BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ελεύθερο κεφάλαιο κίνησης με εγγυημένο δανεισμό από τράπεζες

Ρύθμιση που θα απελευθερώσει προσεχώς πόρους του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διατεθούν εγγυημένα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης, αναμένει η αγορά, με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο να εκτιμούν ότι σύντομα οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα που δεν θα είναι δεσμευμένη με κάποιο επενδυτικό πλάνο.

dsc00563

22
1

Πρόκειται για μια ευελιξία την οποία είχαν προτείνει τα ευρωπαϊκά όργανα προ ολίγων μηνών, σύμφωνα με την οποία καθίσταται δυνατή η στήριξη του αγροτικού κλάδου με ελεύθερο κεφάλαιο κίνησης από το ταμείο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση του κεφαλαίου αυτού με κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.

Βάσει αυτού, το κεφάλαιο ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, όπως ισχύει άλλωστε και με την ισχύουσα ρύθμιση του Ταμείου Εγγυήσεων, με την διαφορά ότι, ενώ τώρα το κεφάλαιο κίνησης που εγκρίνεται περιορίζεται στο 30% του επενδυτικού φακέλου του αγρότη. Στην αναμενόμενη ρύθμιση, αυτή η προϋπόθεση εξαλείφεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκταμιεύσεις όσων έχουν ήδη υποβάλει φάκελο. Έχουν κατατεθεί περίπου 900 αιτήσεις για ποσό 88 εκατ. ευρώ, με την πλειοψηφία αυτών να αφορούν σε επενδύσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ μικρότερος αριθμός φακέλων αφορά σε ελεύθερες επενδύσεις. 

Σύµφωνα από τις διαχειριστικές αρχές των Προγραµµάτων, τα οφέλη στους τελικούς αποδέκτες µε βάση τα προϊόντα που προσφέρουν οι Τράπεζες που συµµετέχουν στο εν λόγω Ταµείο είναι:

  • Απαιτούµενες εξασφαλίσεις: Τέσσερα στάδια: 50% µείωση, 60% µείωση και όχι περισσότερο από 40% του δανείου, 80% µείωση και 100% µείωση υπό προϋποθέσεις.
  • Επιτόκιο δανεισµού: Τρία στάδια: 20% µείωση και το ύψος του επιτοκίου όχι υψηλότερο από 6,5%. Μείωση κατά τουλάχιστον 0,5 µονάδες του επιτοκίου. Μείωση από 0,5 έως 1,25 µονάδες του επιτοκίου ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά του αποδέκτη.
  • Κόστη συναλλαγής: Μείωση 20%.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-05-2021 10:18Εμμ.Πατερακης

Με τέτοια επιτόκια ένα θα πω.κλεφτες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις