BACK TO
TOP
Προγράμματα

Οι µετακινούµενοι κτηνοτρόφοι και το πριµ των 61 ευρώ για κάθε ζώο

∆ύο από τις δράσεις που προτείνει η Κοµισιόν για το νέο πρασίνισµα των άµεσων ενισχύσεων είναι η διατήρηση καλών συνθηκών σταβλισµού και η επιδότηση των µετακινούµενων κτηνοτρόφων.

42-43_pin_b

Γιώργος Κοντονής

205
3

Οι µετακινούµενοι  κτηνοτρόφοι και το  πριµ των 61 ευρώ για  κάθε ζώο με τη μορφή  της άμεσης ενίσχυσης

Και τα δύο αυτά µέτρα, είχαν προβλεφθεί προς προκήρυξη στα πλαίσια του τρέχοντος Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η βελτίωση στάβλων ακυρώθηκε λόγω «κολληµάτων» µε τον κτηνίατρο εκτροφής και το δεύτερο µέτρο λόγω έλλειψης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Ωστόσο πλέον, µπορούν και τα δύο παραπάνω προγράµµατα να επανασχεδιαστούν και να προκηρυχθούν στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων.  Υπενθυµίζεται πως η δυνατότητα πριµοδότησης στα πλαίσια της βελτίωσης στάβλων έδινε 61 ευρώ ανά ζώο ετησίως για πέντε χρόνια ώστε να µειώσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι την πυκνότητα του

ζωικού τους κεφαλαίου κατά 30% κρατώντας και λίγο πρωτόγαλα για τα νεογέννητα. Γενικότερα, το Μέτρο αυτό, ενισχύει συγκεκριµένες δεσµεύσεις για την καλή µεταχείριση των ζώων, στα πρόβατα και στις αίγες, σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα (Welfare Quality, 2009). Οι δεσµεύσεις αυτές αφορούν παρεµβάσεις σε διατροφή, σταβλισµό, υγεία και εκδήλωση χαρακτηριστικών φυσιολογικής συµπεριφοράς των ζώων. Οι δεσµεύσεις που είχαν προβλεφθεί και τα ποσά ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα περιελάµβαναν:

  ∆ιαµόρφωση κελιών γαλουχίας και αρσενικών γεννητόρων πριν από την αναπαραγωγική περίοδο, καθώς και ειδικών χώρων για τον προγραµµατισµών συζεύξεων.  Μετατροπές στις υπάρχουσες σταβλικές εγκαταστάσεις και µείωση της πυκνότητας των ζώων. Για τα κελλιά αυτά απαιτούνται 3 τ.µ/ζώο και οµάδες των 5-6 ζώων σε µακριά απόσταση από τα θηλυκά ζώα.

  Μείωση πυκνότητας ζώων κατά 33% που υπολογίζεται σε απώλεια καθαρού εισοδήµατος 45 ευρώ το κεφάλι.

  Καθαρισµός, απολυµάνσεις, απεντοµώσεις, αποπαρασιτώσεις, αλλαγή στρωµνής προαύλιου χώρου 4 φορές ετησίως. Κόστος εργατικών και αναλωσίµων (απολυµαντικά, αντιπαρασιτικά, αντικουνουπικά, εντοµοπαγίδες): 5,3 ευρώ το ζώο.

  Χορήγηση πρωτογάλακτος σε όλα τα νεογέννητα. Κόστος εργατικών (3 ευρώ το ζώο) συν απώλεια εισοδήµατος από τη διατήρηση πρωτογάλακτος για τις 3 πρώτες ηµέρες µετά τη γέννηση αµνών και εριφίων (7 ευρώ ανά ζώο).

  Περιποίηση χηλών-ποδοκοµία όλων των ζώων της εκτροφής δύο φορές ετησίως. Κόστος εργατικών για πέντε ηµέρες εργασίας (20 ζώα/ηµέρα) 200 ευρώ.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-02-2021 21:37Δημήτρης

Εδώ δεν μπορούσαν να μοιράσουν τα 4 ευρώ από τον κωρονοιο θα μοιρασουν 61 ευρώ; που τραγουδάτε να ρθουμε να σας ακούσουμε βρε παιδιά;

Απάντηση

28-02-2021 12:05Μαρια ΒαρδακηΔενΔ

Δεν έχετε ιδέα από κτηνοτροφία αλλά ούτε από γεωργία το μόνο που κάνετε είναι να μηραζετε τα χρήματα τις ευροπαικης ενοσης στους ημετέρου και ο παραγογηκος κόσμος της Ελλάδος να φυτοζωα.

Απάντηση

28-02-2021 10:29Ρίτσαρντ

Που είναι ΡΕ ΨΕΥΤΕΣ της agrenda το πρόγραμμα νέων αγροτών που θα γινόταν η προδημοσίευση ΜΕΧΡΗ ΤΕΛΗ ΦΛΕΒΑΡΗ; Πάλι τα ίδια, μπουρδολογίες γράφετε για να παίρνετε προβολές! ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ AGRONEWS

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις