BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Με 300 ευρώ το στρέμμα στήριξη τα μήλα Αγιάς, πιέζουν Βεγόρα, Εορδαία

Την καταβολή ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα, μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί μήλων που έχουν ζημιώθηκαν σοβαρά από τις συνθήκες αγοράς του προϊόντος τον τελευταίο χρόνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γιωργαντάς. Εν τω μεταξύ εντείνονται οι πιέσεις από περιοχές όπου ανθεί η μηλοκαλλιέργεια, όπως της Ανατολικής Εορδαίας και της Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι ανάλογη μέριμνα θα υπάρξει και για άλλες Περιφέρειες, μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία..

wildapples

5571
16

Προς το παρόνι η απόφαση αφορά σε πρώτη φάση τους μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς Λάρισας. Θα επεκταθεί ωστόσο,μετά από σχετική τεκμηρίωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και για τις περιοχές Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας.   

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως ακολούθως:

Γεωργαντάς: Αποζημιώνονται οι μηλοκαλλιεργητές της ΠΕ Λάρισας

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα με άμεση συνέπεια, σημαντική ζημιογόνο επίπτωση για τους παραγωγούς.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο.

Μετά από τις συνεχείς επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους φορείς της περιοχής κατά το τελευταίο δίμηνο του 2022 και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ  και έχοντας παράλληλα λάβει υπ’ όψιν όλα τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 € ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί.

Σημειώνεται ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, ώστε με την ολοκλήρωσή τους, άμεσα, να ακολουθήσουν κατά περίπτωση και οι σχετικές ανακοινώσεις, για τους παραγωγούς στις αντίστοιχες περιοχές.

Άμεσα ανακοινώσεις για στήριξη σε κεράσια και ροδάκινα ζητούν οι παραγωγοί

Να ανακοινωθούν άμεσα τα ποσά για την ενίσχυση των παραγωγών σε όλες τις πληττόμενες περιοχές και για όλα τα προϊόντα (κεράσια, ροδάκινα, μήλα) απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας. Όπως επισημαίνεται, τα προβλήματα στις ανωτέρω καλλιέργειες είναι κοινά παντού και γνωστά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Παράλληλα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στην Λάρισα.

Η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας έχει ως εξής: 

«
Το υπουργείο και η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους και να χρησιμοποιεί τεχνικές διαίρει και βασίλευε! Ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει έως τις 15/12 μέτρα κάλυψης του χαμένου εισοδήματος μηλοπαραγωγών και θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες καλλιέργειες των ροδακίνων, των κερασιών κ.α. μόλις χθες ανακοίνωσε την καταβολή ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα, μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί μήλων της Λάρισας! Σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας.

Εμείς έχουμε να πούμε ότι δεν θα καταφέρουν με τέτοιες τεχνικές να μας χωρίσουν με τους συναδέλφους μας αγρότες και ότι όλοι σαν μια γροθιά θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας! Απαιτούμε να ανακοινωθούν άμεσα μέτρα στήριξης του χαμένου εισοδήματος και για τα ροδάκινα και για τα κεράσια αλλά και για τα μήλα και στις υπόλοιπες περιοχές! Τα προβλήματα στις ανωτέρω καλλιέργειες είναι κοινά παντού και γνωστά στο Υπουργείο.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της περιοχής να συμμετέχουν στην μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στην Λάρισα!

Ακολουθούμε τον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοί μας στην Αγιά της Λάρισας με μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε! Μόνο έτσι θα κερδίσουμε!

Τα αιτήματα μας είναι γνωστά και δίκαια και είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση τους και θα αγωνιστούμε ως την τελική νίκη!

  • Άμεσα ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα αλλά και στα ροδάκινα και κεράσια και στις υπόλοιπες περιοχές. 
  • Άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο στην διάθεση του. 
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του πρόστιμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 λεπτά/Kwh. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειες μας και να συνεχίζουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. 
  • Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ως το 2027 για τα μήλα, τα ροδάκινα και τος καρπούς με κέλυφος».

Σχετική ανακοίνωση του τοπικού βουλευτή Χρήστου Κέλλα αναφέρει: 

«Tην καταβολή μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία και συγκομιδή, καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς στον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα Δευτέρα, σε συνέχεια και των συναντήσεων τους το προηγούμενο διάστημα, για την ενίσχυση των παραγωγών της Αγιάς.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΑΑΤ έλαβε υπόψη του και σχετικές τεκμηριωμένες μελέτες του ΕΛΓΑ που αποδεικνύουν τη σημαντική ζημιογόνο επίπτωση που είχαν εξωγενείς παράγοντες στους παραγωγούς.

Χρήστος Κέλλας

«H κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά αποδεικνύει ότι στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Η σημερινή απόφαση του ΥΠΑΑΤ να ενισχύσει οικονομικά τους μηλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας με 300 ευρώ το στρέμμα, προκαλεί ικανοποίηση, καθώς η χρονιά που έφυγε ήταν από τις δυσκολότερες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Μια σειρά από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης που δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την συγκομιδή, η συρρίκνωση των διαθέσιμων αγορών και η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα δοκίμασαν τις αντοχές των παραγωγών μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέλνει μήνυμα ότι είναι και θα παραμείνει στο πλευρό τους. Με συνεργασία και διάλογο συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ανάλογη οικονομική ενίσχυση, παραγωγών και άλλων προϊόντων, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ευχαριστώ και προσωπικά τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, για τη θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας».

Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη έχει ως εξής:

«Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, με αφορμή την έναρξη αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς μήλων που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, των προβλημάτων στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητημάτων που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως ενημέρωσε τον Βουλευτή ο Υπουργός, η καταβολή de minimis ξεκινά από την ΠΕ Λάρισας όπου υπάρχουν για την ώρα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις πραγματικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία και για άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Από την πλευρά του ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον Υπουργό την πραγματική εικόνα της κατάστασης στην ΠΕ Πέλλας και τη ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ομοειδών προϊόντων και τόνισε πως είναι απαραίτητο η Πέλλα να είναι μέσα στις επόμενες αποζημιώσεις.

Τις επόμενες ημέρες ο Λάκης Βασιλειάδης θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε θεσμικούς φορείς της Πέλλας, για να ενημερωθεί για την πορεία και το εύρος της συλλογής των στοιχείων. Ήδη, όπως τον ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ολοκληρώνεται η συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν τη ζημιά, τόσο από τη ΔΑΟΚ όσο και από ομάδες παραγωγών, και θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες. Ο Βουλευτής ζήτησε ανάλογη έκθεση να εκπονηθεί και από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ».

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

04-01-2023 13:57ΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΑΤΙ Η ΗΜΑΘΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΜΗΛΑ Η ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΜΙΣΟΤΙΜΗΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΛΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ

Απάντηση

04-01-2023 10:03ΑΝΤΩΝΗΣ

Καλώς δώσατε στην Αγια Δώστε Σε όλους τωρα να είσθε δίκαιοι Διαφορετικά θα σας μαυρισουν Και οι δικοί σας .Και καλά θα κάνουν ΛΙΓΟ ΜΙΑΛΟ ΟΡΝΙΑ

Απάντηση

03-01-2023 22:04Σπύρος

Αντί να διαμαρτύρεστε μόνο δεν βγάζετε τρακτέρ και κόσμο να διεκδικήσετε αποζημιώσεις οπως έκαναν οι Αγιώτες που στρίμωξαν κυβέρνηση, υπουργείο, τοπικούς βουλευτές; 4 συγκεντρώσεις με πάνω απο 100 τρακτέρ η κάθε μια 1 συλλαλητήριο στην Αθήνα στο υπουργείο δεκάδες συσκέψεις Να το αποτέλεσμα Ακόμη και σήμερα έχοντας πάρει τα 300€ έκαναν τεράστια συγκέντρωση. Αν περιμένετε να σας τα χαρίσουν θα πάθετε όπως το γνωστό ανέκδοτο με την αλεπού και τον τράγο...

Απάντηση

03-01-2023 21:55Χρυσούλα Λεύκελη

Η Ορεστιάδα του Έβρου μάλλον ανήκει σε άλλο κράτος! Δηλ αν είσαι από το τάδε μέρος είσαι μηλοπαραγωγος, ενώ απ το δείνα είσαι χομπιστας!

Απάντηση

03-01-2023 15:35Η απεγνωσμένη

Ελλάδα είναι σπό Λάρισσα και κάτω.Μην τολμήσουν νσ έρθουν για ψήφους .Φτάνει η Λάρισσα για να βγεί ο Μητσοτάκης σπό την πτώτι Κυριακή.

Απάντηση

03-01-2023 11:26Γεώργιο Γατσουλης

Οι υπόλοιπες περιοχές με λιγότερα στρέμματα γιατί να μην πάρουν ?τα μήλα μέσα στα ψυγεία είναι ακομη

Απάντηση

03-01-2023 09:54Κατσαρός Δημήτρης

Στο δέντρο πρέπει όχι στο στέμμα!!

Απάντηση

02-01-2023 22:18Άλεξ

Και τα ακτινίδια στην Άρτα την ίδια τύχη είχαν...γι'αυτα τίποτα ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-01-2023 21:38Γιωργος

Στα ροδάκινα δώσουν δεν δώσουν την π.......α θα την φάνε εκεί στην ΝΔ........και όχι μόνο στα ροδάκινα σε όλους τους συναδέλφους το λέω.......

Απάντηση

02-01-2023 20:58Κωνσταντίνος

Τά βερίκοκα και τά δαμάσκηνα την ίδια τύχη είχαν

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία