BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου η πληρωμή αποζημιώσεων παγετού, υπογραφή Σκυλακάκη για 30 εκατ.

Με μια πληρωμή λίγο πάνω από 50 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται για την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι «κλείνει» για το 2021 τις υποχρεώσεις του απέναντι στους αγρότες σχετικά με τον παγετό της άνοιξης.

Νέα χαλάρωση των capital controls

16216
18

Ωστόσο, τόσο από τα δεδομένα των εκτιμήσεων στα κατά τόπους υποκαταστήματα όσο και από τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων προκύπτει ένα ποσό πάνω από 70 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του συνόλου των παραγωγών.

Σημειώνεται ότι δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο οι παραγωγοί που πήραν τελευταίοι προκαταβολές για τη ζημιές του παγετού, στην πληρωμή δηλαδή που πιστώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί ή οι παραγωγοί βερίκοκων στη Θεσσαλία, ότι θα δουν ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους στην επερχόμενη πληρωμή.

Το ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες αρκετών συντελεστών της παραγωγής, που περιστρέφονται γύρω από τη δυνατότητα του ΕΛΓΑ να διεκπεραιώσει τη διαδικασία -όπως πολλάκις είχε ανακοινωθεί – πριν την αλλαγή του έτους. Κι αυτό γιατί τα ποσά που φέρεται να έχει δεσμεύσει ο ΕΛΓΑ για την επερχόμενη πληρωμή, αφορούν ζημιές που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, τις οποίες η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν έχει ακουμπήσει μέχρι σήμερα. Πάντως, οι πληροφορίες που ήθελαν την προηγούμενη εβδομάδα τα ταμεία του ΕΛΓΑ να είναι μάλλον άδεια, επιβεβαιώνονται από τη σπουδή να μεταφερθούν στον φορέα με υπογραφή Σκυλακάκη, περίπου 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, εν αναμονή της επερχόμενης καταβολής αποζημειώσεων.


Όπως μεταφέρουν στην Agrenda στελέχη του φορέα, ο ΕΛΓΑ εκτιμά πως μόνη εκκρεμότητα μετά και την πληρωμή της 23ης Δεκεμβρίου θα είναι ένα ποσοστό μόλις 10% των παραγωγών που ζημιώθηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς και «δικαιούνται αποζημίωση» - όπως  τονίζουν- την οποία και θα λάβουν στην πληρωμή που θα γίνει τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι παραγωγοί κερασιών σε ορεινές περιοχές, των οποίων το ενδεχόμενο να πληρωθούν ακροβατεί μεταξύ του απίθανου και της υπόσχεσης να βρεθεί άλλος τρόπος αποζημίωσης.

Υπό αυτή την έννοια, πράγματι η τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ, θυμίζει ρουλέτα. Όπου κάτσει η μπίλια, εκεί θα γίνει μια μικρή πληρωμή, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιέργησαν οι πολιτικοί ιθύνοντες του ΕΛΓΑ και της Βάθη τους προηγούμενους μήνες. Για τους υπόλοιπους, ίσως σταθούν πιο τυχεροί στην πληρωμή του Ιανουαρίου, με βασική προϋπόθεση να μπουν λεφτά στους λογαριασμούς τους από το λαχείο του τσεκ, αφού θα πρέπει να έχουν πληρώσει μέχρι τότε τις εισφορές τους στον οργανισμό αποζημιώσεων. 

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

18-12-2021 20:55Αγροτης

Εγω τον ελγα τον εχω αυτοματη εξοφληση απο τις επιδοτησεις.αλλα επειδη ειναι μικρο το ποσο παντα πληρωνομαι στη δευτερη πληρωμη του οπεκεπε.τωρα τι γινεται?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-12-2021 13:39Μαριος

Μετά τα αχλάδια εκεί στον ελγα όλα καλά? Ούτε ένα ευρώ δεν πειραμε ακόμα!

Απάντηση

18-12-2021 11:24γιωργος

Η Πτολεμαΐδα δεν υπάρχει στον χάρτη του ΕΛΓΑ οι βουλευτές των άλλων νομών είναι πιο πονηροί και παραγωγή και αποζημιώσεις διπλά ωφελημένοι. Εμείς μάλλον Γερμανια.

Απάντηση

18-12-2021 10:02Γιώργος

Η Πτολεμαΐδα μάλλον δεν υπάρχει στον χάρτη του ΕΛΓΑ οι βουλευτές των άλλων νόμων πιο πονηροί .

Απάντηση

18-12-2021 07:59MAry

Όσοι από εμάς δεν πληρώσαμε το ελγα έστω σε ποσοστό 80% δε θα πάρουμε ξανά τπτ. Μίλησα χθες με το ελγα της Λάρισας. Αμύγδαλα πόρισμα δε βγήκε αλλά για τα ροδάκινα ναι . Απ' έξω πάλι εγώ γτ το ελγα μου θα εξοφληθεί στις 22 απ' τις επιδοτήσεις. Αυτοί ήθελαν να φαίνεται η πληρωμη του ως τις 15

Απάντηση

18-12-2021 07:27ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΣ

Ρε ΚΟΠΡΌΣΚΥΛΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΔΩΣΤΕ ΧΡΉΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΖΗΜΙΕΣ.....

Απάντηση

18-12-2021 07:20ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Αφού έτσι ήταν πάντα γιατί απορούν μερικοί με τους επαγγελματίες απατεώνες αυτού του τόπου???🤔

Απάντηση

17-12-2021 22:20ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕ ΜΠΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΣ ΣΤΙΣ 7\12. ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΓΙΑ 200 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΑ ΣΤ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-12-2021 21:49Σαββας

Εγώ δεν έχω πάρει καθόλου αποζημίωση από παγετό δεν μάζεψα καθόλου αμύγδαλα φέτος και όμως δεν με βάλανε τίποτε τη πρέπει να κάνω να τους πληρώνω ασφάλεια και αυτοί να με έχουν γραμμένο όρφανι καβαλας

Απάντηση

17-12-2021 21:45Savvas

Γιατί σε άλλους νομούς περνούμε πολλά ευρώ και σε άλλους τιποτα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία