BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Ένας κήπος στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης

Ο σταθμός Ατότσα είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στη Μαδρίτη, από εδώ φεύγουν τα τρένα μεγάλης ταχύτητας AVE προς Βαρκελώνη, Σαραγόσα, Σεβίλη, Μάλαγα, Βαλένθια και Αλικάντε. Μπήκε στη ζωή μας στις 11 Μαρτίου του 2004, καθώς ήταν ο στόχος πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων – της πρώτης μεγάλης κλίμακος επίθεσης στην Ευρώπη – με πολλούς νεκρούς. Κι όμως, υπάρχει ένας θαυμάσιος πλουσιότατος κήπος μέσα στον σταθμό που είναι λόγος επίσκεψής του για όσους βρεθούν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

atocha1

7
0

Εγκαινιάστηκε το 1992, και καταλαμβάνει ένα τμήμα του παλιού σταθμού πριν αυτός επεκταθεί για να εξυπηρετήσει τα τρένα μεγάλης ταχύτητας. Στον κήπο απαντά κανείς 7.000 φυτά, από περισσότερα από 260 είδη του φυτικού βασιλείου!

Στον δενδρολογικό κήπο βρίσκουμε φυτά από τα δάση των τροπικών: αρτόδενδρα και φοινικιές από την Πολυνησία, βασιλικούς φοίνικες και μαόνια από την Κούβα, καουτσουκόδεντρα από τη Βραζιλία, μπανανόδεντρα από τις Φιλιππίνες, αλλά και διατρέχοντες μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης φιαλόσχημους φοίνικες από τις νήσους του Ινδικού και ένα εντυπωσιακό «Δέντρο του Ταξιδιώτη» από τη Μαδαγασκάρη.

Ανάμεσα στα φυτά στο κατώτερο μέρος του κήπου είναι καφεόδεντρα από την Αφρική, κακαόδεντρα από την Κεντρική Αμερική και λουλούδια Ελικώνιας από τη Νότια Αμερική. Σαρκοβόρα φυτά, λουλούδια γνωστά ως «Πτηνά του Παραδείσου» από τη Νότια Αφρική, ακόμη και το διατρέχον κίνδυνο εξαφάνισης φυτό Gingo biloba από την Ιαπωνία.

Λιμνούλες με νούφαρα ήταν το σπίτι πολυάριθμων νεροχελωνών από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, οι οποίες προηγουμένως ήσαν κατοικίδια αλλά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από τους ιδιοκτήτες τους. Βιολόγοι τις περιέσωσαν, και από την άνοιξη του 2018 τις μετεγκατέστησαν σε ένα κοντικό πάρκο άγριας ζωής λόγω του συνωστισμού στις λιμνούλες.

Οι ελικοειδείς περίπατοι και τα πολλά παγκάκια κάνουν τον κήπο στον σταθμό Ατότσα ιδανικό μέρος για να σκοτώσει κανείς την ώρα του ή να χαλαρώσει με έναν καφέ ή ένα βιβλίο. Η πυκνή βλάστηση είναι μια θαυμάσια απόδραση από το χάος της Μαδρίτης. Η ηρεμία είναι τέτοια που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μέσα σ' έναν πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό, περιτριγυρισμένος από κόσμο που τρέχει να προλάβει τα τρένα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία