Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μείωση 5% στις προσφορές τρακτέρ στα Σχέδια Βελτίωσης

Οι αξιολογητές και οι γνωμοδοτικές επιτροπές εφαρμόζουν, διορθωτικά στο σύνολο των γεωργικών ελκυστήρων μείωση 5% επί της χαμηλότερης προσφοράς που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος δικαιούχος με την αίτηση στήριξης στα πλαίσια των Σχεδίων Βελτίωσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

mixan

Γιώργος Κοντονής

96
6

Σύμφωνα με το αιτιολογικό, η απόφαση αυτή ελήφθη, στο πλαίσιο της αρχής της οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο των Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3,

Θέμα: Εγκύκλιος 7η: Έλεγχος του εύλογου κόστους στις δαπάνες γεωργικών ελκυστήρων. Σχ. έγγραφα:

 1. Η με αριθ. πρωτ. 13158/28-11-2017 (Β’ 4302) Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
2.Η με αριθ. πρωτ. 13849/14-12-2017 (Β’ 4543) Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

Α. Βάσει της αρχής της οικονομίας, η χρηματοδότηση έργων της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στις χαμηλότερες διαθέσιμες τιμές για τις απαιτούμενες προδιαγραφές

1 . Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 13849/2017 (Β’ 4543) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Mέτρο 4, Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, οι επενδύσεις κρίνονται επιλέξιμες όταν, μεταξύ άλλων έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης σύμφωνα το άρθρο 13 της υπ’ αριθ. 13158/2017 (Β’ 4302) υπουργικής απόφασης (άρθρο 8 παρ. 1.3). Με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 13158/2017 (Β’ 4302) υπουργική απόφαση, που καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής των Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, τα όργανα που εμπλέκονται στις διαδικασίες αξιολόγησης, έγκρισης, πιστοποίησης της ορθής εκτέλεσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, καταβολής της στήριξης και ελέγχου, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο, δύνανται να ελέγχουν με κάθε πρόσφορο μέσο το εύλογο κόστος υλοποίησης των επενδυτικών δαπανών (άρθρο 13 παρ. 9). Κατά το στάδιο των αξιολογήσεων των επενδυτικών σχεδίων η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Π.Α.Α., διενεργώντας δειγματοληπτικό έλεγχο, διαπίστωσε προβλήματα στην τεκμηρίωση του εύλογου κόστους για τις δαπάνες των γεωργικών ελκυστήρων. Κατόπιν τούτου, διενεργήθηκε εξειδικευμένη έρευνα αγοράς με συλλογή στοιχείων από τους επισήμους εθνικούς τιμοκαταλόγους .

Στο πλαίσιο της αρχής της οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο των Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3, οι αξιολογητές και οι γνωμοδοτικές επιτροπές εφαρμόζουν, διορθωτικά στο σύνολο των γεωργικών ελκυστήρων μείωση 5% επί της χαμηλότερης προσφοράς που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος δικαιούχος με την αίτηση στήριξης.

Β. Η παρούσα καταργεί την με αριθ. πρωτ. 1942/12.3.2019 εγκύκλιο

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου για την εγκύκλιο για τα Σχέδια Βελτίωσης

Υπεγράφη η νέα εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κων/νου Μπαγινέτα, για τα Σχέδια Βελτίωσης, με την οποία ξεπαγώνει το υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο προβλέπει τη συγχρηματοδότηση των επαγγελματιών αγροτών καθώς και των συλλογικών τους σχημάτων, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης  ύψους 316 εκ. ευρώ.

Τα Σχέδια Βελτίωσης, ένα μέτρο με αυξημένη χρηματοδοτική και αναπτυξιακή βαρύτητα, βρισκόταν εδώ και περίπου ένα χρόνο σε απόλυτη στασιμότητα, λόγω ατέρμονων και επαναλαμβανόμενων αστοχιών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

 Τα λάθη αυτά, τόσο στο σχεδιασμό του μέτρου όσο και στην εφαρμογή του, είχαν ως αποτέλεσμα να σπαταληθεί ένας ολόκληρος χρόνος από  την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων στήριξης τον Οκτώβριο του 2018 έως σήμερα, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

 Με την έκδοση της νέας εγκυκλίου, προχωρά άμεσα η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, με μείωση 5% επί της χαμηλότερης προσφοράς που έχει προσκομίσει ο υποψήφιος δικαιούχος και ξεπαγώνει επιτέλους η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών και των εγκρίσεων, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ. 

 
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2019 15:26Χρηστος

Καλή η εγκύκλιο που βγήκε είναι ένα βήμα αλλά οι αξιολογητές δεν μπορούν ακόμα να οριστικοποιήσουν κανένα φάκελο για να προχωρήσει η αξιολόγηση .

Απάντηση

04-10-2019 15:25Χρηστος

Καλή η εγκύκλιο που βγήκε είναι ένα βήμα αλλά οι αξιολογητές δεν μπορούν ακόμα να οριστικοποιήσουν κανένα φάκελο για να προχωρήσει η αξιολόγηση .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία