BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μπήκε η πρώτη δόση στο αγροτικό πετρέλαιο με 39 εκατ. μαζί 60 εκατ. ΕΛΓΑ

Ακριβώς το 50% της πληρωμής που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο για το αγροτικό πετρέλαιο έλαβαν οι περίπου 300.000 δικαιούχοι της ενίσχυσης νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου, ενώ προηγήθηκε μερικές ώρες η πίστωση αποζημιώσεων 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς των οποίων είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πορισμάτων ζημιάς έτους 2023.

atm-2_2

26489
83

Μπήκε η πρώτη δόση στο αγροτικό πετρέλαιο με 39 εκατ. μαζί με 60 εκατ. από ΕΛΓΑ όπου υπήρχαν πορίσματα

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου γίνετια λόγος για μια πληρωμή 39,58 εκατ. ευρώ σε 307.000 δικαιούχους. 
Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πληρωμή στο αγροτικό, μεταθέτει πάντως την δουλειά του ακριβούς υπολογισμού της ενίσχυσης για αργότερα μέσα στο έτος, αφού σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν αλλαγές στα ΟΣΔΕ των αγροτών για το 2024, τότε θα προσαρμοστεί αντίστοιχα η εξόφληση, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει προς τον Δεκέμβριο. Συνεπώς, ανάλογα με τις επιλογές του ΟΣΔΕ, η δεύτερη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο ενδέχεται κατά περίπτωση να είναι είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη της σημερινής (2/4).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Κατατέθηκαν 39 εκατ. ευρώ σε πάνω από 307.000 αγρότες για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

 

Από τα Γραφεία Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες. Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 307.301 δικαιούχων επαγγελματιών αγροτών πιστώθηκε το ποσό των 39.585.690,99€.

Συγκεκριμένα, με την Α 1037/24 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2024.

Οι δικαιούχοι είναι επαγγελματίες αγρότες που έχουν:

- υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

- εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 11 Μαρτίου 2024 ή υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, όπως προβλέφθηκαν στην Α1180/23 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Εντός της ημέρας πληρωμές 100 εκατ. ευρώ για αγροτικό πετρέλαιο και αποζημιώσεις



Με πληρωμές λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ ξεκινά ο Απρίλιος, με τα επιμέρους ποσά να αφορούν σε 39 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο και 60 εκατ. για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τα οποία αναμένεται να καταβληθούν εντός της Τρίτης 2 Απριλίου. 

Την Τετάρτη, ακολουθεί μια μικρότερη πληρωμή που αφορά λιγότερο από 1.000 αγρότες, κυρίως ελαιοπαραγωγούς, για ζημιές από τις πυρκαγές του 2023.

Ως προς το αγροτικό πετρέλαιο, πρόκειται για μια μικρή ανάσα ρευστότητας στους παραγωγούς, αφού τα ποσά που έχουν να αναμένουν οι αγρότες θα αφορούν τα 3 ευρώ το στρέμμα στην καλλιέργεια βάμβακος, λίγο πάνω από το 1 ευρώ για τις ελιές και περίπου 1,5 ευρώ στο σκληρό σιτάρι. Τα ποσά αυτά, προκύπτουν από τις ενδεικτικές τιμές επιστροφής διαιρεμένες με το δύο, αφού η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις.

Μάλιστα την Δευτέρα 1 Απριλίου από την Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι την Τρίτη 2 Απριλίου θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε περίπου 300.000 αγρότες.

«Για το αγροτικό πετρέλαιο ξεκινάει η καταβολή της προκαταβολής, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός. Ωστόσο θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής μετά από διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών κατ’ αρχάς και στη συνέχεια με το ΥΠΑΑΤ. Είναι μια διαδικασία που ζήτησαν οι ίδιοι οι αγρότες για να είναι δικαιότερη και πιο διάφανη η κατανομή της επιστροφής του ΕΦΚ, ώστε τα χρήματα να καταλήγουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες», συμπλήρωσε.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 959 της Agrenda

Πάντως, πέρα από την διπλή πληρωμή της Τρίτης, αναμένονται μέσα στον Απρίλιο και οι συνδεδεμένες μαζί με την ειδική βάμβακος, αλλά μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει βάση προγραμματισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου, να έχει ξεκινήσει και η διαδικασία πληρωμής των eco-schemes.

Οι πρώτες πληροφορίες, όπως έχει ήδη γράψει η Agrenda, αναφέρουν ότι στο πρώτο πακέτο των συνδεδεμένων δροµολογούνται σκληρό σιτάρι, βαµβάκι, µαλακό σιτάρι, κριθάρι, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά και κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, καρποί µε κέλυφος και µήλα, ενώ σύµφωνα µε τις διεργασίες στις οποίες προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ λογικά θα περιλαµβάνονται και η βιοµηχανική ντοµάτα, η κορινθιακή σταφίδα, τα πορτοκάλια προς χυµοποίηση, οι σπόροι σποράς και το ρύζι.

Το µεγαλύτερο «στοίχηµα» αφορά την ειδική βάµβακος, που έχει να κάνει µε µεγάλο αριθµό δικαιούχων, τα περισσότερα χρήµατα – περί τα 183 εκατ. ευρώ, αλλά και αυξηµένες δυσκολίες σχετικά µε τα πορίσµατα του ΕΛΓΑ για τις εκτάσεις του θεσσαλικού κάµπου που επλήγησαν από τις πληµµύρες. Εν τω µεταξύ ακούγεται ότι αναµένεται απόφαση µε την οποία θα µειωθεί το απαιτούµενο πλαφόν παράδοσης βάµβακος στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προκειµένου να µην επηρεάσει τη λήψη της ενίσχυσης.

Σχόλια (83)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2024 19:18Αγρότης

Μήπως γνωρίζει κάποιος πότε θα γίνουν οι υπόλοιπες πληρωμές θα γίνουν πριν το Πάσχα η φάγανε τα χρήματα και θα πάει Ιούνιο

Απάντηση

04-04-2024 19:15Δημήτρης Αγγελαινας

Πήρα 27ευρω.Ζητωωωωωωω

Απάντηση

03-04-2024 22:18Αγρότης

Σε ποιες τράπεζες μπήκε η επιστροφή πετρελαίου; εγώ δεν είδα τίποτα σε μενα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-04-2024 19:31Δημήτρης

Που μπορώ να δω αναλυτικά ποια πορίσματα πλήρωσε ο ΕΛΓΑ; Την απόδοσης των δέντρων μου την είχαν κάτω από το μισό από ότι πέρυσι.. Θα μίκρυναν τα δέντρα δεν εξηγείται αλλιώς...

Απάντηση

03-04-2024 18:26Von

2η ημέρα κοροϊδίας ! Πληρωμένα τα πάντα από το Δεκέμβριο του 2023 όταν και μπήκαν οι κουτσουρεμένες κατά 70% επιδοτήσεις ! Δεν έχει μπει ούτε Cent και τα Site όλα έχουν φαγωθεί να γράφουν ότι γίνανε πληρωμές ! Είναι ψέμματα .....Δε ξέρω τι συμφέρουν έχουν για να το λένε αλλά σίγουρα λένε ψέμματα ..

Απάντηση

03-04-2024 15:32Ιασον

Δεν έχω πληρώσει τον ελγα.τα χρήματα θα μπουν στους υπόλοιπους μέχρι Παρασκευή. Εγώ θα τα χάσω που δεν έχω πληρώσει;

Απάντηση

03-04-2024 15:32Savvas

Ευχαριστώ Κούλη για το 1,50 ευρώ το στρέμμα αφού δεν ξέρω τι να τα κάνω! ΜΕΓΆΛΗ ΚΟΡΟΪΔΊΑ!!!

Απάντηση

03-04-2024 14:01Ελένη

Εγώ έτρεξα και δανείστηκα για να πληρώσω την εισφορά στην ώρα μου αλλά δεν μπήκε τίποτα. Τζάμπα υποχρεώθηκα; Αυτοί μας δίνουν προθεσμία για να εισπράξουν αλλά για να πληρώσουν στο περίπου και άμα. Δεν ξέρω σε ποια σοβαρή χώρα γίνονται αυτά...

Απάντηση

03-04-2024 07:00ΓΕΩΡΓΙΑ

ΝΤΡΟΠΗ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ 85 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΔΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Ε.Φ.Κ 87 ΕΥΡΩ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-04-2024 06:51Μαυρος

Ε. Λ Γ. Α (ΕΝΩΣΗ ΛΑΜΟΓΙΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ)

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα