Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Έως 15 Δεκεμβρίου κλείνουν εγκρίσεις στα Σχέδια Βελτίωσης

Εντολή στους εκπροσώπους των περιφερειών για τους επόμενους δύο μήνες να ασχοληθούν μόνο με τα Σχέδια Βελτίωσης και όλες οι εγκρίσεις να έχουν βγει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, έδωσαν οι διαχειριστικές αρχές και η γενική γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Παρασκευής κατά την τρίωρη τεχνική συνάντηση για τα διαρθρωτικά προγράμματα στα κεντρικά της ΕΥΔ ΠΑΑ.

Kaxrimanis-Voridis

Γιώργος Κοντονής

148
4

Ο  προϊστάμενος των διαχειριστικών αρχών, Νικόλαος Μανέτας πρότεινε όλα τα κονδύλια από το Μέτρο Δασική Οδοποιία που έχουν οι περιφέρειες να μεταφερθούν στα Σχέδια Βελτίωσης όπως και από εγγειοβελτιωτικά που δεν έχουν προχωρήσει. Άλλωστε, όπως τόνισε, θα πρέπει όλοι οι αγρότες να έχουν ολοκληρώσει το Σχέδιο Βελτίωσης έως το τέλος του 2023, καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει γέφυρα λόγω των περικοπών της ΚΑΠ και έτσι οι περιφέρειες θα πρέπει «να αναλάβουν την ευθύνη των απεντάξεων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των διαχειριστικών.

Να επισπεύσουν την εφαρμογή των Μέτρων οι Περιφέρειες ζήτησε ο προϋστάμενος της ΕΥΔ ΠΑΑ, Νικόλαος Μανέτας.


«Μόνο τα Σχέδια Βελτίωσης στο μυαλό σας. Τέλος. Τελεία» ανέφερε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας στους εκπροσώπους των Περιφερειών, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ερχόμενη ΚΑΠ και τα λιγοστά κονδύλια των Προγραμμάτων. «Αν έχουμε 3,5 δις και το 1,2 δις πάει στην εξισωτική, όπως αντιλαμβάνεστε για τα άλλα μέτρα η πίεση είναι μεγάλη», είπε ενώ πρόσθεσε ότι για την ερχόμενη περίοδο αντί για 65 δράσεις που έχουν προβλεφθεί στα Προγράμματα 2014-2020, θα προγραμματίσει για 10 στοχευμένες.

Πληρωμές μέσα στο Νοέμβριο για το 4.2.1 «Μεταποίηση»

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα άλλων Μέτρων, για το 4.2.1 «Μεταποίηση σε γεωργικά προϊόντα» αναφέρθηκε ότι θα ξεκινήσουν οι πληρωμές αρχές του Νοεμβρίου καθώς οι εντάξεις έχουν ολοκληρωθεί ενώ απομένει η εξέταση κάποιων ενστάσεων.

Επιπλέον, όλα τα κονδύλια από τη μικρή Μεταποίηση που έχει εκδοθεί περιφερειακά προτάθηκε να μεταφερθούν στις δράσεις μεταποίησης των Leader ώστε να καλυφθεί η ζήτηση που σε κάποιες περιπτώσεις είναι τριπλάσια των προσφερόμενων κονδυλίων. «Δεν χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν διπλούς φακέλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανέτας.

Δεν είναι δυνατόν να κάνει ο ΟΓΑ 1,5 χρόνο για να δώσει βεβαιώσεις για την ασφάλιση των Νέων Αγροτών επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της ΕΥΕ ΠΑΑ, Παναγιώτα Πυριοβολή ανέφερε ότι αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμα το Μέτρο 4.1.2 που αφορά τα αρδευτικά έργα από αγρότες (παρακλάδι των Σχεδίων Βελτίωσης) αλλά και το Μέτρο 16.2 που θα καλύψει τις επενδυτικές δαπάνες για όσους ενταχθούν στη «Συνεργασία».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης μαζί με τον γενικό γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα

Παρών, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόταση για την κάλυψη των χρεών των ΤΟΕΒ με δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών σε συνδυασμό με επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά.

Να σημειωθεί εδώ, ότι πριν το τέλος της συνάντησης, το παρών έδωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης ο οποίος κάλεσε σε επιτάχυνση των διαδικασιών για όλα τα Μέτρα των Προγραμμάτων.


Η τεχνική συνάντηση διήρκησε περίπου 3 ώρες και αφορούσε τα εκχωρημένα Μέτρα των Προγραμμάτων στις Περιφέρειες.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

18-10-2019 14:18Νέος Αγρότης

Δηλαδή για να καταλάβουμε. Σε τρία χρόνια τα μπουμπούκια που την πάτησαν και μπήκαν στα Σχέδια Βελτίωσης πρέπει να έχουν πληρώσει από 100.000-150.000 ευρώ διαφορετικά απεντάσσονται. Πάλι καλά δεν μπήκα σε αυτό το πρόγραμμα. Πολύ καλό ανέκδοτο. Νέος αγρότης είμαι και ένα έχω να πω. Πήγα για δάνειο αξίας 30.000 ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το Cosme και το Microfinance γιατί στο ΤΕΠΙΧ 2 δεν εντάσσεται η πρωτογενή παραγωγή. Και ενώ τα δάνεια είναι εγγυημένα από το Ευρωπαϊκό ταμείο Επενδύσεων. Εδώ ζητάνε εγγυητή για το 100% του δανείου. Εγγυητική στο 60% του δανείου και στην καλύτερη περίπτωση 30% και υποθήκη για ακίνητα στο 125% του δανείου. Δηλαδή για 30.000 ευρώ θα πρέπει να βάλετε στην χειρότερη περίπτωση 18.000 ευρώ από την τσέπη σας για να πάρετε δάνειο 12.000 και να σας τα τοκίσουν με 9% τα ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ όταν οι καταθέσεις μας τοκίζονται με 0,05%. Και για 30.000 ευρώ δάνειο αυτοί ζητάνε τζίρο 100.000 ευρώ. Αν μου βρείτε νέο αγρότη όπως διαφημίζεται στην τηλεόραση με ένα στρέμμα να βγάζει 100.000 τζίρο και τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις τότε κάποιο άλλο επάγγελμα κάνει. Κατά τα άλλα θέλουμε ανάπτυξη. Αλλά επιδοτείται η μεταφορά επιβατών στο Διάστημα τουλάχιστον.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία