Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πρόγραμμα δάσωσης αγροτικών γαιών εξετάζεται στο νέο ΕΣΠΑ

Η ακύρωση των προκηρύξεων για τις δράσεις Δάσωσης Γαιών (Μέτρα 8.1 και 8.2) για χάρη των ενισχύσεων του κορωνοϊού, άφησε ξεκρέμαστους χιλιάδες αγρότες που προέβησαν σε προεργασίες ένταξης στρεμμάτων σε συνεργασία με εκατοντάδες φυτωριούχους της χώρας, καθώς το μέτρο αφορούσε σε 108 δενδρώδεις καλλιέργειες.

2_12-13_karydies_2

Γιώργος Κοντονής

3005
4

Τώρα, οι αρχές φέρονται να εξετάζουν τη µεταφορά των συγκεκριμένων δράσεων από τα Προγράµµατα στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσει να «σωθεί» κάτι, έστω και με μία μικρή πρόσκληση μέσα στο έτος.  

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda η µετακίνηση του Κωνσταντίνου Σκρέκα στην ηγεσία του ΥΠΕΝ διευκολύνει ακόµα περισσότερο τα πράγµατα, καθώς ο ίδιος από τη θέση του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ είχε ξεκινήσει τις σχετικές διερευνητικές επαφές. Αν πραγµατοποιηθεί αυτό, περί τα 300 εκατ. ευρώ θα απελευθερωθούν από τα Προγράµµατα της νέας περιόδου για άλλες δράσεις, ενώ, µε το θεσµικό πλαίσιο για τις ∆ασώσεις σχεδόν έτοιµο, δεν αποκλείεται να τρέξει µία πρόσκληση την τρέχουσα διετία µέσω του ΕΣΠΑ. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κανονιστικό πλαίσιο των Ταµείων που βρίσκεται υπό την οµπρέλα του ΕΣΠΑ, ενώ, όπως λένε οι έχοντες γνώση των πραγµάτων στην Αgrenda, αυτό θα λύσει και τα χέρια των διαχειριστικών αρχών του ΠΑΑ σχετικά µε ορισµένους περιβαλλοντικούς δείκτες απόδοσης που θα πρέπει να ικανοποιήσουν.

Υπενθυµίζεται ότι τα Μέτρα 8.1 και 8.2 που αφορούσαν τις ∆ασώσεις αγροτικών γαιών δεν έτρεξαν τελικά στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο, καθώς τα κονδύλια τους µεταφέρθηκαν σχεδόν εξολοκλήρου στην έκτακτη ενίσχυση του ελαιολάδου στα πλαίσια του Μέτρου 21. Το Μέτρο 8.2 «Ενίσχυση για γεωργοδασοκοµικά συστήµατα» άλλωστε απαιτεί και την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, κάτι που είναι προφανές δεν µπορεί να γίνει σύντοµα. Από την άλλη το Μέτρο 8.1 «∆άσωση και δηµιουργία δασικών εκτάσεων», είχε σχεδιαστεί για να καλύψει περί τα 44.000 στρέµµατα γης, µε δικαιούχους αγρότες που θα λάµβαναν πριµ συντήρησης των εκτάσεων και την κάλυψη των εξόδων για τις νέες φυτεύσεις. Στο κείµενο για την ακύρωση του Μέτρου αναφέρεται: «Μεταφορά  πόρων  από  το  Μ8.1  «∆άσωση  και  δηµιουργία  δασικών  εκτάσεων»,  µε η υλοποίηση  της  δράσης  για  νέα  δάσωση  γεωργικών  γαιών,  µε  εξοικονόµηση  50  εκατ.  ευρώ. ∆ιατηρούνται  στο  παρόν  υποµέτρο  µόνο  οι  πόροι  που  επαρκούν  να  καλύψουν  τις ανειληµµένες  υποχρεώσεις  του  προγράµµατος.    Η  διάρκεια  της  στήριξης  είναι  κατά  το µέγιστο  12  χρόνια.  Η  δάσωση  θα  αφορούσε  γεωργικές  γαίες.  Άργησε  εξαιρετικά  η προκήρυξη των νέων δράσεων του υποµέτρου λόγω διοικητικών προβληµάτων. Το µέτρο θα σχεδιαστεί εκ νέου την επόµενη προγραµµατική περίοδο, εφόσον δικαιολογείται σχετική ανάγκη από τη SWOT ανάλυση. Τα εκτάρια που είχαν προγραµµατιστεί για τη νέα δράση εγκατάστασης αφορούσαν 4.416 εκτάρια.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

14-01-2021 19:49Αρισταρχος

Το δουλεμα και η παπαντζα παει συνεφο.

Απάντηση

13-01-2021 19:48Γρηγορης

Οταν το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΑ που διανύουμε, το πρόγραμμα μετάβασης, το επόμενο ΠΑΑ και ΕΣΠΑ που ετοιμάζεται στηριζεται στη μειωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της βιοποικιλοτητας ακόμη σκεφτόμαστε αν πρέπει να ανοίξει το σπουδαιότερο μέτρο 8 που θα δώσει παράλληλα στους αγρότες εισόδημα και αξιοποίηση των οριακων γαιών;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία