Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Περιθώριο χρόνου για πρώτο αίτημα πληρωμής στα Σχέδια Βελτίωσης

Παράταση στο 12µηνο που έχουν στη διάθεσή τους οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης ώστε να ξεκινήσουν την υλοποίηση της επένδυσής τους, δροµολογούν οι διαχειριστικές αρχές.

137075399_3754903561238401_5813398610485089079_o

Γιώργος Κοντονής

101
4

Την ίδια ώρα, λίγοι είναι οι αγρότες που έχουν δει το χρώµα του χρήµατος αναλογικά µε τα αιτήµατα πληρωµών που έχουν κατατεθεί στο ΠΣΚΕ, ενώ, όσοι τρέχουν µικρού προϋπολογισµού Σχέδια, βρίσκονται αντιµέτωποι µε το «πάγωµα» των επιτόπιων ελέγχων.

Ειδικότερα, όταν ένας δικαιούχος για παράδειγµα έχει στα χέρια του έγκριση για 80.000 ευρώ επένδυση και µόνο τα τιµολόγια του τρακτέρ φτάνουν τα 50.000 ευρώ, ξεπερνά έτσι το 50% της δαπάνης και δεν εξαιρείται από τους επιτόπιους ελέγχους. Αυτοί οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιµένουν έως και 3 µήνες από την «άρση των περιοριστικών µέτρων για την πανδηµία του κορωνοϊού», για να έρθει ο έλεγχος στην εκµετάλλευσή τους όπως αναφέρει το θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου.

Όσον αφορά τώρα τους άλλους δικαιούχους, που το αίτηµα πληρωµής τους δεν ξεπερνά το 50% της συνολικής δαπάνης, πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι οι εκταµιεύσεις προχωρούν κανονικά αλλά όχι µε τον ρυθµό που θα ήθελε η αγορά. Ειδικότερα, µε τη διαδικασία αιτηµάτων πληρωµής να είναι ανοιχτή από τον περασµένο Σεπτέµβριο, µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου είχαν υποβληθεί αιτήµατα για 8,38 εκατ. ευρώ εκταµιεύσεις, εκ των οποίων µόλις το 26,73% είχε αξιολογηθεί από τις Επιτροπές των ∆ΑΟΚ ώστε να πάει προς πληρωµή στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αντίθετα, η κατάσταση µε τις προκαταβολές ήταν καλύτερη: Από τα 10,58 εκατ. ευρώ που είχαν αιτηθεί οι αγρότες, τα 8,45 εκατ. είχαν αξιολογηθεί. Σηµειώνεται εδώ πως σύµφωνα µε στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ∆εκέµβριο έως σήµερα, έχουν εκταµιευθεί γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ για πληρωµές/προκαταβολές Σχεδίων Βελτίωσης σε 65 δικαιούχους. «Σταγόνα» σε σύγκριση µε το σύνολο των 10.000 δικαιούχων µε εγκριµένες επιδοτήσεις δηµόσιας δαπάνης 584,71 εκατ. ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς ότι µιλάµε για µία προκήρυξη που βγήκε προ 3-4 ετών.

Ανοίγει ξανά το θέµα επιλαχόντων

Εν τω µεταξύ, τα χρήµατα που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών από τη µεταβατική ΚΑΠ (σύνολο ευρωπαϊκών πόρων 1,6 δις για τα έτη 2021-2022) έχουν ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, µε τους Περιφερειάρχες να πιέζουν µε κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο για το αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από το κοινοτικό πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Παράταση προθεσμιών για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων LEADER

Εν τω μεταξύ, με σχετική υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση έως τρεις μήνες έπειτα από τη λήξη των έκτακτων μέτρων προστασίας που ισχύουν στην εκάστοτε Περιφερειακή Ενότητα στους δικαιούχους του Υπομέτρου 19.2  προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδυτικές δράσεις.

 Με αυτή την παράταση διευκολύνονται οι δικαιούχοι σε μια σειρά από στάδια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, όπως η τροποποίηση τεχνικών Δελτίων Πράξεων, στην αίτηση προκαταβολής του δικαιούχου, στην αίτηση πληρωμής του δικαιούχου και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης του Φορέα ή της επιχείρησης

Επιπροσθέτως,  με την παράταση διασφαλίζονται  η απορροφητικότητα της δημόσιας ενίσχυσης και η αποφυγή απώλειας κρίσιμων ενωσιακών πόρων, ενώ συνεχίζεται η εύρυθμη υλοποίηση των επενδύσεων του Υπομέτρου 19.2.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2021 13:21Filippas

Με της ένστασης τι γίνεται ???δικαιωθήκα πήρα προφορική έγκριση αλλά σιωπή ιχθύος μέχρι σήμερα !!! Ελλάς το μεγαλείο σου περασαν 3 χρόνια εεεε

Απάντηση

20-01-2021 11:19Κώστας Κωνσταντινίδης

Οι νέοι αγρότες του '17 ποτέ θα πληρωθούν την Β δόση τελείωσα και με το σεμινάριο και περίμενα τον έλεγχο ούτε αυτός φάνηκε γνωρίζετε κάτι ποτέ θα πληρωθούμε

Απάντηση

20-01-2021 09:57ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

Το πιο απλό που μπορούν να κάνουνε είναι να βάλουν τους εγκεκριμένους που θέλουν να υλοποιήσουν το σχέδιο, να υπογράψουνε συμβάσεις. Τα χρήματα από όσους αποφασίσουν ότι δεν θα προχωρίσουν τελικά στο σχέδιο μπορούν να δοθούν για τους επιλαχόντες. Έτσι όπως προχωράμε τώρα δεν θα απορροφηθούν ούτε τα χρήματα που έχει ήδη το πρόγραμμα.

Απάντηση

20-01-2021 09:38Κουτζάς Αλέξανδρος

Κ. Κοντονή δεν υπάρχει απαγορευτικό επιτοπίων ελέγχων για όσα αιτήματα ξεπερνούν το 50% της συνολικής δαπάνης, όπως γράφετε στο άρθρο σας. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κανονικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Παρακαλώ να το διασταυρώσετε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία