Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πίστωση αποζημιώσεων παγετού 46,2 εκατ. ευρώ, άνω των 70 εκατ. η ουρά για τις 23 Δεκεμβρίου

Χρήματα στους λογαριασμούς τους βλέπουν παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, με την πίστωση της 7ης Δεκεμβρίου για τις ζημιές που άφησε πίσω του ο παγετός της άνοιξης του 2021, να αφορούν σε αρκετές περιπτώσεις στο 100% της αποζημίωσης που προκύπτει από τα πορίσματα του οργανισμού.

pagetos-kalliergeies

4400
18

Η πίστωση ύψους 46,2 εκατ. ευρώ αφορά τόσο στις προκαταβολές 40% που είχαν εξαγγελθεί στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και σε εξοφλήσεις σε περιπτώσεις παραγωγών όπου τα πορίσματα έχουν αναρτηθεί, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει εξόφληση ή μερική αποπληρωμή των εισφορών μέσω της εκχώρησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατες δεσμεύσεις του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να ακολουθήσει και μια δεύτερη πληρωμή εντός του Δεκεμβρίου, στις 23 του μήνα συγκεκριμένα, με την οποία τα στελέχη του ΕΛΓΑ υποστηρίζουν ότι κλείνουν οι εκκρεμότητες αποζημιώσεων που έφερε ο παγετός της άνοιξης του 2021. Ωστόσο, φαίνεται βάσει των ποσών που έχουν ανακοινωθεί ότι πιστώθηκαν πως το υπόλοιπο που μένει ως την εξόφληση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, κάτι που μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες, ενόψει της επερχόμενης δεύτερης πληρωμής αποζημιώσεων. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:Πιστώνει 46,2 εκατ. ο ΕΛΓΑ  για τον παγετό με ουρά ως  την εξόφληση 70 εκατ. ευρώ 


Υπόλοιπα προκαταβολής και εξοφλήσεις περιλαμβάνει η πληρωμή των 46,2 εκατ. ευρώ που προγραμματίζει για την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου ο ΕΛΓΑ, με μια δεύτερη πληρωμή να ακολουθεί στις 23 Δεκεμβρίου και αρκετούς παραγωγούς να εκτιμούν πως τελικά το 100% της εξόφλησης στην πραγματικότητα θα καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς του παγετού της περασμένης άνοιξης. 

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρεται ότι χωρίς την πληρωμή της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου, έχουν καταβληθεί 56,3 εκατ. ευρώ για την προκαταβολή του 40% που είχε εξαγγελθεί. Άρα με πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει πως χρειάστηκαν περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της προκαταβολής του 40%, με δεδομένο ότι μέχρι και σήμερα, αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν λάβει κανένα ποσό αποζημίωσης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται έπειτα από την σημερινή πληρωμή των 46,2 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον ακόμα 70 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου οι ιθύνοντες του οργανισμού να μπορούν να υποστηρίζουν ότι εξοφλήθηκαν οι εκκρεμότητες αποζημίωσης προς τους παραγωγούς. Οι πληροφορίες λένε ότι το ποσό αυτό δεν είναι εύκαιρο στα ταμεία του ΕΛΓΑ, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα ο υπολογισμός των αποζημιώσεων έγινε με τρόπο τέτοιο ώστε η συνολική αποζημίωση να μην αφορά στο 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Όπως μεταφέρει στο Agronews ο Χρήστος Γιαννακάκης, εκ μέρους του ΔΣ του ΕΛΓΑ, η πληρωμή της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου αφορά σε υπόλοιπα προκαταβολής και σε εξοφλήσεις, με βασική προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές προς τον οργανισμό. Στις περιπτώσεις παραγωγών που έχουν κάνει εκχώρηση της ενίσχυσης και άρα έχουν καλύψει το 70% της εισφοράς, τότε η πληρωμή θα προχωρήσει κανονικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «όσοι δεν πήραν μέχρι σήμερα προκαταβολή, θα λάβουν το σύνολο της αποζημίωσης μαζεμένο, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στην επόμενη πληρωμή της 23ης Δεκεμβρίου. Ίσως η πόλη της Νάουσας να μείνει εκτός πληρωμής».

Μέσα σε αυτό το κλίμα σύγχυσης και «εκπτωτικών» πορισμάτων, η γκρίνια στα αγροτικά κέντρα που επλήγησαν από τον παγετό κορυφώνεται. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, γίνεται λόγος για μεγάλο εκνευρισμό και γκρίνιες για αδικίες από πολλούς παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών της Ημαθίας και της Πέλλας, μόλις είδαν τους πίνακες με τα πορίσματα για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της άνοιξης.

Σε επικοινωνία που είχε με την Agrenda ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, μας είπε πως «υπάρχουν και καλά πορίσματα, υπάρχουν όμως και σφαγές, τόσο στα κιλά, όσο και στα ποσοστά». Περιγράφοντας την προσωπική του περίπτωση ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε κτήμα 8,3 στρεμμάτων, με 441 παραγωγικά δέντρα, ποικιλίας Κατερίνα, από το οποίο παρέδωσα 121 κλούβες, που αντιστοιχούν σε μόλις 2,5 τόνους ροδάκινα, μου έβαλαν 40% ζημιά, με αποδοτικότητα 1.900 κιλά το στρέμμα, τη στιγμή που το 90% των δέντρων μου έχει αποδοτικότητα πάνω από 4 τόνους το στρέμμα. Στην ουσία, δεν παίρνω τίποτε. Αυτός που έκανε την εκτίμηση μάλλον δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα».

Ο ίδιος σημειώνει πως ανάλογες αδικίες καταγράφονται και σε άλλα χωριά. «Μίλησα με φίλο μου στο Μακροχώρι, και μου ανέφερε πως σε κάποιες ποικιλίες είναι πολύ καλά, αλλά άλλες τις έχουν πετσοκόψει. Γενικά υπάρχει μια αναστάτωση».

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου για την πληρωμή της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου αναφέρει:

«Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου  του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα. Θ. Λυκουρέντζου, καταβάλλονται την Τρίτη 7η Δεκεμβρίου 2021 46,2 εκατομμύρια ευρώ ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον ‘Παγετό Άνοιξη 2021’, ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο σχεδόν της χώρας, όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021. Η καθυστέρηση της πληρωμής αντί της 3ης Δεκεμβρίου 2021, οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών για  τις αποζημιώσεις του ‘ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021’ έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ 56,3 εκ € .

Η Κυβέρνηση, με δική της νομοθετική πρωτοβουλία, έχει για πρώτη φορά καθορίσει αφενός να πληρώνονται προκαταβολές στους δικαιούχους παραγωγούς μας και αφετέρου να εξοφληθούν πλήρως οι αποζημιώσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Ο ΕΛΓΑ, χάριν της εμπράκτου στήριξης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε θέση να πληρώνει το σύνολο των αποζημιώσεων αμέσως μετά  την αποστολή των πορισμάτων στην Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού και την επεξεργασία τους από τα Πληροφοριακά Συστήματα.

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να πληρώνει και αυτή τη χρονιά, αντίθετα με ό,τι  συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν , σε μία δόση στο 100 % της αξίας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι για οποιαδήποτε άλλες ζημίες».

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

15-12-2021 13:06αγρότης Γ'

Εγώ απο ροδάκινα με υπολογισμένη ζημιά 8000+ ευρώ με βάση του τύπου, είδα μόνο τον Αύγουστο τα μισά και έκτοτε στις άλλες 2 προκαταβολές, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο αν θυμάμαι καλά τίποτα. Τι παίζει; Εκπρόθεσμες οφειλές στον ΕΛΓΑ δεν έχω. Τι παίζει;

Απάντηση

09-12-2021 11:00ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΣ

Είμαι στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΆΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΦΟΡΆ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΑΚΟΜΑ ΤΊΠΟΤΑ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ ΔΕΝ ΦΑΊΝΕΤΑΙ

Απάντηση

08-12-2021 17:21ΣΑΚΗΣ

Εγώ γνωρίζω ότι δεν έχει βγει ακόμα στον ΕΛΓΑ η χθεσινή πληρωμή .. Η τελευταία που δείχνει το site είναι 4/11/2021. Επίσης γνωρίζω ότι σε πρώιμα κερασια με ασφαλιζόμενη αξία 3,000€ έχω πάρει μια φορά 600€ στις 4/11/2021 χωρίς κανένας να ξέρει ποσο % είναι αυτό το ποσο. Επίσης γνωρίζω ότι φέτος έχω πάθει γενικά 12,000€ ζημιά σε ασφαλιζόμενη αξία που με τις αφαιρέσεις γίνεται 6,000-7000€ και βλέπω να μην παίρνω πίσω ούτε το ποσο ασφάλισης του Ελγα που πληρώνω 1,600€ Που πήγαν λοιπόν εκείνα τα 46,2 που θα έδινε χθες ? Εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε πάλι…..

Απάντηση

08-12-2021 16:23Αντωνης

Δεν καταλαβαινω και ας μας εξηγησει καποιος απο την εφημεριδα εαν κανει ερωτηση στον προεδρο του ελγα,αφου εως τον μαρτιο του 2022 μπορουμε να εξοφλεισουμε το οσδε μας οπως προβλεπετε του 2021 εμεις που δεν πηραμε ακομα τιποτα απο ροδακινα στην ημαθια,για να πληρωθουμε κι εμεις στις 23 Δεκεμβριου πρεπει να εχουμε πληρωσει τον ελγα ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-12-2021 14:28Ιωάννης

Ο συνήθως τύπος που έχει η ιστοσελίδα ελγα είναι. Στρεματα×μέση παραγωγή στρεματος εκτιμησεις×ποσοστό ζημίας-μείον 15 ×0,88× τιμή μονάδος προϊόντος ÷δια 100. Απλά ακούστηκε ότι το 15 έγινε 30 αυτό αν κάποιος γνωρίζει.

Απάντηση

08-12-2021 13:12Ιωάννης

Γνωρίζετε ποιος είναι ο τύπος για την αποζημίωση πακέτου? Τελικά είναι μείον 30%η 15%. Αν και κάποιοι λένε ότι θα πληρωθεί το 100% αυτό μπορεί να μας το πει κάποιος που πληρώθηκε και υπολόγισε.

Απάντηση

08-12-2021 13:11Agrotis

Φίλε μου ανήκω στο νομό Λάρισας και εγώ. Πληρωθηκες και τώρα για τα αμύγδαλα; Εγώ είχα πάρει 70€. Στρέμμα για το ένα χωράφι που έχω. Για το άλλο τπτ ακόμη. Και έχω και ροδάκινα που δε πήρα Φράγκο. Δεν ξέρω τι σκατα γίνεται. Μάλλον γτ δε πλήρωσα το έλγα ακόμη δε μου έδωσαν τπτ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-12-2021 21:45ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΟΝΟ 70 ΕΥΡΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ Τ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ 185 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 195 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΑ. ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ ΦΟΥΜΑΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. Η ΨΕΥΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

Απάντηση

07-12-2021 18:42ΜΑΚΗΣ

Μάλλον η μεγάλη πληρωμή βρήκε κίνηση στον δρόμο προς του λογαριασμούς. Δεν την μοιράσατε καλά την πίτα και δεν φτάνουν τα λεφτά ; Τι έγινε πάλι και φέτος ; Δεν φτάνουν τα λεφτά να πληρώσετε τα δικά σας παιδιά ; Νόμος ΑΡΚΑΔΙΑΣ η αλλιώς τα παιδιά του Άγγελο…ου

Απάντηση

07-12-2021 18:30Τσομπανικολιδου Χρυσούλα

ακόμη φράγκο δεν φάνηκε στους λογαριασμούς από τα ελαιόδεντρα φέτος δεν πήραμε ούτε kg λάδι αυτά πού τα ξέσκισε η παγωνιά φέτος τι γίνεται Προσκυνητές Ν.Ροδοπης

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία