Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μέχρι 31 Οκτωβρίου η αίτηση πληρωμής για το Μέτρο 4.2

Την παράταση της πρώτης αίτησης πληρωμής μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και τη δυνατότητα στους δικαιούχους να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κεφάλαια που είχαν δεσμεύσει για την επένδυσή τους με σκοπό να καλύψουν άλλες δαπάνες χωρίς να μειώνεται αναλογικά ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της αίτησης στήριξης, περιλαμβάνει η σειρά 8 διευκολύνσεων για τα Μέτρα 4.2.1 και 4.2.2 «Εμπορία-Μεταποίηση» που πήρε υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

4952695_MV

1259
1

Μέσα στις διευκολύνσεις, περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του ελάχιστου ποσοστού επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης για την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής από 25% σε 15%. Σημειώνεται εδώ, πως ο δικαιούχος μπορεί επίσης να επιλέξει να μην διαθέσει τα ίδια κεφάλαια εντός ενός έτους από την ημερομηνία ένταξης των επενδύσεων στο πρόγραμμα ως όφειλε, αλλά την υποχρέωση της κατά προτεραιότητας ανάλωσής τους.

Ειδικότερα, με την αριθ. 606/133751/25.05.2020 Υπουργική Απόφαση θεσπίζεται μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19, οι οποίες προβλέπουν:

  1. Την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων πληρωμής, καθώς και των αντίστοιχων αιτήσεων τροποποίησης των επενδυτικών σχεδίων.
  2. Την παροχή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για την αποστολή του φυσικού φακέλου των αιτημάτων πληρωμής από τους επενδυτές στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
  3. Τη μείωση του ελάχιστου ποσοστού επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης για την υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής από 25% σε 15%.
  4. Τη παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης πρώτης πληρωμής των δικαιούχων έως 31-10-2020.
  5. Τη δυνατότητα της μη διάθεσης των ιδίων κεφαλαίων στο σύνολό τους εντός ενός έτους από την ημερομηνία ένταξης των επενδύσεων στο πρόγραμμα, αλλά με την υποχρέωση της κατά προτεραιότητας ανάλωσής τους.
  6. Τη μη απαίτηση διενέργειας επιτόπιων ελέγχων από τις αρμόδιες Επιτροπές για τις πρώτες ή ενδιάμεσες αιτήσεις πληρωμής που έχουν ήδη υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν κατά την περίοδο που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, εφόσον η αιτούμενη προς καταβολή δημόσια ενίσχυση αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά το 50% του εγκεκριμένου, και την απευθείας εκκαθάριση και πληρωμή τους.
  7. Τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για τις περιπτώσεις τελικής πληρωμής ή αίτησης πληρωμής που υπερβαίνει το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
  8. Τη δυνατότητα, κατά την περίοδο από την έναρξη εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, της ανάληψης ή μεταφοράς χρηματικών ποσών από τον διακριτό λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων για άλλο σκοπό, χωρίς να μειώνεται αναλογικά ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της αίτησης στήριξης, εφόσον υπάρχει απόλυτη συνάφεια της παραπάνω ενέργειας με την λειτουργική ή εμπορική διευκόλυνση της επιχείρησης και τα ποσά αυτά αναπληρωθούν εντός του 2020.
Σε δήλωσή του ο κ. Βορίδης επισημαίνει τα εξής: «Με τις διατάξεις αυτές, οι οποίες εδράζουν στην ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, επιχειρείται η ενθάρρυνση των επενδυτών να υλοποιήσουν τις εγκεκριμένες επενδύσεις τους σε μια δύσκολη περίοδο και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην σταδιακή αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος, την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την τόνωση της απασχόλησης»
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-05-2020 20:48Αντώνης Παλαιολόγος

κ. Υπουργέ , όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναμονή πλέον των δύο χρόνων από την 1η Πρόσκληση της δράσης 4.2.1 , του Μέτρου 4. " ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ " ΠΑΑ 2014-2020 , ( 63 ) παραδεκτά επενδυτικά σχέδια, - μη ενισχυόμενα προς το παρόν λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πιστώσεων, για τα οποία μία πρόχειρη εκτίμηση επί της δημόσιας ενίσχυσης, η αναλογούσα πίστωση ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους για τόνωση της ανάπτυξης στον τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Κάτι πρέπει να γίνει και γι' αυτούς, τους εν δυνάμει επενδυτές !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία