαϊδούρια. Και εμείς έχουμε οικογένειες και το σημαντικότερο δεν είμαστε καθολικοί αλλά ορθόδοξοι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-03-2024 20:49ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΡΑ,ΟΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΕΚΣΩ, ΕΥΓΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ ΓΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕς ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΔ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-03-2024 20:23Αγρότισσα

Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά μας έχουν θάψει, είμαστε ανύπαρκτοι για αυτούς,μας τρέλαναν στο ψέμα.Καθε χρόνο αρχές του έτους πληρώνανε κ τα δασικά, περιμέναμε από αρχές του 23 να πληρωθούμε για το 22 τελικά από μήνα σε μήνα όλο ψέματα πως να ζήσει ο αγρότης όταν βλέπει ελάχιστα χρήματα στον λογαριασμό κ αυτά τα δεσμεύουν κιόλας έλεος πια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

28-03-2024 20:02Akis

Να τούς ξαναψηφισετε λοιπόν.Αυτους που κάνουν κουμάντο με τα δικά μας χρήματα.Ειναι τόσο μπουρδέλα που δεν την παλεύουν.θα μπορούσανε να κρατήσουν την εισφορά απευθείας από τις αποζημιώσεις αλλά τοκιζονται τα φράγκα μια χαρά..Αν υπάρχουν φράγκα και δεν τα δώσανε στα μερίσματα.ξεφτιλες....

Απάντηση

28-03-2024 20:02ΕΠΙΤΕΛΙΚΌ ΚΡΆΤΟΣ ΝΈΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ

ΤΑ ΟΡΦΑΝΆ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΈΡΗ...Η ΣΑΠΙΛΆ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ..ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΙ ΠΟΥ ΕΊΔΑΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΗΚΑΝ..ΑΥΤΟΊ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΆΡΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΏΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-03-2024 19:53μητσος

παει κ το πετρελαιο για 1η λεγατε τσιμουδια κ αυτο!σε κανα χρονο κ αν!τα 100 ευρω αυτα τα πολλα λεφτα!ουτε που σας νοιαζει οτι ο κοσμος εχει αναγκες!

Απάντηση

28-03-2024 19:10Αγρότισσα

Δυστυχώς δεν υπάρχουν λεφτά για τούς αγρότες. Αν σκεφτούμε ότι πριν ενα χρόνο κάναμε αίτηση για το μέτρο Αμάλθεια, και ακόμα και σήμερα αποφεύγουν να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους πότε θα πληρωθούν. Μάλλον ποτέ. Και για το πετρέλαιο δεν θα δώσουν την Δευτέρα. Γιατί?έχουν δώσει έστω και μία φορά κατι στην ώρα?Οι αγρότες είναι ασήμαντη μερίδα και δεν τους υπολογίζει κάνεις.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-03-2024 17:55ΦΤΟΥ ΡΕΕΕΕΕ!

Τέτοια ξεφτίλα καμία άλλη χρόνια ! Πρασίνισμα τίποτα ! Eco schemes τίποτα! Πετρέλαιο τίποτα ! Στον διάολο κοπρόσκυλα ! ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΜΑΖΙ!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα