Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μέχρι 3.100 ευρώ ανά κιλοβατώρα επιδότηση φωτοβολταϊκών

Στάγδην άρδευση έως 410 ευρώ το στρέμμα, γεννήτριες πετρελαίου έως 6.000 ευρώ, γεωτρήσεις από 2.800 ευρώ και φωτοβολταϊκά έως 3.100 ευρώ ανά kW περιλαμβάνει στις επιλέξιμες δαπάνες το Μέτρο 4.1.2 για επενδύσεις στα ολοκληρωμένα αρδευτικά συστήματα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

fotovoltaika-ardeusi

Γιώργος Κοντονής

222
10

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση( διαθέσιμη εδώ), αιτήσεις στο πρόγραμμα που αναμένεται να ανοίξει εντός του έτους, μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η επιδότηση φτάνει το 80% των δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα και το 85% για τις συλλογικές επενδύσεις. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δε μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις:
α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
β) Τα 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις.
Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως για τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δε μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.

 

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται:

  1. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος:

1.1. Υποκατηγορίες επενδύσεων. 1.1.1. Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους). 1.1.2. Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.) που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης ή/και με μεταφορά νερού από αδειοδοτημένα σημεία υδροληψίας.

1.1.3. Μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό). 1.1.4. γεωργία ακριβείας. Περιλαμβάνει ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού. Για τον εξοπλισμό αυτό, με την αίτηση στήριξης υποβάλλεται μελέτη εγκατάστασης του εξοπλισμού και με την αίτηση πληρωμής μελέτη εφαρμογής του.

 

  1. Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις

2.1. Υποκατηγορίες επενδύσεων: 2.1.1. Γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας, υδρομετρητής) και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο). 2.1.2. Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών (ενδεικτικά: αλλαγή αντλίας, γεννήτριας, ηλεκτρολογικού πίνακα, εγκατάσταση υδρομετρητή). 2.1.3. Δεξαμενές (χωμάτινες, μεταλλικές, κ.λπ.) που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.

 

2.2. Προϋποθέσεις, περιορισμοί και όροι που έχουν εφαρμογή και απαιτούνται για τη στήριξη των επενδύσεων κατά την ηλεκτρονική υποβολή (εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά): 2.2.1. Για να ενισχυθούν οι δαπάνες κατασκευής και εξοπλισμού γεώτρησης/πηγαδιού (υποκατηγορίες επενδύσεων 2.1.1 και 2.1.2) προσδιορίζεται το σημείο υδροληψίας με συντεταγμένες και το υπόγειο υδατικό σύστημα που το εξυπηρετεί. Ειδικότερα, για την κατασκευή γεώτρησης/πηγαδιού (υποκατηγορία 2.1.1), πρέπει η κατάσταση των υδάτων του υπόγειου υδατικού συστήματος που εξυπηρετεί το σημείο υδροληψίας να έχει χαρακτηριστεί ως «καλή» για ποσοτικούς λόγους.

Ύψος επιδότησης: 


Εύλογο κόστος:


Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2020 20:12Διονύσης Γιατρας

Ενδιαφέρομαι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκόν στην ορεινή Ζάκυνθο επικοινωνήστε μαζί μου ευχαριστώ πολύ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-10-2020 10:50ΑΡΓΥΡΩ ΑΡΚΟΥΛΑΚΗ

Για ανανεωση γεωτρησης παιριλαμβανεται στο μετρο.Και που μπορω να κανω αιτηση. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση

11-10-2020 09:31Σωτήρης Στεργίου

Ενδιαφέρομαι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Συστημάτων στην περιοχή Κρήνη Τρικάλων Πού να απευθυνθώ ευχαριστώ.

Απάντηση

09-10-2020 20:57Αλεξάνδρα Κελέκου

Ενδιαφέρομαι για εγκατάσταση φωτοβολταικων σε 6 στρέμματα στην Κορινθία. Που μπορώ να κάνω αίτηση? Ευχαριστω

Απάντηση

08-10-2020 16:23Παγωνιδης

Ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα

Απάντηση

08-10-2020 06:16Ευθυμιος

Ενδιαφερωμαι για το προγραμμα

Απάντηση

07-10-2020 17:12Αγγελάκης χ ιωαννης

Ενδιαφέρομαι για τα προγραματα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-10-2020 15:58Χαράλαμπος

θα ηθελα να μαθω γι αυτον τον αναπτυξιακό νομο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία