BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης και η Κρήτη

Η έκθεση «Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» φιλοξενείται στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου 'Ο Χρυσόστομος' στα Χανιά (οδός Χάληδων 83) έως τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

amanolhsanagnwstakhskrhth2

51
0

Έντεκα ενότητες, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, χτίζουν την αφήγηση της ζωής και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού, αλλά και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Ο επισκέπτης της έκθεσης έρχεται σε επαφή με την εποχή του ποιητή και τα δραματικά γεγονότα που σφράγισαν την ελληνική ιστορία τον 20ο αιώνα.

Την έκθεση στα Χανιά συμπληρώνουν τρεις ενότητες με θέμα «Ο Αναγνωστάκης και η Κρήτη», με τεκμήρια που συγκέντρωσε ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του Μανόλη Αναγνωστάκη από όλη την Κρήτη. Τα τεκμήρια προέρχονται κατά κύριο λόγο από το αρχείο του ίδιου του ποιητή, όπως το ταξινόμησε ο γιος του Ανέστης. Την εργοβιογραφία του Μανόλη Αναγνωστάκη συμπληρώνουν τεκμήρια από δημόσιες συλλογές, αρχεία, όπως τα ΑΣΚΙ, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη και το Αρχείο ΕΡΤ, ενώ την πρόσληψη του έργου του φωτίζουν κείμενα κριτικών και ομότεχνών του.

Μαθητές και μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου μπορούν να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο της έκθεσης ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η εκπαιδευτικός θεάτρου και συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής Φλώρα Σπύρου μετέφερε ότι στόχος των προγραμμάτων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον ποιητή και το έργο του και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με την εποχή του και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Για τον σκοπό αυτό, ακολουθούνται βιωματικές πρακτικές και θεατρικές τεχνικές όπου τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά, συνδυάζοντας την τέχνη της ποίησης με εκείνη του θεάτρου και δημιουργώντας εικόνες εμπνευσμένες από το ποιητικό έργο του Αναγνωστάκη. “Ξεκινάμε με μια βαλίτσα, που είναι η βαλίτσα του ποιητή και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι διαθέτει ένας ποιητής στις αποσκευές του, ανακαλύπτοντας συγχρόνως ποιος ήταν πραγματικά ο Μανόλης Αναγνωστάκης".



Την έκθεση παρουσιάζουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων 'Ο Χρυσόστομος', ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης.

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 9:00πμ -13:30μμ και 18:00μμ – 21:00μμ
Σαββατοκύριακο: 10:00πμ – 14:00μμ και 18:00μμ – 21:00μμ

Τις ημέρες των αργιών 25 και 26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία